Opinión y blogs

eldiario.es

Diàleg sobre ‘periodisme en reconstrucció’

Acte de presentació del llibre Periodismo en reconstrucción a la Llibreria Altaïr

Quan el que veus t’indigna i ets mínimament empàtic, és impossible ser neutral. I per això fem molt bé si no ens deixem arrossegar, si analitzem críticament el que veiem. Ara bé: al periodisme, si volem que continuï tenint ànima, no se li pot exigir només neutralitat. Se li ha d’exigir que sigui honest. En l'exercici de la professió, durant quaranta anys, Josep Carles Rius ha defensat les dues coses. També els periodistes que l’acompanyàven a la taula de la llibreria Altaïr: Neus Tomás i Samuel Aranda. Tampoc érem del tot neutrals els assistents a l'acte, molts companys de l’ex degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya en diferents etapes a El Periódico, La Vanguardia, Público, i ara la Fundació Periodisme Plural. Una de les consideracions més repetides durant l’acte va ser que el llibre és oportú i necessari. Roberto Herrscher, director de la col·lecció i responsable del màster de Periodisme Universitat de Barcelona-Columbia University, va resumir l'aportació de Periodismo en reconstrucción com “un viatge necessari per reconstruir un periodisme que defugi de la nostalgia, la llàgrima i la queixa”.

Neus Tomàs, amb una llarga trajectòria com a periodista, aposta pel periodisme en consideració "als lectors, no als mitjans", perquè “el periodisme d’alguns grans mitjans passa de puntetes sobre les denúncies incòmodes”. La periodista de El Periódico considera que hem perdut el nas i l’ofici que permet saber què és notícia, què preocupa els ciutadans, o pitjor encara, “alguns cops l’ofici consisteix precisament a saber distingir què convé ressaltar i què convé silenciar”. Amb tot, Tomàs coincideix amb l’autor que es tracta d'una crisi de model però no una crisi del periodisme, perquè hi ha una sèrie de circumstàncies que deixen portes obertes a l'esperança. Gràcies a les xarxes, el periodista pot tenir veu pròpia més enllà del propi mitjà i, gràcies també a internet, ara hi ha la possibilitat de crear mitjans alternatius, lamenta però que aquestes oportunitats vinguin acompanyades d’una “precarització de la professió”.

Al seu torn, el fotoperiodista Samuel Aranda, que va coincidir amb Josep Carles Rius al Magazine de La Vanguardia, mostra la seva preocupació quan “el periodista és el protagonista de la notícia”. Amb humilitat, Aranda pensa que hi ha el risc de posar l'autoria per sobre del periodisme. "Per a mi, el fotoperiodisme és un ofici. I crec que a vegades ens oblidem d'això, correm el risc de ser molt egocèntrics". El fotògraf català, tot i haver estat portada en múltiples ocasions al diari The New York Times, mai ha obtingut un contracte estable d’un mitjà espanyol perquè cobreixi els conflictes. "Sóc freelance", afirma. "Els meus ingressos provenen del New York Times. Tinc unes condicions estables: m'han fet assegurança mèdica i tinc exclusivitat amb el diari a nivell de premsa diària”.

Seguir leyendo »

El Viejo Topo: 40 anys d'història

El Viejo Topo, la revista que una generació sencera va portar sota el braç pels passadissos de les universitats espanyoles durant la transició, compleix quaranta anys i ho fa per reivindicar l'espai de pluralitat amb què va néixer el 1976. Eren els anys del "Teoritzeu , teoritzeu maleïts" de Manuel Vázquez Montalbán, de la subversió de la cultura, d'Ajoblanco, de l'edició espanyola de Monthly Review, de Materiales de Manuel Sacristán... Un espai perquè "tots els que tenien inquietuds culturals i polítiques", en paraules del professor i activista Jordi Mir, poguessin expressar les seves propostes. La revista va arribar a fer tirades de 50.000 exemplars i es convertiria en símbol d'una època.

El Viejo Topo es dirigeix als qui no es conformen amb el que les coses semblen i volen saber el que les coses són", ha assenyalat Miguel Riera, editor i director de la revista. Riera és l'únic de la direcció tripartida fundacional, al costat de Claudi Montañá i Jorge Sarret, que segueix al capdavant de la publicació des que aparegués a l'octubre de 1976. Amb valents plantejaments rupturistes quan encara es temia per la reacció del búnquer franquista i la debilitat d'Adolfo Suárez, i amb notable gruix intel·lectual esquitxat per la filosofia llibertària i els incipients moviments pacifistes i feministes, El Viejo Topo resistiria, en una primera etapa, fins a 1982, per renéixer el 1993.

