eldiario.es

Menú

La cooperativa El Timbal encara el futur amb un nou local i un projecte renovat

Una obra realitzada per alumnes del Timbal

El Timbal és una empresa dedicada a la formació teatral. Fa 45 anys es va fundar com a companyia familiar i fa cinc va passar a ser una cooperativa. Però la seva continuïtat estava en perill. Per dues raons. Una de tipus econòmic i la segona de projecció de futur.

«La seu del Timbal està situada al carrer Porta ferrissa de Barcelona, un indret d'una gran demanda comercial. Com ha passat amb altres locals de renda antiga el lloguer que el Timbal pagava estava a punt de disparar-se fruit del canvi legal que així ho possibilita», explica el Marc Brualla, soci de l'entiat i portanveu. Era urgent, doncs, trobar un nou lloc on ubicar la cooperativa teatral. I fer també un nou projecte i les reformes imprescindibles.

Aquesta necessitat se sumava a una altra de caràcter més positiu: «la Generalitat finalment posarà en marxa un cicle formatiu de grau superior en arts escèniques per a alumnes de Formació Professional, cosa que significarà que els estudiants a més de coneixements tinguin un títol oficial en acabar els seus estudis», assegura Marc Brualla. Però, per a poder impartir els estudis esmentats cal, a més de demostrar suficient capacitat pedagògica, tenir instal·lacions adients. I aquí entra, de nou la necessitat d'un local preparat.

Seguir leyendo »

Les cooperatives catalanes van augmentar el 2014 un 5,6% les seves plantilles

La Cooperativa Suara és la que té més ocupació de Catalunya

Les cooperatives catalanes van crear durant l'any 2014 2.174 nous llocs de treball, un 5,6% més que els que ocupaven aquest tipus d'empreses un any enrere, segons el recull de dades que publica trimestralment el ministeri d'Ocupació i Seguretat Social fruit de les afiliacions a la Seguretat Social, tal com destaca en un comunicat la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC).

L'increment de llocs de treball creats per les cooperatives catalanes és el més alt del conjunt de l'Estat espanyol. Al seu darrere hi ha el País Valencià, on es van crear l'any passat 1.577 llocs de treball.

Si a Catalunya l'ocupació creada per cooperatives ha crescut un 5,6%, al conjunt d'Espanya la xifra és més moderada, un 2%. En xifres absolutes, a Catalunya a finals de l'any passat hi havia 43.323 persones treballant en cooperatives, mentre que a l'estat espanyol la sifra pujava fins a 292.394.

Seguir leyendo »

La Caníbal i Buc de Llibres, llibreries cooperatives de guerrilla cultural

L'equip de la llibreria La Caníbal, de Barcelona

La crisi ha castigat durament les llibreries. La gent llegeix cada cop menys. La cultura és vista com a prescindible. En aquestes circumstàncies posar en marxa llibreries suposa una certa heroïcitat. Els impulsors dels nous projectes els afronten amb esperit nou. Un esperit que té a veure amb què són cooperatives, com La caníbal o Buc de llibres. En aquests llocs ja no es venen llibres només, les llibreries han esdevingut centres d'acció cultural, lligats a barris i ciutats.

La caníbal és una llibreria situada al carrer Nàpols, 314 de Barcelona. Si llegiu el seu web, ho diu clar: «La caníbal és una llibreria; una cooperativa de treball associat sense ànim de lucre que vol contribuir a la transformació radical —un horitzó anticapitalista, (trans)feminista i descolonitzat».

L'equip de la cooperativa està format per Júlia Montilla, Amada Cuesta i Jesús Arpal. Els tres es defineixen provinents del «precariat cultural». Amada explica: «sempre vam estar interessats en la cultura, la recerca i fins i tot un de nosaltres havia treballat abans com a llibreter». La recerca d'una sortida ocupacional, que al mateix temps fos coherent amb la seva visió de la vida ,va fer que pensessin a fer una cooperativa.

Seguir leyendo »

El cafè de la federació: formació i debat a l'estil cooperativista

Una de les sessions del cafè de la federació a Barcelona

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) celebra cada mes el que ha anomenat el cafè de la federació. Es tracta d'un sistema a mig camí entre la formació estricta i la posada en comú d'experiències entre experts i cooperativistes, que serveix de mecanisme de socialització i obre la porta a la intercooperació.

Guillem Perdrix és el director de la FCTC i ens explica l'origen dels cafès i la idea amb la qual es va posar en marxa aquesta experiència.

El concepte de cafè de la federació dóna la idea d'una conversa distesa, participativa.. teníeu la intenció de fer-ho així?

Seguir leyendo »

Celobert la cooperativa d'arquitectura, enginyeria i habitatge amb responsabilitat ecosocial

L'equip de la Cooperativa Celobert davant d'un dels seus edificis

Celobert és una cooperativa vinculada al món de l'habitatge. Fan tasques d'arquitectura, rehabilitació, l'auditoria energètica i de tramitació i assessorament de projectes de cooperatives d'habitatges en la modalitat de cessió d'ús.

L'entitat, formada l'any 2010, en plena crisi, està composta per cinc socis de treball: dos arquitectes, dos urbanistes i un enginyer. Parlem amb Maria Josep Lázaro, que és portaveu i treballa en els àmbits d'urbanisme i habitatge a la cooperativa.

Seguir leyendo »

Toni Arco: “Les cooperatives d'ensenyament estem en una lluita desigual per donar-nos a conèixer”

Toni Arco, director financer de l'Escola Sant Gervasi

 L'Escola Sant Gervasi, de Mollet del Vallès és una cooperativa fundada l'any 1970 que opera en l'àmbit de l'ensenyament. Toni Arco és també de Mollet, té 39 anys i és des del 2009 el director financer de l'entitat. Va estudiar Administració i Direcció d'Empreses a l'Universitat de Barcelona (UB). A més, és membre del Consell d'Administració d'Inkemia IUCT Group i forma part  del Consell Rector d'Aposta, Escola del Cooperativisme.

