Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Pujol tira pilotes fora davant les preguntes dels diputats

Marta Ferrusola y Jordi Pujol hablando con David Fernández.

Arturo Puente

Barcelona —

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol i Soley, s'ha negat a contestar les preguntes realitzades pels diputats a la comissió del frau fiscal, tot i que finalment ha respost a algunes amb evasives. Pujol s'ha limitat a fer una breu declaració inicial en què s'ha reafirmat en el que va dir en les seves dues anteriors compareixences, en la comissió d'assumptes institucionals i davant la jutge, i ha deixat que els diputats dels set grups de la Cambra formulessin les seves preguntes. Ha tornat a afirmar que els diners declarats no procedien de la gestió pública, i que mai ha tingut comptes a l'estranger.

El primer de preguntar-li ha estat el diputat d'ERC, Oriol Amorós, que a més de qüestionar la versió de l'expresident sobre l'origen dels seus diners ha preguntat pel “clima d'impunitat” que es vivia durant l'etapa en què va ser president de la Generalitat. “Vostè estaria a temps d'arreglar la seva biografia si contestés a les nostres preguntes”, ha assegurat Amorós, intentant que Pujol accedís a parlar. El diputat d'ERC ha recordat que “el seu control sobre les institucions democràtiques era més fort que el de les institucions democràtiques sobre el mateix expresident”, el que ha aconseguit arrencar unes paraules al compareixent, que ha assegurat que “el judici als meus 23 anys de presidència s'haurà de fer en un altre lloc, ara no correspon”.

Jordi Terrades, diputat del PSC, també ha reclamat a Pujol que respongués. “No decebi el país, faci un esforç de transparència i expliqui el recorregut d'aquest fons”, ha demanat. Terrades ha preguntat si Pujol havia guardat un paquet d'accions de Banca Catalana que posteriorment s'havia revaloritzat, i si era aquest l'origen dels diners d'Andorra. La hipòtesi que l'expresident va poder haver amagat un percentatge de les seves accions abans de l'enfonsament del banc que gestionava, i que després aquestes accions s'hagués revaloritzat, ha pres força en l'últim temps. Pujol ha respost negant aquesta possibilitat i assegurant que va donar les seves accions a la Fundació Catalana.

“La fi d'una època” i “l'oportunitat d'escriure un epitafi digne”

En el torn del PP, Santi Rodríguez, ha assegurat que Pujol “ha perdut tota la seva credibilitat” i li ha reclamat que s'expliqui “davant els catalans que s'han sentit enganyats durant 35 anys”. “Ara sí que toca, senyor Pujol”, ha manifestat Rodríguez, exigint que l'expresident expliqui “les branques” de la seva família amb els negocis i les de la seva “altra família”, en referència a CDC.

Marc Vidal, diputat d'ICV-EUiA, ha manifestat sentir-se traït per Pujol i li ha exigit presentar documentació. “En què quedem, senyor Pujol? Coneixia o no coneixia els diners ocult a l'estranger?”, li ha inquirit Vidal després de repassar tots els canvis de versió en què Pujol va incórrer durant la seva declaració judicial. “Vostè ha traït el poble de Catalunya, i ara s'ha de fer neteja de la branques podrides”, ha assegurat Vidal. Carlos Carrizosa, diputat de Ciutadans, també ha estret l'expresident, assegurant que “avui estem veient l'enfonsament d'una època”. “Com podia desconèixer l'enriquiment de tantes persones del seu entorn, com Prenafeta o Alavedra?”, ha preguntat el diputat de Ciutadans, pregunta a la qual Pujol no ha contestat.

Isabel Vallet, diputada de la CUP, ha preguntat a Pujol si creu que quedarà content amb la seva compareixença. “Vostè diu que el seu pare va deixar un llegat, però el seu cunyat diu que no li consta l'origen de l'herència, per tant d'on ve aquesta herència?”. Pujol ha respost que ja havia explicat que ningú coneixia el llegat ja que el seu pare l'havia deixat amb gran secretisme. “No està en disposició de dir als diputats el que han de preguntar o no, ni per dir si aquesta comissió ha o no de jutjar la seva responsabilitat política”, ha assegurat Vallet. “Vostè s'ha equivocat en deixar en mans de la seva defensa tècnica la neteja de la seva imatge personal. Avui tenia l'oportunitat d'escriure un epitafi digne de la seva gestió”.

“Quin valor té un interrogatori del diuen, diuen, diuen...? No contestaré res més perquè això no és seriós”, ha retret Pujol als diputats, queixant-se que, segons ell, els representants basessin les seves preguntes en rumors i no en fets. A més, l'expresident ha desautoritzat al seu excap de premsa, Ramon Pedrós, que va assegurar en la comissió que Marta Ferrusola demanava favors a la Generalitat per afavorir als seus fills. “Que sigui el meu cap de premsa no vol dir que sigui un home que digui la veritat”, ha tancat Pujol.

Marta Ferrusola nega que viatgés a Andorra freqüentment

Després de la intervenció del seu marit li ha tocat comparèixer a Marta Ferrusola, que ha negat rotundament que viatgés sovint a Andorra entre els anys 1991 i 1997. desmentia així la declaració de l'ex-coronel de la Guàrdia Civil, José Matas Zapata, que va assegurar que la esposa del president viatjava “cada dos o tres mesos” al país veí juntament amb escorta armada dels mossos d'esquadra per ingressar diners.

Ferrusola havia manifestat que no respondria a les preguntes dels diputats però, igual que el seu marit, ha acabat sortint al pas d'algunes de les qüestions. “No tenim ni cinc”, ha assegurat la matriarca de la família davant la pregunta de si mai va sospitar de l'enriquiment dels seus fills, i ha indicat que el seu primogènit mai va tenir els cotxes que li imputen i que alguns d'ells els va adquirir desballestats. Ferrusola s'ha mostrat en alguns moments sarcàstica i indignada per les intervencions dels diputats, i ha acabat proclamant que “Catalunya no es mereix això”.

Etiquetas
stats