eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

El 9-N acaba amb el pacte de govern entre CiU i PP a Reus

Fonts consultades indiquen que la decisió ha vingut imposada des de la direcció de Convergència a Barcelona

Aquest és un article publicat a reusdigital.cat

- PUBLICIDAD -
Carles Pellicer i Alícia Alegret, celebrant els resultats electorals del maig de 2011

Carles Pellicer i Alícia Alegret, celebrant els resultats electorals del maig de 2011

El procés sobiranista de Catalunya ha acabat, finalment, amb el pacte entre CiU i PP a l'Ajuntament de Reus. El propi alcalde, Carles Pellicer, ha convocat una roda de premsa d'urgència, a dos quarts de 9 del vespre, per confirmar aquest fet. Fonts consultades per Reusdigital.cat indiquen que la decisió ha vingut imposada des de la direcció de Convergència a Barcelona, després del 9N i de la intenció de la Fiscalia de querellar-se contra el president de la Generalitat, Artur Mas. Segons sembla, Pellicer no estava disposat a trencar el pacte, però finalment, ha cedit. Aquest, però, ha negat rotundament aquesta situació i ha comentat que ha estat una decisió consensuada. L'alcalde ha acabat defensant la tasca realitzada amb el PP durant aquests anys.

Des de la direcció nacional de CiU han admès que la decisió s'ha pres a Barcelona, a l'executiva, i que té a veure amb el 9N i l'actitud del PP ja que "s'ha de reconèixer que el pacte local anava bé". A partir d'ara, CiU obre un període de reflexió sobre els pactes que té amb el PP al territori. "A cada lloc es prendrà la decisió que toqui, però hi ha llocs on el PP té una actitud que fa difícil el pacte", afegeixen les mateixes fonts.

Fonts del PP indiquen que ha estat una decisió unilateral per part de Carles Pellicer. A més, asseguraven, en un principi, que no farien una valoració fins aquest dijous, suposadament, en veu de la seva portaveu municipal i sòcia de govern, Alícia Alegret. Finalment, però, han enviat un comunicat. El govern es queda ara amb minoria, davant els 10 regidors de CiU, els 8 del PSC, els 6 del PP, els 2 d'Ara Reus i 1 de la CUP.

Primeres paraules de l'alcalde

En la seva compareixença davant la premsa, l'alcalde, Carles Pellicer, ha justificat la ruptura del pacte amb els populars perquè l’actitud del PP català i espanyol "ha traspassat les fronteres del menyspreu", en relació amb el 9N i la querella anunciada contra el president de la Generalitat, Artur Mas. El batlle ha assegurat que la fi del pacte ha estat una decisió de consens entre el govern local i la direcció nacional de Convergència Democràtica: "Barcelona no ha imposat res, és una decisió compartida", ha etzibat.

No obstant, Pellicer ha reconegut que "és una decisió que em dol" i ha recordat que "s'han creuat unes línies vermelles". A partir d'aquí, conscient de la necessitat d'arribar a consensos per tancar el mandat el proper maig de 2015, Pellicer s'ha mostrat dialogant amb totes les formacions. Els pressupostos seran el principal escull pel govern local, ara en minoria, i per això l'alcalde ha demanat a la resta de partits "actitud positiva i constructiva". De totes formes, el batlle ha subratllat que té l'opció de prorrograr els pressupostos.

Defensa del pacte de govern

Durant la seva intervenció, Pellicer ha defensat el pacte de "gestió" signat fa tres anys i mig: "Estic molt satisfet dels resultats que el pacte ha donat fins avui. Un pacte que ha propiciat un canvi necessari en la gestió i el funcionament de l'administració municipal". "Em sento molt orgullós dels resultats positius de l’acord, especialment en el context econòmic, polític, social, i fins i tot judicial, en què hem hagut de treballar", ha indicat.

El batlle ha dit ser conscient de les diferències ideològiques entre ambdós partits i ha reconegut que la realitat municipal "ha coincidit amb un moment transcendental com és el debat al dret a decidir". En aquest sentit, Pellicer ha indicat que l'Ajuntament ja s'hi ha posicionat a favor en diverses ocasions i ha destacat el respecte amb què el PP ha portat aquesta qüestió a nivell local.

"Aquesta decisió que prenem és centrada, tranquil·la i respectuosa. La meva responsabilitat és la de continuar governant en benefici de la ciutat", ha continuat Pellicer. L'alcalde ha explicat que ha parlat amb la fins ara sòcia de govern, Alícia Alegret, durant la sessió de control al Parlament d'aquest dimarts i ha confirmat que no era la primera vegada que en debatien la continuïtat del pacte. Cal recordar que és comú que tots dos vagin junts, en el mateix vehicle, als plens del Parlament.

A més de comunicar-ho a Alegret, Pellicer ha trucat els portaveus dels grups municipals del PSC, Ara Reus i la CUP, i s'ha reunit amb les executives d'Unió i de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Quan ha explicat la decisió presa, s'han pogut sentir aplaudiments a la seu de CDC. En aquest sentit, el batlle ha reconegut que hi havia un descontentament dels militants per seguir amb el pacte, davant l'actitud del PP amb el camí sobiranista.

Reordenació del cartipàs municipal

La decisió de Pellicer suposarà una reordenació de les sis regidories que tenia a les seves mans el PP: Promoció Econòmica, Esports, Gent Gran i Família, Medi Ambient, Convivència i Immigració, i Formació per a la Integració. L'alcalde ha trucat als serveis jurídics i el secretari municipal per comunicar-los que iniciïn la redacció d'un decret en aques sentit, però no ha volgut avançar com quedarà el nou govern. Tampoc si hi haurà una reducció del nombre de regidories, ara situat en setze. En aquest enllaç, es pot consultar com estava dividit el govern fins ara.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha