Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Ministeri d'Interior envia d'urgència 180 antiavalots a Catalunya

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz

Pedro Águeda

El Ministeri de l'Interior ha mobilitzat en les últimes hores a quatre grups d'antiavalots perquè es desplacin de forma urgent a Catalunya. L'ordre afecta uns 180 agents de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) i es produeix tot just 24 hores després que el Tribunal Constitucional acordés la suspensió de la consulta del 9N i qualsevol dels preparatius que implica. Els antiavalots es desplacen a Catalunya tot i que les competències en matèria de seguretat ciutadana són exclusives dels Mossos d'Esquadra.

Els agents de la UIP procedeixen de Valladolid, la Corunya, València i Oviedo, han informat a eldiario.es fonts policials. Cadascun dels quatre grups mobilitza 43 o 44 agents dels 50 que té destinats. La UIP és una unitat que es caracteritza per la mobilitat dels seus efectius. Aquests són desplaçats als diferents llocs de la geografia nacional on es produeixen grans concentracions de persones, ja sigui per esdeveniments oficials, recreatius o manifestacions. Amb una excepció: Euskadi i Catalunya, comunitats autònomes que tenen transferida la competència en seguretat ciutadana. En aquests territoris, la UIP només presta servei en fronteres i en la custòdia d'edificis oficials.

A Catalunya, però, ja hi ha un grup de la UIP destacat en el pas de la Jonquera. Dos grups dels antiavalots estan destinats a Barcelona de forma permanent i des de principis d'any els reforça un més de la Unitat Central d'Intervenció. Amb l'arribada a les pròximes hores dels quatre grups mobilitzats, hi haurà a Catalunya més de 470 agents antiavalots.

Aquesta no és la primera demostració de força de la Policia a Catalunya des que es va fixar la data del 9 de novembre per a la consulta. El juny passat, gairebé 300 efectius van ser enviats a Barcelona per suposadament ajudar els Mossos en els incidents relacionats amb el desallotjament del centre okupat de Can Vies. L'oferiment d'Interior es va produir, però, quan els policies ja anaven de camí. La Generalitat, que compta amb la Brigada Mòbil dels Mossos, va declinar l'oferta i els antiavalots de la Policia van passar diversos dies allotjats en un hotel de Calella sense res a fer. Segons va publicar eldiario.es, les despeses en dietes pel desplaçament van ascendir a 70.000 euros.

Els quatre grups enviats ara viatgen entre avui i demà a Catalunya sense conèixer el motiu del seu viatge. Als policies se'ls ha dit que seran informats quan arribin al seu destí, tot i que les fonts consultades creuen que passarà com al juny i tornaran sense participar en cap operatiu.

En mitjans policials es dóna per fet que Interior destinarà més antiavalots a Catalunya d'aquí al 9 de novembre. Aquest dimarts, la Generalitat ha anunciat que suspenia els preparatius per a la “consulta popular no referendària” del 9 de novembre. Milers de persones han sortit al carrer a la tarda de dimecres per expressar el seu rebuig a la decisió del Tribunal Constitucional.

Dia de la Policia

Fonts de la UIP atribueixen la decisió al director adjunt operatiu, el comissari Eugenio Pino, qui va exercir de cap dels antiavalots durant el Govern de José María Aznar i s'ha erigit durant aquesta legislatura com l'home fort de la Policia. Pino participa aquest dimecres amb el director general, Ignacio Cosidó, i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en els actes que se celebraran a Palència amb motiu del Dia de la Policia.

Durant l'acte central s'imposaran les medalles concedides enguany per la Direcció General. L'elecció d'alguns dels condecorats ha causat un fort malestar en el si del cos. Entre les polèmiques condecoracions estan les concedides als comandaments al capdavant del dispositiu de les Marxes de la Dignitat del 22 de març. Al final de la manifestació, el centre de Madrid va quedar sumit en el caos.

Tot i reconèixer errors en l'operatiu, Interior ha distingit amb medalles pensionats als esmentats comandaments. Per contra, els agents ferits, un d'ells de gravetat, no han estat condecorats. El director de la Policia, Ignacio Cosidó, ha reservat una d'aquestes medalles pensionadas al cap de la seva escorta.

Etiquetas
stats