Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Primer guàrdia urbà de Barcelona imputat per clavar una puntada de peu a un manter

Patrulla de la Guàrdia Urbana a la Rambla de Canaletes

Oriol Solé Altimira

Un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona està imputat (investigat, segons la nova denominació) per un presumpte delicte de lesions per clavar una puntada de peu a un manter. Es tracta del primer policia de la capital catalana investigat per un jutjat sota el govern de Barcelona en Comú i el PSC en relació al conflicte que mantenen la Guàrdia Urbana i els manters.

El del venedor N.D. és un dels 14 casos gestionats pel Servei d'Atenció i Denúncia davant de situacions de Violència Institucional (SAIDAVI), el mecanisme gratuït d'assistència jurídica i psicosocial impulsat pel centre Iridia de defensa dels drets humans. El centre presentarà aquest dimecres un informe en el qual, a més de recollir tots els casos de possibles vulneracions de drets per part de les administracions, exposarà recomanacions perquè no es produeixin.

Els fets van passar a la Rambla de Canaletes el 21 de juliol de l'any passat. Segons la denúncia del manter a la qual ha tingut accés aquest diari, l'agent investigat, que anava de paisà, li va propinar “una forta puntada sense previ avís”. El venedor va haver de ser ingressat a l'Hospital de Sant Pau, on el van operar del turmell.

L'agent va declarar com a imputat fa unes setmanes al jutjat d'instrucció 21 de Barcelona. Segons la seva versió, no va donar cap cop de peu al manter, de qui va dir que venia corrent perseguit per altres policies, sinó que el va aturar amb el braç. L'agent investigat va afegir que després de barrar-li el pas amb el braç el venedor va caure a terra.

Per contra, un testimoni dels fets, que també va declarar en seu judicial, va assegurar que dos agents de paisà van tirar a terra al venedor sense que aquest oposés resistència, en línia amb el que va declarar el venedor. L'instructor decidirà en les pròximes setmanes si porta a judici a l'agent o si arxiva la causa.

A preguntes d'aquest diari, fonts oficials de la Guàrdia Urbana de Barcelona han indicat que el policia, que té la categoria d'agent ras, continua treballant al cos. Les mateixes fonts han explicat que aquest és l'únic cas d'un agent investigat amb un manter com a presumpta víctima.

El cas arriba després de la dura condemna –5 anys de presó– a un venedor per colpejar amb una branca a un agent, i a les portes del bon temps, quan els venedors ambulants tornen a desplegar les seves mantes en diversos punts de la ciutat per aprofitar la major afluència turística. L'estiu passat va ser d'especial tensió entre manters i policia.

L'advocat del venedor, Andrés García Berrio, ha reclamat que la Guàrdia Urbana posi en marxa una unitat de mediació específica per la venda ambulant. “Cal trobar un camí intermedi entre la no intervenció i els antiavalots”, assevera el lletrat. Així mateix, l'advocat ha lamentat la “saturació policial” a la qual el consistori sotmet als venedors i ha emplaçat els líders de l'Ajuntament a “reflexionar” sobre per què els manters van rebre la meitat de les sancions imposades per l'ordenança del civisme l'any passat. “Hi haurà 'top manta' mentre segueixi havent-hi gent exclosa”, ha conclòs.

D'altra banda, en l'informe, el centre Iridia insta a la unitat de deontologia i assumptes interns de la Guàrdia Urbana a “perfeccionar” els mecanismes que ha implantat en l'últim any per investigar les denúncies contra agents del cos, especialment pel que fa a la recerca de proves. I també reclama que els diferents cossos policials que treballen a Catalunya emetin una instrucció que prohibeixi els controls policials basats en perfil ètnic i estudis periòdics sobre “l'existència de racisme” entre els seus agents.

Etiquetas
stats