Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

'No en el meu nom', la resposta de la comunitat musulmana a Catalunya davant els atemptats de París

Una jove subjecta el cartell 'No en el meu nom', durant la concentració d'aquest dilluns.

Blanca Blay

Latifah El Hassani, marroquina de la Fundació Nous Catalans, es dirigia a pas ràpid cap a plaça Sant Jaume. Duia amb ella diferents cartells on s'hi poden llegir frases com: 'No en el meu nom' o 'Tots contra el terrorisme'. “Estem consternats, el que ha passat a París no té nom i cal que condemnem el terrorisme global”, assegurava mentre caminava rodejada d'altres persones que també anaven cap a plaça Sant Jaume de Barcelona, on la comunitat musulmana ha cridat a concentrar-se aquest dilluns per sumar-se a la condemna als atacs terroristes que van tenir lloc el divendres passat a París i demostrar que l'islam rebutja el gihadisme. 

Els diferents missatges s'han començat a multiplicar a Sant Jaume, on s'hi concentraven una cinquantena de persones. 'No als terroristes', 'Tots contra el gihadisme' o 'Tots som París' es llegia en els cartells que subjectaven els que han volgut aplegar-se per condemnar els atemptats que han sacsejat França. A poc a poc s'ha anat conformant un cercle a la plaça i al mig d'aquest dos homes hi han encès espelmes que posaven llum a la negror d'aquests dies. Expectació, silenci i calma mentre tothom observava com s'encenien una per una per acabar dibuixant la bandera francesa.

“Condemnem i rebutgem aquest grup terrorista, la seva estratègia i els seus pretextos. Lamentem que actuïn en nom de la nostra religió i embrutin el nom de l'Islam”, llegia Mohammed El Ghaidouni, president de la Unió de Comu­ni­tats Islàmiques de Catalunya (UCID­CAT). “Volem mostrar el nostre patiment i condol a les famílies, a les víctimes i a tota la societat francesa”, continuava.

Amb un to serè i davant d'una important expectació mediàtica, El Ghaidouni ha acabat la lectura del manifest amb el compromís per part de la comunitat musulmana a Catalunya de seguir treballant amb les institucions. “Farem el que sigui necessari per fomentar els valors democràtics i la cultura de la pau”, ha sentenciat.

L'Adil Oulad, que és membre de l'Associació 'Convivir sin fronteras', de Mollet del Vallès, també s'ha acostat aquest dilluns a Sant Jaume. “El que està passant no és en nom de l'Islam, l'Islam en cap moment diu que s'ha de matar”, comenta, visiblement cansat de repetir el mateix missatge. Ell s'hi ha volgut sumar i comparteix els missatges que s'han vist aquest dilluns, però alhora recorda que també s'ha produït un atemptat al Líban i que de la mateixa manera que es diu que 'Tots som París', és una condemna que s'estén a nivell global.

No només musulmans s'han concentrat aquest dilluns. Gagandeep Singh, portaveu de la comunitat sikh a Catalunya també hi ha assistit. “Tot el que ha passat és molt fort. A nosaltres la imatge de Bin Laden, un senyor amb barba i turbant, ens ha portat molts problemes, la reacció de la gent quan et mira no és la mateixa”, explicava. Latifah El Hassini, igual que Singh, té clar que “hem d'acabar amb els prejudicis de la immigració”. “Cal molta feina”, ha conclòs.

A la crida de condemna s'hi han sumat gairebé un centenar d'associacions d'arreu del territori. Entre aquestes hi ha la Unió de Comu­ni­tats Islàmiques de Catalunya (UCID­CAT), la Fed­eració Cata­lana d’Entitats Pak­istane­ses o diverses comunitats islàmiques, com la del Bages, o la de Ponent i Pirineus. A l'acte també s'hi han deixat veure el primer tinent d'alcalde Gerardo Pisarello, la consellera de Governació en funcions Meritxell Borràs o el número dos d'ERC a les generals Joan Tardà.

Després del minut de silenci en record a les 130 víctimes mortals, el cercle s'ha desfet i l'Ajuntament de Barcelona s'ha il·luminat novament de blau, blanc i vermell. De fons, se sentia com els assistents que encara no havien pogut saludar-se ho feien: 'Salam'.

Etiquetas
stats