C:\fakepath\image.jpeg

Seguir leyendo »

La Mercè més descentralitzada

Cartell de Miguel Gallardo

“La reiteració és el principal eix de la festa, que també té novetats”, apuntava ara fa uns dies Xavier Cordomí, director artístic dels actes tradicionals de la Mercè. I és que la Mercè segueix agermanant-se amb una ciutat convidada, el BAM continua apostant per l’emergència i consolidació musical, les associacions treuen pit, la cultura popular batega i les arts surten al carrer. Els eixos programàtics són pràcticament els mateixos; el format, diferent. Els canvis vénen acompanyats del discurs de l’Ajuntament, que destaca que La Mercè és una festa per a tots als barcelonins i barcelonines i que ha de ser més descentralitzada, participativa i atrevida.

Gest amb París

París, malauradament, ha estat notícia els últims mesos i no precisament per la seva grandessa. Barcelona vol tenir “un gest amb aquesta ciutat germana que ha estat víctima de la intolerància i la violència”, ha explicat Jaume Collboni, regidor de cultura. Així, el Parc de la Ciutadella acollirà Nuage, un núvol artificial suspès en l’aire sobre el qual es mouen uns acròbates, i també veurà com creixen dins seu les construccions participatives de cartró de l’artista Olivier Grossetête; els francesos també tindran un lloc destacat al Barcelona Acció Musical (BAM), al Festival Pirotècnic Internacional i a l’espai de creació La Caldera Les Corts, que mostrarà el documental L’Opéra de París.

Seguir leyendo »

Horacio Seguí: memòria fotogràfica de la música dels 60

Joan Manel Serrat

Horacio Seguí, a través de l’objectiu de la seva càmera fotogràfica, ha testimoniat mig segle de vida esportiva al nostre país. Pocs coneixen però que abans de la seva intensa i prolífica etapa de fotògraf futbolístic, Seguí va retratar els músics i cantants més destacats dels anys seixanta. Tant els de la Nova Cançó, que treia el cap a casa nostra amb ànsies de llibertat, com els artistes internacionals que feien escala a la grisa Espanya per a promocionar els seus discos. Va viatjar també pels festivals més importants del moment -San Remo, Benidorm, Eurovisión i Viña del Mar- i publicava les seves fotos a revistes com Mosaico musical, Lecturas, Ondas, Discóbolo i Correo de la Radio.

L’exposició La música dels 60 dins i fora dels escenaris que es podrà visitar fins al 5 de novembre a la Casa Golferichs, Gran Via de les Corts Catalanes, 491 de Barcelona, es presenta com una retrospectiva musical, reflectint el gran treball dins d’aquest àmbit que va realitzar Horacio Seguí i que no és tan conegut pel gran públic. Els seus retrats descobreixen els artistes més destacats de tota una època: des d’estrelles com Joan Manel Serrat, Núria Feliu o Peret, passant per Julio Iglesias, Tom Jones, Paul Anka, Rocío Jurado o Massiel, sense oblidar els retrats de grups com Els Sírex o Els Mustang, entre molts d’altres.

Les fotografies de Horacio Seguí amaguen una història. Va passejar Tom Jones amb la seva moto. Els 5 Latinos van dinar pa amb tomàquet a casa seva. Va portar Charles Aznavour a veure la Sagrada Família. Va fotografiar el concert dels Beatles. L’amistat travada al llarg dels anys entre fotògraf i artistes ha fet que alguns participéssin en la inauguració d'aquest dijous, com l’Agustí de Los Diablos i en Santi dels Mustang –cantant en directe-, o Los hermanos Calatrava i Núria Feliu. La mostra, organitzada per l’Espai de fotografia Francesc Català-Roca, compta amb la col·laboració de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Seguir leyendo »

Jordi Duran; “La interculturalitat serveix per preguntar-nos què som avui dia"

Jordi Duran, director artístic de FiraTàrrega

Emprenem el viatge que suposa anar a Tàrrega amb la il·lusió de cada any. No ens referim al trajecte que separa Barcelona de la capital de les arts escèniques de carrer. Ens referim al viatge cultural i emocional que proporciona FiraTàrrega quan ocupa l’espai públic i l’omple d’art i de creació. "Com treballem la interculturalitat des de casa nostra? Estem preparades les institucions o els equipaments públics actuals per a adreçar-nos al ciutadà contemporani? On i com té cabuda la diferència?". Són algunes de les preguntes que es fa Jordi Duran, director artístic de FiraTàrrega, que enguany centrarà aquesta edició en la interculturalitat. Del 8 a l’11 de setembre a la capital de l’Urgell podrem assistir a 60 espectacles de 57 companyies (30 de catalanes, 11 d’espanyoles i 16 d’internacionals), dels quals 15 han sigut coproduïts per FiraTàrrega (és a dir, un 25%). En aquest context prometedor tornem a FiraTàrrega per conversar amb el seu director i continuar gaudint de bons espectacles.

Com es manifesta la interculturalitat a les arts escèniques de carrer?

