Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Marxa a Barcelona per demanar “treball, dignitat i justícia” el Dia Internacional del Migrant

Manifestació a Barcelona el Dia Internacional del Migrant

Caralp Mariné

“Vam venir per canviar el nostre futur, procedim de països pobres. Volem viure millor, i volem portar a la nostra família perquè visqui millor, perquè visqui com vosaltres”. Així de contundent s'expressa un jove de Ghana que porta anys a Espanya i que veu com la llei d'estrangeria posa barreres perquè pugui regularitzar la seva situació. “Per tenir documentació ens demanen feina, però a Espanya no hi ha feina, així és impossible, volem que canviï la llei d'estrangeria”, reivindica en declaracions a Catalunya Plural mentre marxa pel carrer Ferran de Barcelona.

Al voltant de 300 persones l'acompanyen per reivindicar, en el Dia Internacional del Migrant, la fi del racisme i el respecte als drets de les persones migrades, els refugiats i els desplaçats. “Cap persona és il·legal”, “treball, dignitat i justícia per a tots” o “no més nits a Melilla”, són els lemes que cridaven els que la tarda de divendres han participat en aquesta marxa.

La mobilització ha començat a les portes de l'Ajuntament de Barcelona on els portaveus de diferents entitats, com Tanquem els CIEs, SOS Racisme, Papers per a Tothom o Stop Mare Mortum, entre altres, han llegit un manifest. El discurs ha començat amb un crit molt clar: “obrin les fronteres!”. Han recordat els migrants detinguts a les fronteres entre Grècia i Macedònia, entre el Marroc i Espanya o entre Mèxic i els Estats Units. També han recordat els 30.000 desapareguts al Mediterrani des de l'any 2.000. “Si per les fronteres es permetés el pas dels éssers humans i no només de mercaderies, les persones no es veurien obligades a tractar amb màfies i traficants”, ha dit un dels portaveus.

Han demanat que obrin les portes per deixar passar a tota aquesta gent que “fuig de la guerra i la violència econòmica”. “Avui ens unim contra els governs de la Unió Europea i les seves lleis d'estrangeria que neguen a persones immigrades, ja establertes en territori europeu, el dret als papers i a la plena ciutadania, a la sanitat, i a un habitatge i un treball dignes”, han dit.

Segons l'Organització de les Nacions Unides (ONU) gairebé un milió de persones han creuat el Mediterrani aquest any intentat arribar a Europa. El total de refugiats a nivell mundial va sobrepassar els vint milions a mitjans de 2015, mig milió més que l'any anterior. L'organització internacional alertava en un article al desembre que aquest 2015 està a punt de excedir tots els rècords anteriors de desplaçaments globals forçosos. L'ONU recordava que la guerra a Síria i la resta de conflictes en el món segueixen forçant a la gent a fugir dels seus països.

I mentre aquests conflictes succeeixen i els ciutadans fugen dels seus països, a Europa, han dit els organitzadors de la marxa a Barcelona, “tanquen fronteres i fan que milers de persones morin al mar”. I han recordat que l'auge del racisme i la islamofòbia és una realitat que està creixent a Europa.

També els venedors ambulants

“Ens en vam anar per les guerres i per la pobresa, si avui som aquí és per bona sort”, ha dit un dels portaveus del sindicat de venedors ambulants a la concentració a la Plaça Sant Jaume. Aquest col·lectiu, que porta uns mesos organitzat i que intenta trobar una sortida a la seva situació de persecució i irregularitat, ha volgut recordar que han patit tot tipus de violència durant el seu camí i que han hagut de passar per unes lleis d'estrangeria “que els nostres governs inhumans promouen”.

“Som negres i som pobres, som manters perquè d'alguna cosa hem de menjar, no tenim papers ni feina”, han recordat. També han admès que la formació del sindicat ha suposat una millora perquè ara se senten “més forts”. El Sindicat Popular de Venedors Ambulants va néixer l'octubre per la necessitat d'aquest col·lectiu d'autoorganitzar-se. La creació del sindicat va arribar en un moment marcat pels incidents entre la Guàrdia Urbana i els manters a Barcelona i la mort de Mor Sylla a Salou a l'estiu.

Etiquetas
stats