Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La vaga continuarà al Prat després del rebuig dels treballadors a l'última oferta salarial

Treballadors d'Eulen arribant a l'assemblea, al Prat de Llobregat

Arturo Puente

Sense acord. L'assemblea dels treballadors de seguretat de l'aeroport del Prat, de l'empresa Eulen, han rebutjat aquest dijous l'última proposta de l'empresa, que contemplava un augment de 200 euros en 12 pagues. Amb aquesta decisió, la vaga continua, i amb ella les aturades que els treballadors tenien programades per a aquest divendres. De les 176 persones que han votat, 174 ho han fet per opcions que suposaven seguir negociant, mentre només dos han acceptat les condicions ofertes.

La votació s'ha produït entre quatre propostes. La primera era el preacord assolit mitjançant la mediació de la Generalitat, que garantia un augment de 200 euros en 12 pagues per als sous més baixos, i igualar la resta. També s'ha dut a l'assemblea la demanda inicial del Comitè, de 350 euros al mes en 15 pagues. Al costat d'aquestes dues, s'han introduït dues opcions intermèdies: una de 200 euros en 15 pagues i una altra de 250 euros, també en 15 pagues, que han resultat les favorites per aclaparadora majoria.

L'assemblea ha començat aquest dijous a les 11 del matí i s'ha allargat prop de 8 hores, durant les quals l'equip negociador ha presentat l'última oferta de l'empresa i les diferents opcions sobre la taula. Els treballadors també han fet ús del torn de paraula. Malgrat que en un principi l'assistència ha estat de poc més de 30 treballadors, al llarg del dia s'han anat sumant més, fins a arribar als 176 vots emesos, que correspondria amb una participació al voltant del 50% de la plantilla.

Les condicions laborals i organitzatives han estat des del primer moment la part en la qual treballadors i empresa han pogut acostar postures més fàcilment. L'escull ha estat, en canvi, la proposta salarial. A l'inici de les converses l'empresa no acceptava cap modificació, però va anar canviant la seva postura fins arriba a l'oferta de 55 euros d'augment.

En aquesta xifra es va mantenir sense canvis dues jornades, fins dimarts passat, quan la Generalitat va llançar una proposta de mediació que recollia un augment de 200 euros en 12 pagues anuals, quan els treballadors d'Eulen cobren en 15 pagues. L'empresa es va adherir a la proposta, intentant matisar alguns punts, i Aena es va avenir a garantir que, de tirar endavant l'acord, mantindria les condicions per a futures licitacions.

No obstant això, el Comitè va qualificar d'“insuficient” l'augment de 200 euros. Entre els seus arguments hi ha el fet que la baixada que han patit els treballadors amb més antiguitat des de la subrogació de Prosegur a Eulen és major als 200 euros que, en qualsevol cas, només cobrarien complets els treballadors de menys antiguitat, que ara tenen un sou bàsic poc superior als 900 euros. Amb tot, el Comitè va decidir sotmetre la proposta a l'assemblea.

Després del rebuig de la plantilla, l'únic que ara podria salvar el Prat de tornar a viure aquest divendres una nova jornada de llargues cues davant els arcs de seguretat és que Eulen accepti les condicions sorgides de l'assemblea. Altrament, la vaga podria estendre més enllà del pont d'agost, una situació temuda tant per Eulen com per Aena.

Etiquetas
stats