Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Acord entre ERC i Colau per tirar endavant el pla d'allotjaments turístics

El líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, en una imatge d'arxiu

Yeray S. Iborra

ERC permetrà l'aprovació del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) de Colau a canvi d'una consulta i l'ampliació dels recursos pel pla de xoc contra pisos turístics il·legals. Aquests han estat els detalls concrets que han possibilitat tirar endavant les negociacions, enrocades aquestes últimes hores, entre l'Ajuntament i els republicans pel PEUAT.

“Estem molt a prop de tancar un acord amb l'Ajuntament. Hem aconseguit fer possible allò impossible”, ha dit Bosch sobre el principi d'entesa entre el seu grup i el govern de Colau, que s'ha de concretar aquest dimecres amb un 'sí' o una abstenció a la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat dels republicans per aprovar el PEUAT.

Per la seva banda, la tinent d'alcaldia d'Ecologia, Janet Sanz, ha destacat que “ERC ha fet propostes necessàries i arriscades”. “Les dues condicions  d'ERC ja anaven en la línia de reforçar les d'aquest govern, i agraïm la seva insistència”, ha afegit.

“Des del primer minut que vam desenvolupar la proposta, volíem el màxim consens possible”, ha insistit Janet Sanz, que ha recordat el “dur” procés de negociació que ha comportat el PEUAT. “La voluntat del govern ha estat escoltar a tothom: hi ha hagut desenes de trobades. Amb els grups, però també amb els veïns i amb el sector”, ha dit Sanz, que ja havia recordat que en els últims mesos s'han produït nou reunions amb ERC, sis amb Ciutadans i CUP, cinc amb CiU i una amb el PP.

El pla de xoc contra pisos turístics il·legals, ampliat

“Portem dies treballant intensament amb les àrees responsables per veure com fer factibles les dues propostes d'ERC, compartides pel govern municipal i també per altres grups”, ha dit Sanz, en referència sobretot a la voluntat del govern de Barcelona d'ampliar el pla de xoc contra habitatges d'ús turístic il·legal, una de les propostes d'ERC pel 'sí' al PEUAT.

En relació a aquest pla de xoc, la tinenta d'alcaldia ha fet èmfasi en la importància de seguir “dotant de recursos” l'estratègia de l'Ajuntament per perseguir els pisos turístics il·legals. Amb aquesta intenció, Sanz, ha anunciat que el consistori doblarà els efectius que es dediquen a la detecció i inspecció d'aquests pisos aquest any. “La proposta d'ERC de doblar les persones inspectores i visualitzadores serà una realitat aquest any 2017. Seran 80 persones, en total”, ha dit Sanz.

A més, el consistori ha anunciat que el 2018 –seguint amb la proposta d'Esquerra– hi haurà 30 persones més destinades a la tasca, sumant 110 persones en total. “No ho trobareu en cap altra ciutat això, és un gran esforç”, ha destacat la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. La idea del govern de Barcelona és que al 2023 la situació sobre els pisos d'ús turístic il·legal estigui “sota control”.

Actualment, i després de l'aplicació del pla de xoc de l'Ajuntament a l'estiu, hi ha més de 4.000 expedients oberts i 3.700 d'aquests, sancionadors. ERC espera que el govern faci constar en una mesura de govern aquesta ampliació del pla de xoc de cara al ple de gener. 

Finalment, hi haurà consultes

“Els tres projectes, no els compartim. Hem dit sempre que volíem estudiar cas per cas”, ha destacat Sanz sobre els projectes del Rec Comtal, Drassanes i Vila Olímpica, i als que s'oposa també ERC. Si bé aquest mateix dilluns Janet Sanz havia dit que les consultes sobre els projectes tindrien “una base il·legal”, aquest dimecres ha matisat que “s'haurà de veure quines seran possibles”. El gest ha agradat a ERC, que exigia tres consultes per aprovar el PEUAT. De les tres però, se'n farà, de moment, una.

Sí bé ERC no ha aconseguit totes les consultes que pronosticava, el grup republicà ha mostrat –en paraules del regidor dels republicans encarregat de la negociació, Jordi Coronas– “satisfacció” per la cessió del govern municipal.

Així doncs, només el projecte del Rec Comtal –segons ha anunciat l'Ajuntament– pràcticament desenvolupat gràcies a una llicència atorgada per Trias, serà consultat. En part. “Hi haurà una consulta ciutadana per determinar usos futurs de la parcel·la del costat de l'hotel en construcció, perquè els veïns decideixin quin tipus d'equipament volen”, ha dit la tinenta d'alcaldia d'Ecologia.

“En el cas de la Vila Olímpica crearem una comissió tècnica i política, amb veïns, i si és necessari reforçarem amb tot el suport intern per veure les opcions d'actuació municipal respecte l'alberg”, ha explicat Sanz. La comissió determinarà en 30 dies si es fa una consulta o, fins i tot, una compra. La tinenta d'alcaldia no ha especificat els termes de la possible operació.

Respecte a l'hotel de Drassanes, l'Ajuntament ha dit que es vol mantenir el lideratge “públic”, tot descartant la consulta també. Segons ha explicat Sanz, es treballarà amb els grups, especialment amb ERC, per analitzar la llicència del futur hotel Praktic

Etiquetas
stats