Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

La Síndica de Barcelona demana l’Ajuntament més atenció a la infància vulnerable

Leer cuentos para diagnosticar problemas de lenguaje en la infancia

Siscu Baiges

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, considera que “l’interès superior dels infants hauria de presidir sempre l’actuació de l’Administració, i més quan es tracti de situacions de vulnerabilitat i pobresa que poden afectar els drets fonamentals dels menors”. Així encapçala l’informe que ahir va entregar a l’alcalde Xavier Trias i que avui ha presentat als mitjans de comunicació.

Vilà proposa que es consideri “la despesa en alimentació infantil una prioritat perquè és un factor preventiu bàsic per mantenir la igualtat d’oportunitats dels infants i joves escolaritzats”. A més, ha reconegut “l’important increment pressupostari fet pel Govern municipal durant l’actual mandat en beques menjador” i ha valorat “molt positivament” l’acord signat entre Trias i el líder municipal socialista Jaume Collboni perquè s’entregui cent euros als infants en situació de vulnerabilitat. Aquest ajut hauria d’haver entrat en vigor ja el mes de gener, però no s’ha entregat encara a les famílies. La Síndica ha dit que compta amb el compromís del govern municipal que s’aplicarà amb caràcter retroactiu. Aquests ajuts arribaran a entre 6.500 i 7.000 nens i Vilà ha dit que “caldria una mesura similar per tot Catalunya i l’Estat”.

La preocupació pels infants demostrada per la Síndica es concreta, per exemple, en la necessitat de buscar una solució pels casos de desnonaments, ja que desorganitza la vida dels nens. Ha exposat el cas d’una família desnonada amb cinc fills menors d’edat, pels quals cal, al seu entendre, buscar una solució més de fons que trobar-los un habitatge transitori. Creu que “quan hi hagi menors en una família que pot perdre la casa s’ha de prioritzar l’actuació preventiva i coordinada entre Serveis Socials i Habitatge per evitar la pèrdua del pis”.

Entre les recomanacions que fa la Síndica al Govern de la ciutat hi ha que es completi el desplegament d’escoles bressols amb centres a tots els barris, l’accés gratuït a tots els serveis i equipaments educadors de la ciutat (especialment al Parc Güell, el Castell de Montjuïc, el Zoo i els museus municipals) o que els menors responsables d’una infracció administrativa facin treballs en benefici de la comunitat enlloc que se’ls imposi una sanció que ha d’acabar pagant la família“.

185 actuacions el 2014

El 2014, van tramitar-se a través de la Síndica un total de 1.681 queixes, que juntament amb els 1.504 assessoraments generals sumen 3.185 actuacions. Un centenar de queixes estan relacionades amb la infància, principalment en àmbits com l’habitatge, els serveis socials i l’educació. Les reclamacions han estat subscrites per 6.659 persones.

Les 1.681 queixes es distribueixen en qüestions vinculades amb urbanisme i ciutat (295), transport públic i circulació (242), polítiques socials (235), funció pública (174), llibertat cívica i seguretat ciutadana (141), activitat econòmica i hisenda municipal (124), medi ambient (113), educació i esport (72), ús i manteniment de l’espai públic (69), atenció al públic i participació ciutadana (50), procediments administratius (44), accessibilitat i mobilitat personal (28), salut (13), ciutadania, veïnatge i immigració (9). D’altra banda, s’han derivat 47 reclamacions que no eren competència de la Síndica.

Tot i les crítiques que ha rebut el cos de la Guàrdia Urbana arran del passi del documental “Ciutat Morta” per la televisió autonòmica, Maria Assumpció Vilà ha explicat que no s’ha detectat un augment especial de queixes contra les actuacions dels policies municipals. N’hi ha hagut, això sí i, en relació a aquestes reclamacions, la Síndica ha dit que “cal eradicar les males praxis per respecte a la ciutadania i perquè l’uniforme de la policia local transmeti legalitat, autoritat, protecció i confiança a tothom”. A mes, ha reclamat que “la vigilància del carrer amb agents de paisà no pot convertir-se en un observatori subreptici dels ciutadans per multar-los per conductes poc rellevants”.

El mandat de Maria Assumpció Vilà com a Síndica de Greuges de Barcelona conclou el 10 de maig. Això farà que la fi del mandat coincideixi, pràcticament, amb la celebració de les eleccions municipals. La Síndica és elegida per cinc anys i els regidors ho són cada quatre però un retard en el traspàs de competències de l’anterior Síndica, Pilar Malla, a Vilà ha provocat aquesta coincidència. L’actual Síndica ha manifestat la seva il·lusió per ser reelegida per un segon mandat. Ho haurà de decidir el nou consistori.

Etiquetas
stats