Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona en Comú evita que Felip VI sigui declarat persona 'non grata' a Barcelona

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, saluda el rei d'Espanya, Felip VI

Yeray S. Iborra

Felip VI no serà declarat persona non grata a Barcelona. La proposta de la CUP de Barcelona, que també buscava la retirada de medalles i honors de la família reial, només ha rebut el vot a favor de la pròpia CUP i d'ERC. Barcelona en Comú ha decidit abstenir-se per considerar que la fórmula utilitzada —la de persona non grata— no és la més adequada per combatre la monarquia.

“Som un grup polític republicà, i considerem que la monarquia és una anomalia: nosaltres podem reprovar una institució però no veiem que es pugui fer servir una acció d'hostilitat amb aquest objectiu”, ha destacat el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, a la Comissió de Presidència d'aquest dimecres.

“Creiem que cap altre govern des de la Transició havia fet una mostra de republicanisme tan forta com l'actual”, ha dit Pisarello, en referència a la retirada de la medalla d'or a la infanta Cristina de Borbó el passat mes d'abril, o la retirada del bust de Juan Carles de Borbó el 2015. Per la seva banda, el soci de govern de Barcelona en Comú, el PSC, ha considerat que la gestió del rei Felip VI no pot ser “recriminada” i ha encoratjat a la CUP a “saber fer servir les eines de les institucions” i a “fugir de l'oportunisme polític”.

Finalment, la proposta de la CUP ha estat només recolzada en ferm per ERC. La formació republicana ha recordat l'aprovació d'una iniciativa similar contra Felip VI a Breda per reafirmar la seva posició i ha recordat que la monarquia suposa la “lapidació de drets del poble de Catalunya”. La regidora d'ERC, Trini Capdevila, ha retret al govern que no castigués la manca de “respecte institucional” de Felip VI després d'acció com la negativa per part del monarca de rebre la presidenta de la mesa del Parlament al gener passat.

Tant la CUP com ERC han aprofitat per retreure a CiU la seva abstenció en la votació, recordant a la formació convergent la declaració del passat cap de setmana, quan l'agrupació —durant la seva refundació— es postulava com un partit “republicà”. “El procés [per a la construcció d'una república] de veritat s'està portant a terme a un altre lloc, no aquí. Quan tinguem un estat independent, no tindrem rei”, ha defensat el regidor del grup municipal de CiU, Joaquim Forn.

Ciutadans titlla Josep Garganté de “filoetarra”

El moment de més tensió de la Comissió de Presidència d'aquest dimecres s'ha produït arran de les acusacions del regidor de Ciutadans, Paco Sierra, cap al cupaire Josep Garganté. “La monarquia parlamentària és un exemple de transició. A vostè [en referència a Garganté] hauríem de declarar-lo persona non grata per fer apologia del terrorisme i pressionar els membres de la Urbana. Vostès són filoetarres”, ha etzibat Sierra, després de posicionar-se en contra de la proposta.

El PP també s'ha sumat a l'atac de la figura del regidor, recordant-li l'episodi de suposada coacció a un metge. Davant el foc creuat, la presidenta de la comissió ha demanat rebaixar el to durant les intervencions. Josep Garganté ha conclòs la intervenció anunciant possibles denúncies per les “calumnies” del regidor de Ciutadans.

stats