Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Mina demana un pla específic contra la droga al Pla de Transformació del barri

El 44% dels enquestats afirmen que observen persones consumint droga al barri a diari

Yeray S. Iborra

El 36% de veïns de La Mina, més d'un terç, consideren una prioritat afegir al Pla de Transformació del barri un pla específic sobre la lluita contra la droga. Així es desprèn de l'estudi dins del projecte De sota, cavall i rei que ha elaborat DesdelaMina.net, un treball de camp pioner a la zona que pretén posar en context la problemàtica de la droga al barri de Sant Adrià de Besòs. La sèrie De sota, cavall i rei ha elaborat, a partir d'una sèrie d'articles, una radiografia del mercat de la droga, els consumidors, els professionals i els veïns a La Mina. 

Aquesta dada no és intranscendent: els resultats de l'estudi dicten que el 40% de les persones que viu a La Mina coneix o té algun familiar que consumeix droga actualment, la majoria a La Mina Vella i La Mina Nova. La Mina està actualment dividida en Mina Vella, els primers edificis construïts; Mina Nova, els famosos edificis blancs on trobem carrers com Venus o Marte; i la Mina Residencial, les construccions més noves, a tocar del litoral.

L'estudi destaca que les persones residents a La Mina Vella o La Mina Nova es mostren més atemorides respecte la droga que les persones de la Mina Residencial, però també es mostren més conscienciades i oposades a la droga. “La Mina Residencial són com búnquers, costa que la realitat hi penetri”, explica Anna Masqué, coresponsable en l'elaboració de l'estudi.

El 26% dels enquestats relaten haver presenciat el consum diversos cops per setmana al barri. D'altra banda, el 84% de les persones afirmen no haver estat mai víctima d'una robatori, fet que difereix de l'imaginari col·lectiu de “perillositat” del barri, destaca l'estudi.

Les prop de 200 enquestes, elaborades al llarg de quatre mesos per treballadors socials i voluntaris (una desena de persones) i analitzades pels estadístics Jordi Puig i Martin i Andreu Ferrero Gregori, posen també en evidència el “cansament” del barri respecte la droga. Un 52% de les persones enquestades no té cap confiança en què la situació respecte a la droga acabi mai; contràriament, el 80% diu no haver participat mai en cap acció contra la droga.

La Mina, un barri relacionat des del seu naixement als anys 70 amb l'economia informal, la droga i les corones (clans familiars), s'ha vist sacsejada des de l'octubre de 2015 per una sèrie de batudes policials relacionades amb les famílies de la droga al barri. “Això ho hem percebut mentre elaboràvem les enquestes: l'ambient està crispat”, comenta Anna Masqué. Les batudes també han contribuït a la reducció de la venda de droga al barri des de l'octubre i, per tant, al canvi en la tendència d'algunes “dinàmiques instaurades” a l'espai.

Aquesta tensió en l'ambient s'ha sumat a la dificultat inherent en el propi barri de parlar sobre la droga. “La realització de les enquestes ja ha estat un estudi en sí mateix”, diu Masqué. “Els veïns no volien respondre i hem acabat fent 184 enquestes menys de les previstes”, matisa.

“El que aquí és normal no ho és normal a altres llocs... Però sí, La Mina comença a recuperar el seu ritme després de les batudes”, explicava a Catalunya Plural l’educador social del barri David Picó, un dels treballadors del projecte DesdelaMina.net. Un exemple: la Mina encara aquesta setmana la XXV Setmana Cultural del barri, on hi ha programades diferents tipus d'activitats. Entre d'altres, la construcció a un solar d'una obra on es pot llegir I love La Mina.

Etiquetas
stats