Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Fiscalia arxiva la investigació contra el número dos de Trias per pagar el lloguer del Banc Expropiat

Mossos antidisturbis davant del Banc Expropiat

EFE/CatalunyaPlural

La Fiscalia ha arxivat la investigació a l'extinent d'alcalde de CDC Joaquim Forn i a quatre tècnics municipals de Barcelona per pagar el lloguer del Banc Expropiat de Gràcia, tot i retreure-li que donés cobertura a una situació “il·legal, quan no delictiva”. En un escrit, la fiscal en cap de Barcelona, Ana Magaldi, descarta responsabilitats penals en el pagament del lloguer del local okupat del barri barceloní de Gràcia, que l'Ajuntament va sufragar durant prop d'un any amb 65.500 euros, però aprecia múltiples “irregularitats” i “incongruències” en l'expedient municipal per a l'arrendament de l'immoble.

Després de mesos d'investigació, el ministeri públic ha conclòs que els responsables municipals no van incórrer en un delicte de prevaricació ni malversació de diners públics per pagar un lloguer al propietari del local, atès que, pel principi d'autonomia local, les corporacions locals “tenen un marge d'iniciativa per a l'escomesa (i per tant finançament) de serveis atípics, expressament previstos en la llei però tampoc exclosos, que redunden en benefici de la comunitat veïnal”.

“És justament el pluralisme en la concepció del que redunda en benefici o no d'una comunitat el que pertany a l'àmbit de la política i el que només políticament ha de ser dilucidat”, afegeix el ministeri públic en el seu escrit. La Fiscalia descarta també el delicte de malversació en el pagament de l'arrendament perquè el destí d'aquests diners “no pot considerar-se realitzat en benefici privat”.

No obstant això, el ministeri públic adverteix que en pagar el lloguer del local okupat l'Ajuntament no només “va proporcionar cobertura a una situació manifestament il·legal” sinó que, a més, les raons i motivacions que es van esgrimir per documentar la decisió “no van ser adequadament plasmades en l'expedient ”, que segons la Fiscalia peca de “nombroses i flagrants irregularitats”.

Segons l'opinió del ministeri públic, el pagament del lloguer del banc expropiat ocultava “una decisió política sense precedents, tributària de les més contundent de les censures”, ja que va donar empara a un comportament “clarament il·legal, quan no delictiu, d'un grup indeterminat de persones legitimant, almenys temporalment, el seu dret de possessió sobre el local (...)”.

El desallotjament del local, situat al carrer Travessera de Gràcia de Barcelona i que estava ocupat des de 2011, va desencadenar manifestacions de protesta que, en tres nits consecutives, van provocar nombrosos incidents i càrregues policials als carrers del barri barceloní de Gràcia. Els okupes van entrar en 2011 en el local, una antiga seu de Caixa Catalunya que llavors estava abandonada i que va comprar posteriorment una empresa immobiliària.

L'anterior govern de CiU va pagar durant un any el lloguer del local okupat al seu propietari, l'empresari immobiliari Manuel Bravo Solano. El consistori convergent va desemborsar 5.500 euros mensuals de diners públics, que segons el portaveu municipal de CiU, Joaquim Forn, es van pagar per donar temps a buscar solucions. Aquest acord era desconegut pels okupes i va ser cancel·lat un cop va prendre possessió l'actual executiu que encapçala Ada Colau.

Etiquetas
stats