Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

“Suïssa és un dels països on hi ha més diferència entre rics i pobres”

Filippo Rivola, vicesecretari central de les Juventuts Socialistes Suïsses.

Siscu Baiges

Barcelona —

Les Joventuts Socialistes Suïsses han recol·lectat les cent mil signatures que els feien falta per convocar un referèndum mitjançant el qual s'aprovi posar límit a la diferència que existeix entre els salaris més alts i els més baixos a les empreses del país. Proposen que la Constitució redueixi d'1 a 12 aquesta diferència. La consulta està convocada per al proper 24 de novembre. Els poders fàctics suïssos, incloses les multinacionals farmacèutiques i el lobby financer, dediquen grans inversions a defensar el 'no'.

Quan i com va sorgir aquesta iniciativa?

Va néixer quan Suïssa va posar molts diners per rescatar la UBS, el principal banc del país. Li va donar 60.000 milions de francs suïssos. Al mateix temps, la direcció de l’UBS va cobrar molts milions en bonus i ens va semblar que no era correcte. Per això vam posar en marxa aquesta iniciativa, per canalitzar la indignació en fets concrets.

La idea la vam tenir el 2008 i la iniciativa la vam posar en marxa el 2009. En un any, vam recollir 100.000 firmes de gent disposada a votar que es redueixi d'1 a 12 la distància entre els sous dels treballadors més ben pagats d’una empresa i els que tenen sous més baixos. I ara ho votarem el 24 de novembre.

Va ser difícil recollir les firmes?

Hem estat els membres de les Joventuts Socialistes Suïsses que hem tirat endavant la recollida les firmes. Vam presentar-la a l’Ajuntament de Berna per anunciar-ho. Només hem tingut tres persones alliberades per administrar la recollida de signatures. I no gaire ben pagades. Normalment, als partits polítics els costa un mínim de 500.000 francs suïssos fer aquestes campanyes. Nosaltres ho hem fet per només 100.000 francs suïssos. Per tant, no ens ha resultat massa car.

Suposo que han firmat sobretot treballadors i gent de classe mitjana. Ha firmat algun executiu que cobri molts diners?

Sí. Algun. Però executius de petites empreses. No massa, clar. La major part ha estat gent que trobàvem pel carrer, militants o simpatitzants del Partit Socialista.

Les diferències salarials dins les empreses han crescut molt els darrers anys a Suïssa?

Sí. El 1984, la diferència més gran entre la persona pitjor pagada i la millor pagada d’una empresa era d’1 a 6. Avui, la diferència és d’1 a 193. S’ha disparat els darrers 20 anys. Nosaltres diem que el màxim hauria de reduir-se a 1 a 12.

Com s’expliquen aquestes diferències tan grans?

La raó és que els caps de les empreses volen quants més diners, millor. No els importen els treballadors. Només els importen els seus diners. Acomiaden la gent. S’enduen les empreses a Àsia o on sigui per obtenir més beneficis. Els sous dels treballadors, de la classe mitjana, es mantenen pràcticament igual que ara fa deu anys. Els rics es fan més rics; i els pobres, més pobres.

També a Suïssa...

Sí. Suïssa és un dels països on hi ha més diferències entre rics i pobres. Aquí hi ha moltes persones riques, però també hi ha 300.000 persones que treballen però que són pobres perquè no guanyen prou com per viure amb dignitat. També a Suïssa tenim problemes amb la pobresa. No és el mateix, naturalment, que a Grècia, Espanya, Itàlia o d’altres països europeus afectats per la crisi. Hi ha massa rics que tenen massa diners i molts pobres que necessiten aquests diners.

Quines són les següents passes de cara al referèndum del proper 24 de novembre?

Ara hem de treballar dur durant els propers tres mesos, per aconseguir el màxim de vots possibles. Necessitem la majoria de la gent i la majoria dels cantons. Com a mínim, hem de guanyar a 12 cantons. És complicat. Hi ha cantons molt conservadors i serà difícil fer campanya per guanyar-hi.

Què passarà si guanyeu?

Farem una gran festa el 24. I el 25 veurem què passa. El Parlament haurà de votar després i reescriure la Constitució. El Parlament té fins a tres anys per dur a la pràctica aquesta modificació. Potser volen introduir excepcions. Serà el següent pas. Però si guanyem, no tindrà cap més remei que fer una Llei que respecti aquest resultat.

Els suïssos rics acceptarien que guanyeu el referèndum?

No. Naturalment que no. Hi ha gent que farà tot el possible perquè aquesta iniciativa no tiri endavant i dedicaran molts diners per aconseguir-ho. Sabem ja que el grup “Economia Suïssa”, on hi ha les empreses més grans com Nestlé, Novartis... dedicarà 5 milions de francs suïssos a la campanya del 'no'. Nosaltres tenim un pressupost de 200.000 o 300.000 francs. Serà dur.

Heu contactat amb altres organitzacions de joves socialistes europeus perquè proposin aquesta idea als seus països?

Sí. Tenim molts contactes sobretot amb joves de França, Alemanya... Ells parlen de demanar una relació de 1 a 20 entre els sous més alts i els més baixos. No tenen la possibilitat de tirar endavant un referèndum com el nostre. No estan regulats com a Suïssa. Poden intentar que es facin lleis en aquesta direcció. La nostra iniciativa ha servit per donar idees a d’altres països. Se n’ha parlat als mitjans de comunicació de països com Itàlia, França o Espanya. Sobretot, als països del nostre entorn. La idea té una bona acollida. Hi ha gent que diu que la relació 1 a 12 potser és massa exigent, però estan d’acord amb la idea de fons.

Som quinze persones treballant per guanyar aquest referèndum i esperem aconseguir-ho.

Etiquetas
stats