Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les males condicions de detenció a les comissaries catalanes, un problema crònic

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha presentat aquest dijous l'infrme al Parlament.

Benoît Cros

Barcelona —

Any rere any, les condicions de detenció de persones a les comissaries catalanes no milloren i s'han convertit en un problema crònic. El Síndic de Greuges, coautor de l'informe 2013 de l'Autoritat Catalana per la Prevenció de la Tortura (ACPT), ha detallat avui algunes d'aquestes mancances. En concret, l'informe indica que les persones detingudes han d'esperar un temps “injustificadament llarg” abans de rebre l'assistència del seu advocat. La durada pot superar les 24 hores en alguns casos. Segons assenyala l'informe, aquests fets representen una mancança a diferents articles de la Llei d'enjudiciament criminal. Aquestes dilacions són sovint llargues quan el detingut passa primer per custòdia de qualsevol policia local abans de ser transferit als Mossos d'Esquadra.

L'ACPT també menciona defectes en àrees de custòdia d'algunes comissaries de policies locals que, en alguns casos, no reuneixen les mínimes condicions de detenció digna: ubicació del váter i de la dutxa en el mateix lloc, absència d'intimitat, males olors, inexistència de sistemes de ventilació o la no separació entre menors i adults són alguns dels aspectes recollits a l'informe. Tanmateix, el Síndic, Rafael Ribó, ha explicat que no es poden donar xifres exactes ja que no s'han visitat totes les comissaries però ha demanat el tancament de totes les àrees de custòdia de les policies municipals que estiguin en males condicions.

El 2013, l'ACPT ha realitzat un total de 53 visites, la majoria d'elles a comissaries dels Mossos d'Esquadra i de policies locals, fet que representa un net augment en relació a 2012 (36 visites) i 2011 (17 visites). Aquestes es fan sense avís previ i en horaris diversos. També s'han realitzat visites a presons i centres de menors, així com hospitals (en els serveis on hi ha persones privades de llibertat, com ara psiquiatria o geriatria).

Per altra banda, l'Autoritat torna a denunciar l'opacitat observada al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. Aquesta falta d'accessibilitat ha impedit al Síndic de poder contrastar les denúncies de maltractaments que han fet públiques alguns interns al llarg dels darrers anys. Ribó ha remarcat que, en un parell de casos, els informants han estat expulsats, tot i que ha insistit en què les expulsions no estan necessariament relacionades amb les denúncies. Ribó ha explicat també que la inexistència de regulació deixa en una situació d'inseguretat les persones que estan al front d'aquests centres. El ministre d'Interior, Jorge Fernández-Díaz ja ha anunciat que introduirà properament un reglament únic per a tots els CIEs.

Etiquetas
stats