Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Pro Esther Palomera

Absolt un periodista acusat de vulnerar el dret a l'honor d'un policia implicat en el cas Ciutat Morta

Víctor Gibanel, en un fragment censurat de 'Ciutat Morta', observa una manifestació per la reobertura del cas 4-F

Andrea Pérez

El documental Ciutat Morta, que va posar en qüestió el relat de les institucions en relació a l'actuació de la Guàrdia Urbana posterior al desallotjament d'una festa en un espai okupat al centre de Barcelona, segueix portant conseqüències un any i mig després de la seva emissió per TV3. Un dels agents de la Guàrdia Urbana implicats en el cas, l'excap d'informació Víctor Gibanel, va denunciar el periodista de La Directa, Jesús Rodríguez, per un presumpte delicte contra l'honor, la intimitat i la pròpia imatge perquè en el documental Rodríguez fa servir una declaració judicial filtrada de Gibanel per indicar que l'agent va elaborar diversos informes sobre el cas 4F. El jutjat de primera instància 25 de Barcelona ha absolt Rodríguez, a qui Gibanel va exigir una indemnització de 45.000 euros.

La sentència, emesa dijous passat, considera que, donada la rellevància dels fets, la llibertat d'expressió i d'informació primen per sobre del dret a l'honor i la intimitat del policia. El togat creu que atribuir a Gibanel la confecció d'informes sobre el cas 4F, tal i com fa Rodríguez al documental, “no pot estimar-se com un atac l'honorabilitat” de l'agent perquè aquesta feina es trobava dins de la seva activitat professional a la Guàrdia Urbana.

En el fragment del documental denunciat, que per ordre judicial no es va emetre per TV3, Gibanel afirma en un interrogatori judicial ser la persona encarregada de transmetre tota qüestió relacionada amb la informació relativa al moviment okupa al llavors alcalde, Joan Clos, ja que així ho marca el seu càrrec de cap del servei d'informació, documentació i anàlisi de la Guàrdia Urbana. Aquestes declaracions vinculaven Gibanel amb la fabricació d'uns informes falsos al voltant del cas 4F. Es tracta d'un fragment de poc més de sis minuts que va omplir de polèmica l'estrena del documental Ciutat Morta, que mostrava al gran públic una visió crítica amb el cos policial. 

D'altra banda, Gibanel acusava el periodista d'haver difós ell mateix les gravacions on ell apareix declarant en motiu del Cas Macedònia. “No ha quedat demostrat que la gravació referida a la instrucció judicial fos aportada” per Rodríguez, resol el magistrat, que en conseqüència exculpa el periodista de vulnerar la intimitat de Gibanel.

L'origen del conflicte és l'emissió del documental Ciutat Morta a TV3, que provava de donar llum als fets del 4 de febrer de 2006, un trencaclosques que començava amb el desallotjament d'un espai okupat al centre de Barcelona. Durant l'operació, un agent de la Guàrdia Urbana va resultar ferit de gravetat arran de l'impacte d'un test, segons un testimoni ocult que apareix al documental.

El desallotjament de la festa okupa va acabar amb set joves detinguts, tres dels quals van ser condemnats a quatre anys i mig de presó, malgrat que no s'havia pogut demostrar la seva implicació en els fets. Patricia Heras, una jove que ni tan sols hi era present, tal i com relata el documental, va patir les mateixes conseqüències i va acabar traient-se la vida després de completar la condemna.

El documental reconstruint els fets va veure la llum, però ho va fer mutilat. Un fragment comprès entre el minut 44 i el 51 va ser eliminat com a mesura cautelar per ordre judicial. El motiu va ser una demanda interposada pel mateix Gibanel, i un posterior acord entre aquest, TV3 i la productora, Metromuster.

La productora es va comprometre a eliminar les imatges en què, arran de les declaracions de l'agent en un interrogatori, es donava a entendre que Gibanel podia estar directament implicat en l'elaboració dels informes sobre el desallotjament que el documental desmentia. Aquesta decisió va comportar que l'excap d'informació de la Guàrdia Urbana retirés la petició d'indemnització a la productora i a TV3, però la va mantenir a Jesús Rodríguez, pels seus comentaris al documental.

Aquest és el fragment censurat per ordre judicial del documental:

Etiquetas
stats