Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les entitats del Pacte Nacional pel Dret a Decidir aproven el 9-N de Mas malgrat les seves “limitacions”

Empieza la reunión del Pacte pel Dret a Decidir con el fin de recuperar la unidad

Agències

La reunió de les més de 50 organitzacions -partits, institucions i entitats- que formen part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir ha conclòs amb un compromís unànime que treballaran “unitàriament” per aconseguir que el procés participatiu del 9-N proposat per Artur Mas tingui una participació massiva i sigui un èxit. Encara que han reconegut que l'alternativa a la consulta “té les seves limitacions”, s'han emplaçat a treballar perquè la votació i “altres mobilitzacions” donin sentit a la participació ciutadana.

A la roda de premsa posterior a l'acte, el coordinador del Pacte, Joan Rigol, ha expressat que la reunió ha servit més de “retrobament” després de la ruptura que la setmana passada es va produir entre els partits proconsulta. La reunió l'ha presidit el president del Govern, Artur Mas, i ha comptat amb la presència dels dirigents dels partits proconsulta (ERC, ICV-EUiA i CUP), amb qui Mas no s'asseia en una taula des que es va trencar la unitat al voltant del 9-N fa una setmana i mitja.

Segons Rigol, les peticions d'unitat per part de les entitats reunides ha estat una constant. “Hi ha hagut unitat des del pluralisme polític, una unitat que no és uniformista”, ha manifestat. La reunió se celebrava avui a petició dels sindicats CCOO i UGT, que van demanar consensuar una posició després que Mas anunciés l'alternativa a la consulta.

Altres participants han estat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; el de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el de Girona, Joan Giraut, i el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch. També han acudit els secretari generals de CCOO Catalunya, Joan Carles Gallego, i d'UGT, Josep Maria Álvarez; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el president de la Cecot, Antoni Abad; la de l'ANC, Carme Forcadell, i la d'Òmnium, Muriel Casals.

Firmes per denunciar el no de Rajoy a Europa

noA més de votar sobre la independència de Catalunya, el 9 de novembre es recolliran signatures per protestar davant les institucions europees per la negativa del Govern central de Mariano Rajoy a autoritzar una consulta d'autodeterminació a Catalunya, una acció que conviurà amb el procés participatiu impulsat per el president de la Generalitat, Artur Mas. En declaracions als periodistes després de la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, les presidentes de ANC i Òmnium, Carme Forcadell i Muriel Casals, han explicat que es farà aquesta recollida de signatures, una proposta que havia plantejat ICV-EUiA al marc de les “mobilitzacions” del 9-N.

Encara que en la reunió del Pacte Nacional no s'ha detallat aquesta activitat, en la declaració acordada sí que s'ha apuntat a que juntament a l'acte de votar hi hagi “altres formes de mobilització que reforcin el sentit participatiu dels ciutadans en aquest procés”. A la sortida de la trobada, Forcadell i Casals sí que han admès que entre aquestes altres formes de mobilització es treballa en la recollida de signatures per portar a les institucions europees la negativa del Govern central a la consulta.

“Això també és un acord, també es farà”, ha respost Forcadell després de ser preguntada per la proposta d'ICV-EUiA, una afirmació que ha compartit Casals, tot i que ha precisat que no s'ha abordat en la reunió d'aquest divendres.

Etiquetas
stats