Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La alcaldesa de Marbella cancela en Luxemburgo la hipoteca de tres millones
La última entrega de MAR confirma el fraude fiscal de la pareja de Ayuso
Opinión - El problema de los tres gorros. Por Elisa Beni

CiU constata la manca de suports per a una moció de censura contra Ada Colau

El regidor del CiU a Barcelona, Joaquím Forn, anuncia que es reuniran amb els grups

Yeray S. Iborra

La fórmula pretesa –pacte amb ERC, Ciutadans, PP o la CUP– per Convergència per arribar a una “majoria alternativa” que els hi permeti tornar a l'alcaldia, sembla llunyana. La proposta de divendres passat de CiU al ple de Barcelona no està trobant els aliats desitjats per la formació de Trias: ERC ha descartat aquest dijous entrar en un govern amb Ciutadans o el PP. A la vegada, Ciutadans ja va qualificar de descabellada l'opció de fer alcalde a cap membre de CiU o ERC, partits que volen –definien els taronges– “trencar amb Espanya”.

“Estem compromesos amb el procés i amb el full de ruta, i no esperem que Ciutadans o PP renunciïn a les seves idees”, ha explicat el regidor de Convergència, Joaquim Forn, sobre la qüestió nacional, que resulta el principal escull amb Ciutadans i el PP. Per la seva banda, el líder del PP, Alberto Fernández Díaz, ha estat ambigu en les seves declaracions. El popular ha valorat l'opció de “fer renúncies per assolir un pacte mínim de ciutat” que permeti una moció de censura a Colau.

Convergència es situa doncs al mig d'un taulell on no pot tancar-se portes amb cap formació. “No descartem res amb ningú”, ha dit en compareixença aquest dijous Forn, oferint-se fins i tot a obrir conversa amb el PSC. “Tenim punts en comú amb el PSC i hi volem parlar en plena llibertat”, ha apuntat Forn sobre els socialistes, que no semblen disposats a trencar l'acord de govern amb BComú.

La intricada fórmula –suma de 21 regidors amb, com a mínim, ERC, Ciutadans, CUP o PP– que permetria a Convergència impulsar una moció de censura contra Colau es refreda, tot i les converses iniciades amb els diferents grups de la cambra. La setmana que ve arribarà el primer contacte formal amb ERC, segon ha anunciat Forn, amb qui comparteixen el “desencís” amb el govern de Colau.

Tot i les dificultats d'un acord per fer fora l'actual govern de l'alcaldia, CiU ha redundat en la seva “responsabilitat com a oposició”, com ja va fer divendres passat al ple ordinari on Colau va ser reprovada, i ha recordat que al seu grup i al grup de Colau (Barcelona en Comú) només els separen 17.000 vots.

“No poden seguir governant amb la idea de tenir majoria absoluta quan no es té”, ha destacat Forn, que també s'ha referit a ERC i la CUP com a “còmplices” dels convergents en el distanciament amb les polítiques de l'actual govern. Les formacions d'esquerres del ple de Barcelona però semblen llunyanes d'un pacte alternatiu a la ciutat. “Especular sobre el nostre suport a un pacte que inclogui PP i Ciutadans és absurd”, ha redundat el líder d'Esquerra a Barcelona, Alfred Bosch.

Tot i això, el líder de Convergència ha avançat que el seu grup seguirà amb els contactes i que treballarà per una “alternativa social” a Barcelona centrada en la “internacionalització” de la capital i el foment de la “col·laboració del sector públic i privat”.

“El PSC té paraula”

El líder del PSC a Barcelona i membre del govern de la ciutat, Jaume Collboni, ha respost aquest mateix dijous –i de forma contundent– a la picada d'ullet de Convergència cap al seu partit. “El partit dels socialistes de Catalunya té paraula i el govern de Barcelona funciona”, ha dit Collboni en compareixença, acompanyat de la resta de regidors socialistes al ple municipal. “El meu compromís és amb el govern”, ha reforçat Collboni.

Davant l'intent de Convergència i la resta de grups de l'oposició de construir una alternativa contra el govern de BComú i el PSC, el socialista ha remarcat que és “el moment del diàleg a la ciutat i no dels despatxos”. Collboni desmunta així un altra de les fórmules que CiU contemplava. Convergència podia sumar encara amb PSC (4 regidors), en comptes d'Esquerra (5) o Ciutadans (5); tant Esquerra com el partit taronja han descartat l'opció de formar part d'un mateix govern.

El segon tinent d'alcalde ha acabat la seva compareixença recordant que “els grups de l'oposició no confien en aquest govern però sí que ho fan els ciutadans”. Collboni ha mostrat, per últim, intenció de reunir-se amb Convergència però “des del govern” i per abordar “grans temes de ciutat” com el model turístic, la promoció econòmica de Barcelona a l'exterior o l'impuls del comerç.

stats