Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

La Fundación Catalunya Europa (FCE) es una fundación privada sin ánimo de lucro que tiene como objetivo hacer presente Catalunya en Europa y Europa en Cataluña a través del debate y la generación de conocimiento en economía, gobernanza, democracia, sociedad y cultura.

Llegir Catalunya Europa en català aquí.

Europa cerca una nova narrativa

Laura Batalla

Els ideals d’una Europa pacífica, unida i prospera, formulats pels pares fundadors del que avui coneixem com a Unió Europea, semblen a dia d’avui insuficients a l’hora d’impulsar el projecte polític i econòmic més exitós del segle XX. Segons dades de l’últim Eurobaròmetre, la desconfiança envers la UE se situa al voltant del 57%, després d’haver recuperat tres punts percentuals respecte la primavera de 2012, moment en el qual es va arribar al nivell de desconfiança més alt de la història de la UE, en torn del 60%. No obstant això, el 58% dels europeus continua creient que els països europeus, per si sols, no serien capaços, fora de la UE, de fer front als reptes actuals.

Malgrat haver estat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau l’any 2012, per les més de sis dècades de consecució de la pau i la prosperitat al continent europeu, la desconfiança creixent envers un projecte que sembla no poder donar resposta als principals reptes del segle XXI, ha obligat a la UE a haver de buscar nous arguments que justifiquin la seva existència i esperonin novament els seus ciutadans.

La actual situació econòmica és vista per gairebé la totalitat dels seus Estats membre com el problema més important al qual la UE ha de fer front. L’atur, per la seva banda, apareix en segona posició, amb una taxa especialment alta entre els joves. El 23%, o el que és el mateix, dos de cada deu joves, es troba actualment desocupat. Europa compta amb 57,5 milions de joves entre 15 i 24 anys, dels quals 24,4 milions formen part de la força laboral activa.

En aquest moment de crisi institucional i d’incertesa econòmica, és fonamental apropar Europa a les generacions més joves, per a qui el record de les dues guerres mundials que van devastar Europa és quasi inexistent, tot encoratjar-los a compartir les seves idees i inquietuds.

En el seu esforç per revitalitzar l’esperit europeu, la Comissió Europea ha llençat una nova iniciativa –A new narrative for Europe-, en el marc d’un debat més ampli sobre el futur d’Europa, la qual té per objectiu definir una nova visió del projecte europeu, de la mà d’artistes, intel·lectuals, científics, acadèmics i la ciutadania europea en el seu conjunt.

Al llarg d’aquest any i del proper, se celebraran tres assemblees generals a tres ciutats europees diferents per tal de traçar un nou rumb per a Europa. La primera de las tres va tenir lloc el passat 11 de juliol a Varsòvia reunint més de 300 ciutadans, i va comptar amb la presència de José Manuel Durão Barroso, president de la Comissió Europeu i de la seva vicepresidenta Viviane Reding. Encara que no sigui de manera presencial, tothom que vulgui contribuir pot fer-ho presentant per escrit la seva visió sobre quina hauria de ser la nova narrativa per Europa.

2013 celebra l’any europeu dels ciutadans. Un any dedicat als ciutadans europeus i els seus drets, en un moment clau en el procés d’integració europea. Enguany es compleixen vint anys de la creació de la ciutadania europea, introduïda pel Tractat de Maastricht de 1993. En el marc dels diàlegs amb els ciutadans, posats en marxa amb motiu de la commemoració de l’any de la ciutadania europea, la vicepresidenta Reding visitarà Barcelona el 23 de febrer de 2014.

En el moment en què tingui lloc aquesta cita, quedaran tres mesos i escaig perquè se celebrin les eleccions al Parlament Europeu. Es tracta d’uns comicis d’importància cabdal a l’hora de definir la orientació de la Unió durant els propers cinc anys.

Europa es debat actualment entre la necessitat d’avançar o no en ferm cap a la veritable unió política. La gravetat de la crisi de l’euro ha posat en entredit l’eficàcia del model polític i institucional desplegat pel Tractat de Lisboa, ara fa poc més de dos anys i mig. Cal, doncs, que Europa redefineixi la seva raison d’être, però també el seu modus operandi.

L’èxit d’una major integració europea passa pel reforç de la legitimitat democràtica del projecte europeu. Avui dia, la UE integra 28 Estats membre i representa més de 500 milions de persones. Resulta fonamental que nosaltres, els ciutadans europeus, contribuïm activament en el debat sobre l’Europa que volem en el futur.

Sobre este blog

La Fundación Catalunya Europa (FCE) es una fundación privada sin ánimo de lucro que tiene como objetivo hacer presente Catalunya en Europa y Europa en Cataluña a través del debate y la generación de conocimiento en economía, gobernanza, democracia, sociedad y cultura.

Llegir Catalunya Europa en català aquí.

Etiquetas
stats