Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Sagrada Família se suma als barris que protesten contra el model turístic de Barcelona

Grups de turistes davant la Sagrada Família / EFE

João França

“A la Sagrada Família tenim la problemàtica generada pel model de turisme massiu que aquí ja patim des de fa molts anys i es va desmadrar totalment després de la visita del Papa, que va augmentar molt el nombre de visitants”, explica Joan Itxaso, veterà de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família. Aquest dimecres convoquen una manifestació a les 19:30, juntament amb la plataforma Recuperem el Niza, per reivindicar “un barri per viure-hi”.

Mentre a Ciutat Vella encara és activa la mobilització generada a la Barceloneta contra els pisos turístics que, segons expliquen els manifestants, expulsen la gent del barri, els veïns de la postal més emblemàtica de Barcelona se sumen a aquest cicle de protesta contra el model turístic de la ciutat. “És un acte de protesta no contra el turisme sinó contra el model de turisme, el model és molt millorable i en comptes de la quantitat s’ha d’apostar per la qualitat”, assegura Itxasso.

La quantitat que desborda el barri es fa evident per qui s'hi passeja. Baixant pels carrers Sardenya o Marina, a la cantonada amb Provença, a les immediacions del temple, el barri es fa irreconeixible. Al gran nombre de turistes s'hi sumen una concentració de botigues de souvenirs i grans cadenes de menjar, en proporcions semblants a la que es pot apreciar a la Rambla, per no parlar de les molèsties per agafar el metro en temporada alta davant els grups de turistes que s'acumulen per validar els bitllets.

Reivindicació de símbols del barri

“És una guerra històrica en el districte en la que ja s'ha dit prou”, diu Xavier Monge, de la plataforma Recuperem el Niza. La situació de l'antic cinema és una reivindicació que s'afegeix a les habituals. “Símbols de la identitat del barri com el Cinema Niza o el mercat municipal estan en perill”, remarca Itxaso. El pla per al solar on hi ha l'edifici de l'antic cinema i sala de ball és enderrocar-lo per tal de construir-hi un Mercadona de 1.500 metres quadrats, tot i que la cadena ja disposa d'un altre establiment de gran tamany a només quatre carrers de l'antic Niza. A canvi del permís l'empresa s'encarregaria de les obres d'urbanització de l'interior de l'illa.

Els veïns, en canvi, reivindiquen que l'edifici es converteixi en un equipament pel barri. De moment han aconseguit evitar que la propietat tapiés la façana, ja que està catalogada. “L'han tapiat per dins, per por que hi entrés la gent, però per fora necessiten un permís especial per fer-ho”, explica Monge. Des de Recuperem el Niza lamenten la falta d'implicació fins ara per part del districte. “Ens han anul·lat vàries vegades les reunions que teníem amb el regidor, finalment aquest dimarts ens han trucat del districte per reunir-nos i els hi hem dit que ens sembla bé, que després de la manifestació ens reunirem”, diu.

El temple, d'esquenes a la problemàtica

Els veïns reclamen que el patronat de la Sagrada Família participi en la resposta a les problemàtiques. “Tenim una comissió per parlar aquests temes on estem l'associació de veïns, hàbitat urbà, els grups municipals i teòricament el temple, però mai hi va”, lamenta Joan Itxaso. La major part de les queixes dels veïns tenen a veure amb l'afluència a la Sagrada Família.

“Hi ha l'embolic dels turistes que van de la Diagonal –a on aparquen els autocars– al temple pels carrers Sardenya i Marina que pràcticament impedeix la circulació de veïns i veïnes”, denuncia Itxaso. Per això des del barri reclamen, d'entrada, l'eixamplament de les voreres i, finalment, la peatonalització d'aquests carrers. Tampoc no s'ha fet el l'aparcament per a autocars que hauria d'estar a la plaça de la Hispanitat, “que haurien de pagar ells, perquè la llei diu que qui genera l'afluència se n'ha de fer càrrec”, apunta el veí.

Més enllà dels autocars, hi ha les cues massives al voltant de la Sagrada Família. “Envaeixen l’espai públic i les voreres i no estan pagant res”, es queixa el portaveu veïnal. “Volem que pagui els impostos corresponents d’ocupació de la via pública i a la llarga el que ha de fer el temple és habilitar l’espai que té per assumir les cues i no utilitzar la via pública”, afegeix Xavier Monge.

Una altra reivindicació, més a llarg termini, té a veure amb les illes de cases de davant de la Sagrada Família que es veurien afectades per un enderroc parcial, contemplat en el pla general metropolità. “El pla preveu una solució que no és aplicable en absolut a la situació actual, però pensem que el temple ho està obstaculitzant tot”, diu Itxaso. Monge apunta que desitgen que els veïns siguin reallotjats al mateix barri.

La febre dels souvenirs

A la pèrdua de comerços tradicionals del barri, se suma la proliferació de botigues de souvenirs. “Des que s'ha suspès l'obertura de més botigues de souvenirs se n’han obert com a mínim set i l’Ajuntament ha obert expedient però no els hi ha dit res”, critica Monge. “No només no fan cas a les denuncies de botigues de souvenirs, sinó que a més permeten que el Barça obri una macrobotiga aquí que al nostre entendre és il·legal”, afegeix Itxaso. La botiga ha pogut obrir perquè disposa d'un altre permís, però entenen que funciona com a botiga de records.

“I aquí també hi ha la proliferació de pisos turístics, amb llicència i sense llicència, com a tot arreu, però hi ha un boom”, apunta Monge. El veterà Itxaso lamenta que “en el fons els operadors turístics agressius volen treure veïns i posar-hi negoci”. “Estem en col·lapse i el que es demana és que hi hagi una moratòria al barri de tot el desgavell urbanístic i d'usos per fer un pla d’usos racional que ordeni la zona”, conclou per la seva banda el jove.

Etiquetas
stats