Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Absolt el matrimoni de Barcelona que va anar a judici per resistir-se al seu desnonament

El matrimoni del Clot, en una manifestació veïnal de suport

Oriol Solé Altimira

Van anar a judici per resistir-se al seu propi desnonament i han acabat absolts. El jutjat penal 18 de Barcelona ha absolt Verónica L. i Eliseo L., el matrimoni del barri del Clot desnonat el juliol de 2011, de la “falta contra l'ordre públic” de la qual estaven acusats per la Fiscalia i la Generalitat. Un altre dels encausats, un veí que va acudir a la concentració per aturar el llançament, també ha estat absolt. Per contra, dos veïns han estat condemnats a penes menors pel forcejament que van tenir amb agents dels Mossos d'Esquadra.

El desnonament de Verónica i Eliseo del pis on vivien des de feia 26 anys va ser dels més violents que es recorden a Barcelona. Un grup de veïns va intentar impedir pacíficament el llançament formant una barrera humana al portal de l'edifici. No obstant això, els antiavalots dels Mossos van optar per executar igualment el desnonament entrant a l'habitatge a través de dues escales que van col·locar al carrer, un fins al balcó i una altra fins a la terrassa posterior del pis. Un fill de la parella es trobava a la casa en el moment en que van entrar els agents.

La Fiscalia i la Generalitat –que va arribar a sol·licitar presó però va rebaixar la seva qualificació al final del judici– demanaven condemnar la parella a una multa per “impedir que els agents col·loquessin les escales” per executar el desnonament, un fet que la sentència no veu suficientment acreditat. Tampoc considera provat que Eliseo L., tal com van dir els Mossos durant el judici, tirés a terra a un agent.

En canvi, la sentència sí que dóna credibilitat a l'estat de shock i nerviosisme que l'actuació policial va provocar sobre la parella. “No pensava que em destrossarien les fotos”, va relatar Verónica L. durant el judici. “Em van pegar, em van posar manilles i em van portar a una habitació on em van tancar 25 minuts”, va denunciar el seu marit a la vista oral.

Pel que fa als altres tres acusats, la sentència absol el jove Joaquin G. del delicte d'atemptat a l'autoritat contra els Mossos pel qual les acusacions demanaven dos anys de presó. La sentència no considera prou acreditat que l'acusat fos al lloc dels fets. Durant el judici, el jove va assegurar que no era al Clot el dia del desnonament, sinó en un apartament a la platja.

Sí que han estat condemnats a tres mesos de presó (que no compliran al no tenir antecedents) per un delicte d'atemptat a l'autoritat dos veïns més que van intentar aturar el desnonament. Un d'ells, a més, haurà de pagar una multa de 90 euros per trepitjar a un agent, cosa que el condemnat va negar durant el judici.

La sentència també condemna a Ángel G., un jubilat del barri del Clot, per donar un cop de peu a un agent, encara que la jutgessa assegura en la seva sentència que la seva imatge “apareix parcialment tapada” en els vídeos aportats com a prova durant el judici. Amb tot, la sentència descarta que l'acusat, tal com van dir els Mossos, empenyés i llancés a terra a un agent.

Etiquetas
stats