eldiario.es

Menú

Trias retalla en seguretat a les cercaviles

Un cotxe interromp la cercavila de les Festes de Maig del Poblenou. (Foto: Carrer)

Les retallades han arribat a les festes populars de Barcelona. I no tant sols per la baixa de subvencions i pressupostos a les entitats de barri que les organitzen, sinó també per la minva d’efectius de la Guàrdia Urbana que n’haurien de garantir un correcte desenvolupament. Una prova es va viure el diumenge passat, 19 de maig, al matí, durant les Festes de Maig del Poblenou: ningú va tallar al trànsit els carrers transversals a la Rambla del Poblenou durant el recorregut d’una cercavila amb gegants, dracs i timbalers que va aplegar més d’un miler de persones. Un fet que, com s’observa a la fotografia, va provocar moments de tensió quan alguns cotxes van estar a punt d’envestir el bestiari popular i alguns veïns, entre ells infants amb cotxet, que participaven de la festa.

Els moments tensos es van viure a les confluències de la Rambla amb els carrers de Llull i Pujades, on durant l’hora que va durar la cercavila no van deixar de circular ni tant sols els autobusos. Entre l’estupefacció i la indignació de membres de la colla del Drac i dels Geganters dels Poblenou, que van haver de regular el trànsit rodat ells mateixos, diversos veïns van demanar l’actuació de la Guàrdia Urbana interpel·lant els agents dels cotxes patrulla que obrien i tancaven el seguici. La resposta va ser similar en ambdós casos: no hi ha prou personal per assumir els talls de trànsit necessaris durant una cercavila degudament notificada i autoritzada per l’Ajuntament.

Els agents de la Guàrdia Urbana amb número de placa 24.091 i 24.085, que obrien el seguici, van ser educats i clars en la seva resposta als veïns: “Fem el que podem, però si no hi ha ningú que talli els carrers és perquè falta personal per culpa de les retallades”. Els agents amb número de placa 24.293 i 23.099, que tancaven la comitiva festiva, van ser menys amables: “No és responsabilitat nostra tallar els carrers. Només tenim ordre d’acompanyament; per la resta, espavileu-vos com pugueu”. Quan aquest periodista els va fotografiar i els va demanar el número de placa, va ser ell qui va ser comminat a identificar-se amb l’entrega del DNI. Mitja hora després dels incidents va aparèixer per la cercavila una altra agent de la Guàrdia Urbana, a peu i amb número de placa 19.633, i el cotxe patrulla que obria el seguici, amb distintiu ECO 403, va tallar el carrer Taulat perquè la comitiva pogués acabar el seu recorregut sense més problemes.

Seguir leyendo »

El patrimoni dels regidors de Barcelona, al descobert

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

Després de moltes discussions i algun retard, l'Ajuntament de Barcelona ha complert el seu compromís de fer públic el patrimoni dels 41 regidors del consistori. La revista La Veu del Carrer, editada per la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVVB), publica en el seu número de maig, per primer cop, les declaracions més destacades.

Els resultats no són, però, gaire convincents. Tot i que els regidors es van comprometre a adjuntar la darrera liquidació d'IRPF, de l'impost de patrimoni i del de societats, no hi ha cap organisme oficial que garanteixi que ho hagin fet o que l'informació aportada sigui certa. A més, gairebé tots han modificat entre gener i febrer d'enguany les primeres declaracions, presentades a finals del 2012.

Sota aquests condicionants, destaca l'ampli patrimoni immobiliari de l'alcalde, Xavier Trias, que també inclou un quadre del pintor Pere Pruna valorat en 18.000 euros. Pel contrari, el primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, només declara ser propietari del 50% d'un pis hipotecat i el tercer tinent d'alcalde, Antoni Vives, admet haver invertit en preferents. Joan Laporta, l'únic regidor que no viu ara de la política, declara cobrar una retribució anual bruta de 150.000 euros anuals del seu despatx d'advocats i, entre d'altres propietats luxoses, té una berlina valorada en més de 100.000 euros.

Seguir leyendo »