Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els Mossos asseguren no saber com s'han tractat les dades personals demanades a periodistes

Detenció en l'operatiu policial d'aquest dimarts contra una presumpta màfia xinesa en el qual es va identificar els periodistes

Andrea Pérez

Un dia després de que agents de la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos d'Esquadra recollissin dades personals de periodistes com ara el DNI o el número de telèfon mòbil durant un operatiu policial a Barcelona, els motius concrets i el tractament d'aquestes dades segueixen sense fer-se públics, almenys de forma oficial. El cos dels Mossos d'Esquadra assegura desconèixer l'objectiu i els procediments emprats en les identificacions a periodistes fetes durant l'operatiu policial que desmantellava una presumpta màfia xinesa. Tampoc saben com s'han tractat les dades personals demanades als professionals presents. Tanmateix, destaquen que els periodistes “no són l'objectiu de la investigació” sinó que aquesta respon a “assumptes interns”. 

Els Mossos asseguren desconèixer els “casos particulars” de les identificacions i expliquen que, atès que es tracta d'una operació secreta, no es poden fer públics els motius pels quals es van demanar aquestes dades, ni el seu tractament posterior. Tot i que no neguen que els fets s'hagin produït, rebutgen que l'objectiu sigui “fer un fitxer de periodistes”. La conselleria d'Interior ha reconegut aquest dimecres que la identificació als periodistes no va ser correcta i ha demanat disculpes.

Un dels periodistes identificats ha explicat a aquest diari que mentre feia fotografies i vídeos davant la joieria Rabat, on es duia a terme l'operació, dues persones se li van apropar i van dur-los a ell i al seu company a un portal per identificar-los. Els agents van demanar-los el DNI i la seva acreditació de premsa, documents als quals van fer fotografies. Després, se'ls va demanar el telèfon mòbil i es va fer una trucada des d'un número ocult per comprovar que fos correcte. Tot plegat sense donar explicacions, assegura el periodista, dels motius de la identificació.

Fer un fitxer sense informar les persones incloses en aquest aniria en contra de la Llei de Protecció de Dades. Segons l'article 5 “els interessats als quals se'ls sol·licitin dades” han de ser prèviament informats de manera clara del tractament que se'n farà d'aquestes i dels destinataris d'aquesta informació, així com de les conseqüències de l'obtenció de les dades i de la possibilitat “d'executar els seus drets d'accés, rectificació, cancel·lació o oposició”, entre d'altres.

Segons fonts policials consultades per l'agència EFE, els Mossos han entregat les dades dels periodistes a la titular del Jutjat d'Instrucció número 24 de Barcelona, tot i que la jutgessa no havia formulat cap petició que requerís les dades personals dels periodistes. D'altra banda, Catalunya Sí que es Pot i PSC han entrat sengles peticions al Parlament perquè la conselleria expliqui les identificacions.

Els col·lectius de periodistes han criticat aquest dimecres l'actuació policial. El Col·legi de Periodistes ha censurat la identificació a informadors per part de la DAI. Per la seva banda, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha qualificat l'actuació d'“assetjament intolerable dels Mossos als informadors”. L'organització ha exigit als responsables del cos “que suspenguin de manera immediata aquesta actuació absolutament antidemocràtica” i ha demanat “la dimissió dels qui hagin pres aquesta decisió”, o que “siguin cessats com més aviat millor dels seus càrrecs”.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) s'ha adherit a aquesta denúncia, que també traslladarà a la Federació Europea de Periodistes a fi que ho denunciï al Consell d'Europa, a la plataforma que recull les actuacions dels poders públics contràries a la seguretat i llibertat dels periodistes i del dret a la informació. 

Les polèmiques al voltant de presumptes fitxers alegals sobre periodistes i activistes no són noves dins del cos de Mossos. Durant les detencions per envoltar el Parlament al 2011, es va denunciar per part de les 20 persones detingudes la possibilitat d'existència d'un arxiu il·legal atès que es tractaven d'activistes de diferents moviments socials i durant la concentració no hi va haver cap identificació.

Etiquetas
stats