Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Barcelona insta la Generalitat a expulsar del cos els Mossos condemnats pel cas Benítez

Els Mossos condemants a la sortida del judici

Oriol Solé Altimira

El cas Benítez va tancar-se judicialment amb una polèmica sentència de conformitat on sis agents dels Mossos d'Esquadra van confessar haver matat Juan Andrés Benítez a canvi d'evitar la presó. Però les conseqüències polítiques del cas es segueixen produint. Aquest divendres el ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat instar la conselleria d'Interior de la Generalitat a tramitar expedients sancionadors pels sis agents condemnats i resoldre'ls amb la seva expulsió del cos dels Mossos d'Esquadra.

La moció, proposada per la CUP, ha rebut el suport de Barcelona en Comú, ERC i el PSC. Per contra, CiU, Ciutadans i PP s'hi han oposat. Aquests dos darrers grups han aconsellat a la CUP presentar la mesura al Parlament de Catalunya enlloc de l'Ajuntament de Barcelona. “La fiscalització dels cossos de seguretat és una de les nostres tasques com a grup municipal. No s'escandalitzin”, els ha respost la regidora cupaire, Maria Rovira.

“La policia ha de garantir drets dels ciutadans. Per evitar el seu desprestigi, cal obrir expedient pel cas Benítez”, ha dit el regidor d'ERC, Jordi Coronas, visió que ha compartit la socialista Carmen Andrés. “Davant d'uns fets provats com l'homicidi de Benitez, és fonamental actuar per la via disciplinària per aconseguir garanties de no repetició”, ha reblat Jaume Asens (BComú).

La condemna que van acordar els sis mossos és de dos anys de presó –que no compliran perquè no tenen antecedents– per homicidi imprudent i un delicte contra la integritat moral. Dos agents més van admetre que van obstruir la investigació judicial per encobrir als seus companys. Al ser fruit d'un acord de conformitat, la sentència no es pot recórrer.

A l'apartat de fets provats, els condemnats van reconèixer que van propinar dues puntades de peu, cinc cops de puny a la zona superior del cos de Benítez, sis cops de puny i cops de genoll en les seves extremitats inferiors, així com “diverses puntades de peu” a la part lateral esquerra inferior del cos del mort. En conjunt, els agents van admetre que van ocasionar a Benítez fins a 28 lesions diferents en diverses parts del seu cos.

Per la seva banda, els deu diputats de la CUP-Crida Constituent al Parlament van interposar al mes de maig una denuncia contra els agents davant de la direcció general de policia catalana per tal que s'obri un expedient disciplinari als mossos condemnats per la mort de Benítez i se'ls sancionés amb la “separació definitiva” del cos.

La petició dels diputats cupaires i del consistori barceloní xoca amb les intencions de la policia catalana. El director general de la policia, Albert Batlle, va explicar que un cop els agents acabin la condemna de dos anys de suspensió de sou i feina, tornaran al cos dels Mossos d'Esquadra. “Les responsabilitats ja s'han depurat en la via penal”, va dir Batlle.

Etiquetas
stats