Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els venedors ambulants de Barcelona clamen contra la seva criminalització

Manifestació de venedors ambulants a Barcelona

João França

Indignació entre els venedors ambulants de Barcelona. Havien convocat una manifestació aquest dilluns per protestar contra el desplegament policial que des de dilluns passat els impedeix seguir treballant a la zona del port. Una setmana després, però, s'han trobat una nova intervenció policial. Un gran desplegament d'antiavalots de la Guàrdia Urbana ha sorprès el barri del Besòs en un operatiu que ha anat a casa dels manters. En un pis on viuen cinc venedors, segons han explicat els col·lectius que els hi donen suport, hi ha hagut un detingut, un manter ha resultat ferit intentant fugir per la finestra i la policia ha incautat tot el material que tenien per vendre.

L'actitud del govern d'Ada Colau no deixa de sorprendre venedors i activistes. Després de mesos de pressió de l'oposició i de la dreta mediàtica posant el focus als manters, la tensió va esclatar en una batuda a Plaça Catalunya a final de l'estiu. Des de llavors l'activitat dels venedors s'havia concentrat a la zona del Port, fins que l'operatiu del passat dilluns va donar “un missatge ben clar de que no hi ha zones a la ciutat on es pugui practicar la venda ambulant il·legal”, en paraules del comissionat de Seguretat de l'Ajuntament, Amadeu Recasens.

Una venedora ambulant de la Barceloneta criticava durant la manifestació que aquesta situació està deixant desenes de persones en una difícil situació econòmica, ja que no poden treballar. “Ens volen amagar sota una catifa, però hem de ser visibles, per això lluitem”, diu aquesta argentina que viu a Barcelona des de fa 30 anys i prové d'una família que es dedica a la venda ambulant des de l'any 78.

L'operatiu policial d'aquest dilluns, en canvi, té una altra justificació. L'Ajuntament assegura que no era contra els venedors ambulants, sinó part d'una investigació sobre propietat industrial, és a dir: falsificacions. Segons fonts municipals, els pisos escorcollats per la Guàrdia Urbana eren “dipòsits de materials en grans quantitats”. No obstant, des del col·lectiu de suport Tras la Manta asseguren que es tractava d'un pis on hi vivien venedors.

En resposta a la idea que hi ha màfies darrera la seva activitat, els treballadors ambulants cridaven a la manifestació “no som màfies, som treballadors”. “Ens sentim treballadors dignes i seguirem lluitant al carrer pels nostres drets i llibertats, seguirem denunciant el racisme, la discriminació i la persecució a la que estem sotmesos”, assegura en un comunicat el recentment constituït Sindicat Popular de Venedors Ambulants.

Necessitat de treballar

Més enllà de l'oposició a la criminalització, els venedors ambulants reivindiquen el seu dret a treballar de l'única forma que poden. Algunes de les intervencions van emfatitzar que es dediquen a l'ofici de la manta perquè no tenen altres sortides laborals i ara troben impediments per treballar.

Tant activistes com fonts municipals asseguren que anteriors governs de la ciutat pactaven amb els manters en quines zones i a quines hores podien estar. El govern de Barcelona en Comú, però, troba una pressió que l'ha dissuadit de seguir actuant d'aquesta manera. El consistori treballa en oferir vies alternatives a les persones que es dediquen a la venda ambulant, però de moment el que més afecta als treballadors és la resposta policial. Mentrestant seguiran cridant que “sobreviure no és delicte”.

Etiquetas
stats