Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El concejal y la funcionaria de Chamberí que negaron licencia de obras a la pareja de Ayuso acabaron fuera de sus puestos
El PP de Feijóo cierra filas con Isabel Díaz Ayuso
OPINIÓN | '¡No disparen al periodista!', por Raquel Ejerique

El PSC suspèn els tres diputats crítics de tots els seus càrrecs al partit

La diputada del PSC crítica, Marina Geli.

Cristina Palomar

Barcelona —

El pols entre la direcció i els tres diputats crítics que dijous 16 de gener van trencar la disciplina de vot al Parlament continua. La Comissió de Garanties del partit ha suspès cautelarment dels seus càrrecs orgànics Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura a l’espera de resoldre el conflicte per haver trencat la disciplina de vot i haver recolzat la petició al Congrés sobre la competència per celebrar la consulta sobiranista del pròxim 9 de novembre. Els tres parlamentaris s’han negat reiteradament a entregar les seves actes de diputats.

En un comunicat, el PSC precisa que la decisió –d’aplicació immediata- s’ha adoptat “davant la gravetat dels fets denunciats, la significació pública dels militants” y per la condició de membres de la Comissió Executiva i del Consell Nacional tant de l’exconsellera de Salut Marina Geli, com de l’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena; així com de Núria Ventura, representant de la federació de les Terres de l’Ebre al Consell Nacional. Els tres parlamentaris socialistes també han estat suspesos dels seus càrrecs de direcció tant territorials com sectorials.

Segons els estatuts del PSC, correspon a aquesta comissió interna “preservar l’acompliment dels Estatuts i del reglament del partit”, així com assegurar l’exercici dels drets i deures dels afiliats. La direcció que encapçala Pere Navarro acusa els tres diputats socialistes que recolzen la consulta del pròxim 9 de novembre de trencar la disciplina de vot del grup parlamentari, que es va posicionar en contra, i també de vulnerar un acord del Consell Nacional aprovat per majoria.

Tanmateix, la comissió encarregada de gestionar els conflictes polítics del partit també té l’obligació de “fer respectar el pluralisme intern i la llibertat d’opinió, d’expressió i de debat”, així com de “fer respectar els drets dels corrents interns, els grups d’opinió, clubs, fòrums i plataformes de debat”. Precisament, el vot en consciència i la discrepància política sobre la consulta són algunes de les raons que esgrimeixen els tres diputats per justificar la seva desobediència a la línia oficial.

Amb la decisió de traspassar el problema a la Comissió de Garanties, Navarro intenta minimitzar la crisi política que pateix el seu partit emmarcant-la en un simple conflicte d’interessos entre dues parts. Però lluny d’aconseguir frenar el desgast polític i de lideratge que el debat sobiranista està suposant per al socialisme català i la seva direcció, la decisió segueix alimentant la divisió interna perquè no resol el greu problema de fons, que és l’enfrontament obert entre el sector catalanista i el sector més afí al PSOE.

L’aparició d’un manifest a favor del referèndum poques hores després de la votació a la cambra catalana que ja suma més de 1.300 adhesions, entre elles les de pesos pesats del PSC como els exconsellers Joaquim Nadal, Montserrat Tura i Antoni Castells, demostra que Geli, Elena i Ventura no són casos aïllats com vol donar a entendre l’actual cúpula socialista, sinó que representen un sector que ha trencat el seu silenci i exigeix a la seva executiva nacional un posicionament clar a favor del dret a decidir de Catalunya.

Tampoc estan servint de molt els intents de Navarro perquè el cisma no enterboleixi el procés de primàries per designar el cap de cartell del PSC a Barcelona amb vistes a recuperar una alcaldia emblemàtica ara en mans de CiU. Un dels sis aspirants a candidat, l’actual president del grup municipal socialista, Jordi Martí, ha anunciat aquest dilluns que renunciarà a presentar-se a les eleccions primàries si s’expulsen els tres crítics. “En democràcia no pots participar en un combat d’idees i projectes amb la mirada amenaçadora de la direcció del partit”, ha assegurat en un correu electrònic enviat als seus seguidors.

Martí, que també firma el manifest socialista a favor del referèndum, s’ha posicionat des del principi clarament del costat sobiranista i fins a tres vegades ha trencat la disciplina de vot del seu grup a l’Ajuntament de Barcelona. L’últim cop va ser al darrer ple del mes de desembre passat, quan va marxar de l’hemicicle durant la votació per aprovar una proposta d’ERC per col·laborar amb la Generalitat en l’organització de la consulta del pròxim novembre.

Al marge del que acabi passant a la federació del PSC de Barcelona, ara totes les mirades estan posades sobre la Comissió de Garanties i en el temps que trigarà a emetre un veredicte definitiu. Les mesures disciplinàries contemplades poden anar des d’una sanció administrativa fins a l’expulsió del grup parlamentari i del partit. En aquest últim cas, Navarro imposaria la seva autoritat, cosa que serviria d’avís per a navegants per a noves revoltes. Tanmateix, el PSC ho pagaria car: es convertiria en la quarta força al Parlament per darrere del PP, ja que els tres diputats expulsats passarien al Grup Mixt.

Etiquetas
stats