Sant Gervasi, és un projecte consolidat. Participa en el grup cooperatiu Clade, en la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) i, a nivell intern, ha propiciat el naixement de dues cooperatives entre els seus alumnes. Així contribueix a la difusió del model cooperatiu.

 

Seguir leyendo »

La Fira de l'Economia Solidària mostra la potència del cooperativisme a Catalunya

El públic omple el recinte de l'antiga Fabra i Coats en la Fira de l'Economia Solidària

La Fira de l'Economia Social (Fesc) mostra en només tres edicions que el moviment cooperativista i per una economia alternativa ja és una realitat consolidada a Catalunya. L'espai on s'ha celebrat aquest cap de setmana, l'antiga fàbrica Fabra i Coats, a Sant Andreu, paradigma de l'antiga economia, s'ha convertit durant tres dies en gresol d'iniciatives que assenyalen que una altra visió del món es possible.

El cooperativisme, que esdevé el pinyol de la nova economia, ha mostrat durant la crisi que dóna millors respostes que el capitalisme. Només dues pistes: l'ocupació en el sector cooperatiu ha crescut a Catalunya un 11% segons la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC), mentre que en l'economia convencional l'atur no es frena i la qualitat de l'ocupació es degrada fins a límits desconeguts. La segona pista és la morositat. Mentre els bancs han superat el 13% dels crèdits incobrables, Coop-57 té la seva morositat en l'1,9% i, com diu un dels seus responsables, Ramon Pasqual, “sense haver anat mai a cal notari”.

La trobada, organitzada per la Xarxa d'Economia Solidària, (XES) ha estat un punt de trobada de les diverses tradicions del món associatiu que cerquen una organització més humana de les relacions socials. La XES neix a mitjans dels anys 90 entre cooperatives catalanes i brasileres i continua en un procés de debat i reflexió dins la FCTC.

Seguir leyendo »

La cooperativa d'extreballadors d'Inoxcrom rellança la marca amb nova gamma

Toni Sánchez, president de la cooperativa que comercialitza lnoxcrom

De vegades les cooperatives les creen treballadors d'empreses convencionals que es neguen a llançar la tovallola. I aquests treballadors escullen la cooperativa com a forma de la nova empresa. Però segur que hi ha pocs casos en què aquests treballadors malden per mantenir el nom de la seva antiga empresa. Aquest és el cas dels antics empleats de la societat, que fa aproximadament un any van crear la cooperativa Inoxgrup,sccl, que comercialitza la marca Inoxcrom. Tenen la marca perquè un dels propietaris de l'antiga empresa, Manuel Vaqué Boix, n'ha cedit l'ús, precisament per assegurar la pervivència de la que va ser una firma puntera del seu sector a nivell internacional.

La cooperativa, segons el seu president, Toni Sánchez, està formada per 4 socis laborals i 10 socis no treballadors. Tots provenen de l'antiga societat anònima. Malgrat que haurien volgut continuar la producció integral de bolígrafs i plomes estilogràfiques de qualitat, tal com es feia des de 1942, ara només dissenyen i comercialitzen els estris d'escriptura. No ha estat possible fer més, tot i que mantenen l'esperança de tornar a fabricar.

La marca Inoxcrom, que comercialitzen aquests extreballadors, té una nova i completa col·lecció de bolígrafs que llençaran els pròxims mesos com a renovació de la que tenien des de 2013. L'han dissenyat ells, modernitzant en alguns casos la imatge i en altres han mirat de mantenir la línia clàssica de la casa.

Seguir leyendo »

La FCTC, Seira i Coop 57 financen els retards de pagament de la Generalitat a les cooperatives

Guillem Perdrix i Joana Gómez,al balcó de la seu de la federació de cooperatives Foto: Tomeu Ferrer

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) junt amb la  fundació Seira i la cooperativa de serveis financers  Coop 57 han creat una línia de finançament d'un milió d'euros destinada a oferir liquiditat a les cooperatives afectades pel retard en els pagaments anunciat pel departament de Benestar i Família a les entitats que treballen en atenció social.

 

A principis d'octubre el departament de Benestar i Família de la Generalitat va comunicar que es retardaria el pagament a les entitats que treballen en serveis socials. Aquesta decisió hauria suposat un trasbals important especialment a les cooperatives, que formen el gruix de les empreses de serveis a les persones. Això hauria estat així si les entitats no s'haguessin dotat de mecanismes per superar aquests tràngols.

Seguir leyendo »

Un estudi constata l'alt grau de feminització del cooperativisme català

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, intervé al congrés de dones

 Tres de cada cinc membres de cooperatives a Catalunya són dones. L'afirmació precedent sorgeix d'un estudi inèdit que va ser presentat a finals de setembre a la jornada celebrada a Sant Boi amb “El rol de les dones en els models empresarials d’economia social: l’emprenedoria social i el cooperativisme”, activitat emmarcada en els dos eixos de treball del congrés “Les dones com agents de canvi social i econòmic”.

 

L'estudi duu el nom de “femení plural”, amb la coordinació de la Ciutat Invisible i l'autoria d'Elba Mansilla, Joana Garcia i Sívia Alberich, mostra la importància de l'aportació de les dones al moviment de l'economia social i del cooperativisme. En ell s'indica que el 80% de contractes que generen les cooperatives són indefinits, la meitat dels quals ocupats per dones.

Seguir leyendo »