Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El ple de Barcelona fa el primer pas cap a la municipalització de la gestió de l'aigua

Ada Colau en el seu primer ple municipal com a alcaldessa de Barcelona

Arturo Puente

Barcelona posa la primera pedra en el llarg camí cap a la municipalització total de la gestió de l'aigua. El suport majoritari a la gestió pública ha quallat aquest divendres al ple de Barcelona, amb els vots favorables de Barcelona en Comú, ERC, PSC i CUP a una proposició en aquest sentit presentada pel principal partit del govern. Els anticapitalistes havien presentat una altra, que també ha estat aprovada però de la qual s'ha despenjat el PSC.

Amb aquesta majoria, Colau obté per primera vegada llum verda a un dels punts més ambiciosos continguts en el seu programa electoral. Els dos textos aprovats, tot i que amb matisos entre si, reclamen la recuperació total de la gestió del servei de l'aigua per a les entitats municipals. Això suposaria treure-la de les mans a la societat mixta que ara controla la distribució en els 23 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), empresa participada per l'entitat supramunicipal però en la qual és majoritària Agbar.

L'aprovació de tots dos textos dóna suport a l'equip de govern de Colau per fer passos cap a la desaparició del model públic-privat, una voluntat que Barcelona en Comú portava al programa però en la que fins ara no havia avançat. L'executiu municipal obrirà ara una línia de treball per estudiar la millor manera de recuperar la gestió del servei, per al que s'encarregaran informes tècnics des del propi consistori.

Des de Barcelona a Comú, el regidor d'Aigua i Energia, Eloi Badia, ha defensat la seva proposta apel·lant a la millora del servei i la rebaixa en les tarifes, que consideren que poden ser d'un 10%. El govern posa com a exemple freqüent les municipalitzacions de l'aigua dutes a terme en ciutats com París o Berlín, que van aconseguir rebaixes substancials quan van aconseguir la gestió total del servei.

Qui aquest divendres ha oposat més resistència als plans municipalizadors ha estat CiU, únic grup que s'ha oposat a les dues proposicions. Per als nacionalistes, les proposicions presentades són “només gesticulació” en no ser vinculants, ha explicat la regidora Francina Vila, que també ha carregat en contra del pla per no tenir en compte la resta de municipis de l'Àrea Metropolitana.

El marc d'actuació d'aquesta mesura, AMB o Barcelona, ha estat precisament una de les controvèrsies que han acompanyat la idea de municipalitzar l'aigua des de fa mesos. Segons algunes veus, properes a Agbar, la competència en aquesta matèria la tindria l'AMB, mentre que per a altres són els ajuntaments els que la recuperarien un cop acabat el conveni per a la concessió del servei a l'empresa mixta. Un informe encarregat per l'Ajuntament donava el mes passat la raó als segons.

L'empresa mixta que avui proveeix l'aigua de l'Àrea Metropolitana es va formar el 2012, gràcies a un acord entre CiU i PSC que va atorgar el control a la privada Agbar, amb un 75% de les participacions. Diverses empreses de la competència van recórrer al·legant que s'havia fet la concessió sense concurs. El TSJC va anul·lar la societat en una sentència no ferma, i el cas continua als jutjats.

Etiquetas
stats