Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Demanen al jutge que investigui possibles agressions de la Policia a interns del CIE de Barcelona

Porta principal del CIE de la Zona Franca

Oriol Solé Altimira

Tanquem a els CIE ha presentat aquest divendres una queixa formal perquè el jutge de control del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona investigui els maltractaments que van denunciar els interns per part d'agents de la Policia després del conat de motí d'aquest dimarts.

En l'escrit al jutjat, al qual ha tingut accés aquest diari, la plataforma demana al jutjat que recapti totes les imatges que van gravar la intervenció policial al CIE entre les 22:30 de l'1 de novembre i les 2:30 del 2 de novembre . L'objectiu és identificar si, tal com han traslladat a Tanquem a els CIE alguns interns, la Policia va cometre “actuacions irregulars o delictives”. En concret, els interns asseguren que alguns agents de la Policia Nacional els van agredir amb porres “sense que hi hagués cap justificació” a les escales que donen accés al primer pis del centre.

“Per les descripcions –afegeix Tanquem els CIE sembla que eren agents antiavalots dels que colpejaven als interns mentre passaven custodiats en el que es va configurar com un passadís de policies”. A més, la plataforma també trasllada que alguns interns van assegurar ser agredits en arribar a les seves cel·les. Per aclarir els fets, l'entitat ha demanat al jutjat que prengui declaració als interns que van denunciar les possibles agressions i que sol·liciti els informes mèdics dels mateixos.

Un dels dos titulars dels jutjats de control del CIE, que es reparteixen els magistrats del jutjat d'instrucció 1 i 30 de Barcelona, decidirà en els propers dies si accedeix a la petició de plataforma.

Després de les entrevistes que Tanquem a els CIE ha tingut amb vuit interns, l'entitat ha arribat a la conclusió que hi ha indicis que en el moment en què van entrar els agents antiavalots per sufocar la protesta, el grup de 70 interns aixecaven les mans en senyal que el motí havia acabat. Així mateix, Tanquem a els CIE assenyala que, mentre els interns eren traslladats a les seves cel des del pati, es van apagar els llums, cosa que l'entitat veu “disfuncional”.

L'entitat també ha identificat dues situacions irregulars més. D'una banda, la manca de traductors en el moment de la intervenció policial. Per Tanquem els CIE, això “va poder portar al fet que les persones que no entenien l'idioma, i per tant, les ordres, van ser més agredides que la resta”. Així mateix, en els dies posteriors al motí, la plataforma ha detectat una “forta” presència d'antiavalots al CIE, sense que la seva intervenció estigui prevista en el reglament que regula el règim d'aquests centres.

Per això, l'entitat demana, d'una banda, que el jutjat ordeni assegurar la presència de traductors al CIE. A més, sol·licita que el magistrat prohibeixi les entrades d'antiavalots al CIE “excepte en situacions altament excepcionals que han de ser especificades”.

Etiquetas
stats