Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els Mossos desallotgen l'edifici de la La Llotja, ocupat des de diumenge per acollir migrants

Cordó policial per contenir la concentració per la desocupació de La Llotja a Barcelona

Yeray S. Iborra

A les 8:42h d'aquest dimarts, el mateix grup de Telegram que ha servit en les últimes hores per a demanar provisions per a l'assemblea Mukhayyam (habitatge en àrab) a La Llotja, ha avisat de l'inici del desallotjament de l'estança per part dels Mossos d'Esquadra a petició de la Generalitat, la titular de l'immoble. “Totes cap a la plaça de la Verònica! Amb caputxa o sense, Mukhayyam es defensa!”, informava el missatge. Fins a deu unitats de la Brigada Mòbil s'han desplaçat a les portes per a retirar els membres (“unes desenes”, ha informat l'assemblea) de Mukhayyam, responsables de l'ocupació d'un nou espai Freespot per a l'acollida de les persones migrants.

Segons els membres de Mukhayyam Barcelona, dins de l'edifici s'han produït filmacions i identificacions. Cap a les 9:30h ja havia acabat el desallotjament, tot i que la policia no ha confirmat fins les 10h que no quedava ningú a dins. L'ocupació de l'edifici de La Llotja, al costat de la Plaça de la Verònica, s'havia produït diumenge després d'una de les tres manifestacions alternatives de l'1 de maig.

A partir de les 10h, i amb el carrer d'Avinyó fortificat amb la presència de deu unitats de la Brigada Mòbil, ha començat una concentració dels membres desocupats, altres activistes que s'hi han sumat i també les regidores de la CUP Maria Rovira i Maria José Lecha; una quarantena de persones en total. La concentració, que s'ha allargat una hora més, ha viscut alguns moments de tensió entre la policia i els activistes, i també amb la premsa.

Des dels anys seixanta fins al seu tancament al 2009, La Llotja va ser l'antiga Escola d'Arts i Oficis de Barcelona. L'edifici ha quedat en desús i actualment és una reclamació latent dels veïns. Mediapro va tantejar fer-hi un museu dedicat a Woody Allen fa un any, però finalment el projecte va quedar aturat. Barcelona en Comú va prometre en campanya que recuperaria les classes d'art a l'immoble, una petició recolzada també per CCOO que va fer-hi una concentració el desembre passat.

Ajuntament “hipòcrita”

Un cop finalitzada la concentració, els manifestants s'han dirigit davant l'Ajuntament de Barcelona, on oneja des de fa unes setmanes una pancarta que dicta “Welcome Refugees”; en aquest punt s'ha titllat d'“hipòcrita” Ada Colau per “permetre” una desocupació que pretenia ser una resposta activa a la manca de coordinació institucional per a l'acollida de refugiats i migrants. La imatge es repetirà aquesta tarda a la Plaça Sant Jaume, on hi ha convocada una nova concentració a les 20h. Des de l'Ajuntament, en canvi, responen que apostaven per la mediació però la Generalitat ha ordenat el desallotjament sense mediar.

El desallotjament ha coincidit amb l'inici d'un fòrum sobre l'acollida de refugiats, debat d'una seixantena d'experts sobre les diferents vies per a l'acollida dels municipis. Al fòrum, aquest dimarts, Carles Puigdemont i Ada Colau han reclamat vies per desencallar l'arribada de refugiats a l'Estat i han insistit en la possibilitat d'acollida de 1.800 persones a Cataluya de forma inmediata i 4.500 en els propers mesos. Mukhayyam Barcelona havia anunciat una concentració a les 14.15h davant del fòrum, al Recinte Modernista de Sant Pau, que finalment ha desconvocat degut al desplegament policial.

Etiquetas
stats