Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diario del Cooperativsmo forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Este bloque está patrocinado por la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat

Llegeix El Diari del Cooperativisme en català.

La FCTC, Seira i Coop 57 financen els retards de pagament de la Generalitat a les cooperatives

Guillem Perdrix i Joana Gómez,al balcó de la seu de la federació de cooperatives Foto: Tomeu Ferrer

Tomeu Ferrer

La Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) junt amb la fundació Seira i la cooperativa de serveis financers Coop 57 han creat una línia de finançament d'un milió d'euros destinada a oferir liquiditat a les cooperatives afectades pel retard en els pagaments anunciat pel departament de Benestar i Família a les entitats que treballen en atenció social.

A principis d'octubre el departament de Benestar i Família de la Generalitat va comunicar que es retardaria el pagament a les entitats que treballen en serveis socials. Aquesta decisió hauria suposat un trasbals important especialment a les cooperatives, que formen el gruix de les empreses de serveis a les persones. Això hauria estat així si les entitats no s'haguessin dotat de mecanismes per superar aquests tràngols.

Guillem Perdrix, director de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC), ho contextualitza. “És evident que la situació financera de la Generalitat de Catalunya és complicada, com ha anunciat el departament de Benestar i Família que ha dit que ajornarà alguns pagaments a proveïdors, i en previsió de que altres àmbits de l'Administració tinguin també dificultats per pagar” assegura. Per això, el cooperativisme de treball i més concretament la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya s'ha posat a treballar aquest tema per intentar donar-li solució.

“Les cooperatives d'iniciativa social representen gairebé el 25% de les de treball, i moltes treballen per a l'administració”. Diu Perdrix, “hi ha hagut entitats ens han comentat el problema, perquè si la Generalitat deixa de pagar, una part important de la facturació es veurà compromesa”.

Xifra oberta

Les cooperatives han fet una previsió econòmica fruit de les experiències de situacions anteriors, perquè l'impagament o el retard en el pagament no és el primer cop que passa. “Per això, ens hem dotat d'una quantitat d'un milió d'euros, que és una xifra que pensem que pot respondre a les demandes de les entitats”. No obstant, si calguessin més fons seria possible incrementar-los “la Federació, Seira i Coop 57 tenim prou múscul financer com per assumir un augment de la demanda si fos necessari”, diu el director de la FCTC.

La demanda de crèdit pot quedar vinculada a la magnitud del retard en el pagament, que segons assegura el mateix departament de Benestar i Família, podria ser d'una de cada quatre factures entre les corresponents al darrer trimestre o quadrimestre de l'any. Però res no diu que els problemes no es puguin produir en altres departaments, cosa que ha fet que el mecanisme dissenyat per les entitats cooperativistes estigui preparat per incrementar la quantia dels crèdits a concedir.

El fons inicial d'un milió d'euros permetrà a les cooperatives activar operacions de cessió de crèdits a partir de les factures amb reconeixement del deute per part de la Generalitat. Amb aquests documents es pot accedir a préstecs només entregant-los a Coop57 que a canvi pagarà el 85% de l'import de la quantitat cedida. A més, la fundació Seira, hi aporta una garantia del 25%, cosa que permet reduir el cost financer d'aquestes operacions per a les cooperatives de treball fins a un 6,25% TAE, sense cap més despesa addicional (comissió d'estudi, d'apertura, costos notarials o de tramitació).

“Si ara una empresa convencional va a buscar un crèdit a una entitat bancària, primer m'atreveixo a dir que tindrien problemes per què acceptessin fer cessions de crèdit com les plantejades aquí, i si hi estiguessin d'acord, el preu a pagar se situaria en prop del 10%, que és avui el cost del crèdit”,. Explica Joana Gómez, directora de la Fundació Seira.

“La gran gràcia de les cooperatives és que en anar plegades, tenim la sort de negociar com a conjunt, i així tenim més força i aconseguir millors condicions, afirma Perdrix.

L'accessibilitat de les ajudes acordades per a les cooperatives a la pràctica és gairebé universal, perquè es dirigeix a entitats federades i que a més siguin sòcies de Coop 57, una cosa també generalitzada.

Però, a més, l'acord té una altra virtualitat, explica Joana Gómez, “el funcionament del tràmit és molt àgil, l'aval fa que el cost financer sigui baix i la resposta ràpida també s'ha aconseguir perquè Coop 57 es compromet a respondre en aproximadament 48 hores”,assegura la directora de Seira.

Un altre element és que a la cooperativa que demana el crèdit no li cal prèviament traçar un estudi dels seus balanços, assegura Gómez. Això passa perquè el que dóna garantia és el dret de cobrament de les factures i també l'aval de Seira.

L'únic possible inconvenient amb que es poden trobar les cooperatives que demanin aquest tipus de finançament és que han d'accedir a la carta de la Generalitat amb el reconeixement del deute, i això només depèn de l'Administració, puntualitzen, Perdrix i Gómez.

El problema de cobrament de factures posa en primer pla l'oportunitat que representa el programa d'orientació financera impulsat des de la fundació Seira. El programa és una eina que permet fer un diagnòstic de les necessitats financeres de les cooperatives i ajuda, a més, a planificar les decisions de les empreses sobre el seu finançament.

Altres acords

Així mateix, fruit dels acords signats per Fundació Seira, les cooperatives federades gaudeixen del suport de Laboral Kutxa i Caixa d’Enginyers amb l’aval del 50% per part d’Oinarri, així com el compromís del Banc Sabadell-Atlántico, de prestar diferents solucions en el finançament del circulant. Precisament aquests ventall de possibilitats fa que les cooperatives, davant d'un problema de finançament tinguin diverses alternatives per escollir la que li resulti més interessant, assegura Guillem Perdrix.

La ràpida solució arbitrada per les cooperatives al problema de retards en el pagament de factures per part de l'Administració pot ajudar a enfortir la confiança en les dues direccions. Perdrix explica, en aquest sentit, que un dels punts que ara tenen el compte els departaments de la Generalitat al adjudicar serveis és el múscul financer de les entitats que hi liciten. Si això abans només ho podien assegurar grans multinacionals, els mecanismes arbitrats per les cooperatives fan que també aquestes entitats puguin competir en igualtat de condicions.

Sobre este blog

El Diario del Cooperativsmo forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Este bloque está patrocinado por la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat

Llegeix El Diari del Cooperativisme en català.

Etiquetas
stats