Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Colau exigeix al Govern que faci front a les seves “obligacions” i desplegui la ILP d'habitatge

L'alcaldessa Ada Colau va assistir al ple del Parlament que va aprovar la llei de mesures urgents contra els desnonaments i la pobresa energètica el juliol passat / ENRIC CATALÀ

Oriol Solé Altimira

Aprovar la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica va ser un pas important, però la Generalitat, de moment, no ho està posant fàcil per desplegar-la. Així ho pensa l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha acusat a la Generalitat de “no estar fent front” a les seves “obligacions” en matèria d'habitatge i ha exigit al Govern que posi els recursos i la voluntat política necessàries per tirar endavant la llei.

Després de la reunió que Colau, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz; i el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, han mantingut amb la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC (les entitats promotores de la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica), l'alcaldessa ha posat deures a la Generalitat per tal que la llei contra els desnonaments i la pobresa energètica es pugui desplegar amb èxit i no quedi “en paper mullat”.

Què és el que demana exactament Colau a la Generalitat? En primer lloc, que el Govern avanci en la circular que ha d'entregar als municipis per facilitar-los l'aplicació de la llei. D'altra banda, la Generalitat també és l'administració competent per elaborar un reglament que tracti els casos de sobreendeutament i segona oportunitat, que segons Colau encara està pendent. Finalment, Colau ha explicat que, tot i el requeriment de l'Ajuntament, la Generalitat encara no li ha facilitat el cens de grans propietaris de pisos buits a Barcelona.

Un dels objectius que Colau s'ha proposat aconseguir complint la llei contra desnonaments aprovada el juliol passat és el reallotjament dels casos d'impagament del lloguer, els més freqüents a la ciutat. En aquest sentit, l'alcaldessa ha explicat que cal forçar els grans propietaris a facilitar habitatges buits per ampliar parc de lloguer social, a banda d'ampliar els recursos municipals per garantir el reallotjament.

Segons l'alcaldessa, el consistori ja ha destinat 11 milions d'euros a ampliar els ajuts per lloguer social i a utilitzar el dret de tempteig i retracte per ampliar el parc de lloguer social, al contrari que la Generalitat, que, segons ha dit Colau, “no ha destinat cap partida”. “Exigim a la Generalitat que sigui contundent amb els grans propietaris per requerir els habitatges buits”, ha afegit Colau.

“La Generalitat de Catalunya és qui és competent en matèria d'habitatge i no està fent front a les seves obligacions. Més enllà de que s'estigui en període electoral, els serveis segueixen funcionant i l'únic que cal és una instrucció política perquè es posin els recuros necessaris perquè aquesta llei es porti a la pràctica”, ha interpel·lat Colau.

La PAH no vol gestos simbòlics

Tot i celebrar les primeres multes contra entitats per tenir pisos buits que Colau va anunciar la setmana passada, el portaveu de la PAH, Carlos Macías, ha afirmat que l'entitat no vol “gestos simbòlics”, sinó que es faci un cens d'habitatge buit a la ciutat “real i ràpid” per tal de donar compliment a la llei.

Per altra banda, Macías ha valorat que la utilització del dret de tempteig i retracte en la venda d'habitatge per part de l'Ajuntament hauria de ser una mesura “residual”, ja que la pròpia ILP o la Llei Catalana d'Habitatge ja donen “eines” per mobilitzar l'habitatge buit sense que l'administració hagi de dur a terme una despesa “tan gran” com la que es deriva de l'aplicació del dret de tempteig.

Etiquetas
stats