A FiraTàrrega parlem de interculturalitat, participació i espai públic. Fins al 2018 dedicarem la fira a cadascun d’aquests grans actius que contribueixen a diferenciar les arts de carrer de les arts de sala. Són creacions pensades per a tot tipus de públic. Parlem d’una disciplina molt atractiva per als programadors i capaç d’aterrar a mercats molt diferents. La interculturalitat serveix per preguntar-nos què som avui i de què estem fets. No només ens adrecem a públic que pot pagar una entrada de teatre, la nostra intenció és connectar amb tothom. A FiraTàrrega escoltem i servim! Som un servei públic, no només una plataforma per a companyies, sinó també un espai d’exhibició on tothom tingui accés. Les arts de carrer són per definició interculturals.

Seguir leyendo »

Quan els murs parlaven

"Amnistia"

Entre 1974 i 1977, el col·lectiu de fotoperiodistes Foto FAD va treballar en el registre del grafit de carrer a Barcelona, recopilant una sèrie de més de 6.000 imatges procedents de banys públics i reivindicacions polítiques. Felix Camprubí, Lluís Crusellas, Joan Fontcuberta, Eusebi Gonzàlez, Siso Mitjanas, Josep Moliner, Miquel Moix, Lluís Muñoz, Salvador Obiols, Ramon Pi, Enric de Santos, Manel Úbeda, Raül Vendrell i Crisitina Zelich són els 14 fotògrafs que van retratar les consignes polítiques, la repressió i els anhels democràtics de la ciutadania a través dels grafits. Van fer 1.620 fotografies a Barcelona i a diferents poblacions del Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

Una vegada mort Franco, van seguir amb la tasca fins a l’època de la Transició. El 1977 l’editorial La Gaya Ciencia publicà el seu treball amb el títol Pintades. Barcelona: De Puig Antich al Referèndum. Encara que originàriament el projecte pretenia tenir més complexitat i envergadura temàtica, a Pintades es publiquen pintades polítiques realitzades entre l’execució de Salvador Puig Antich (març de 1974) i el referèndum (desembre de 1976). D’aquest projecte-llibre, la selecció d’imatges del qual va estar determinada per "la urgència política que, ara com ara, domina l’atenció cívica" i d’altres fons rellevants de l’Arxiu Fotogràfic parteix l’exposició per generar uns relats que són més actuals que mai.

C:\fakepath\image.jpeg

"Menos Rey más cultura"

Seguir leyendo »

Enric Palau; "No construïm el cartell del Sónar en base als grans noms, ho fem més sobre una personalitat de continguts"

Enric Palau, codirector del Sónar

Gent, gent i més gent que s'acumula, ja des de primeres hores de dijous, per provar "l'experiència Sónar": cues, polseres, gespa artificial, concerts i interludis musicals viscuts com a concerts, begudes i accions diverses patrocinades... la capacitat d'atracció del Sónar no perd pistonada i fa que molts hagin aparcat feines i exàmens per viure intensament el festival. En aquest context, cal preguntar-nos no només sobre la capacitat innovadora d'un festival que viu del seu assentament i la seva popularitat en termes "històrics", sinó també sobre els plantejaments de futur per mantenir els ponts entre la part estrictament musical i les propostes de caire artístic que generen aquest espai intersticial tan necessari.

El cartell d’aquest any el formen artistes força desconeguts. El públic desitja i necessita propostes noves per fugir de la homogenització?

Ens agrada apostar per gent que no coneixem encara, que comencen el seu camí i al qual el festival incorpora per fer-lo visible a la gent, i que aquest públic tingui la sensació d'haver descobert a un tipus del que no sabia res. No construïm el cartell del Sónar en base als grans noms, ho fem més sobre una personalitat de continguts, que fa que el públic confiï en nosaltres, que vingui a descobrir.

Seguir leyendo »

El discurs social s'apodera del Sónar

La música no deixa de ser el reflex de les inquietuds socials, sigui assegut en un pati de butaques o ballant fins a la matinada. Amb aquesta idea, el Sónar es renova any rere any, i intenta prendre el pols musical sense perdre el compromís social. "Un contingut social cada vegada més present en els discursos dels artistes", diu convençut, Enric Palau, un dels tres codirectors del festival. Així, del 16 al 18 de juny, la diversitat estètica, cultural i geogràfica i el discurs social serà present en moltes de les propostes.

El festival arrencarà amb l’OBC i l’estrena nacional de Become Ocean del compositor nord-americà John Luther Adams. Nascut l’any 1953 a Mississipi i resident a Alaska des de 1978, Adams és un dels més prestigiosos compositors americans dels últims temps. La seva trajectòria està estretament vinculada als moviments ecologistes, i les seves obres més importants, a les quals sovint introdueix elements electrònics, pretenen alertar sobre els perills de la destrucció dels espais naturals per part de l'home.

Become Ocean ha estat guardonada amb el Grammy (2015) i el Pulitzer (2014) a la millor obra contemporània, Alex Ross, de The New Yorker, l’ha descrit com "l'apocalipsi més preciós de la història de la música". L’auditori viurà dijous una experiència immersiva de 42 minuts de música a mig camí entre la simfonia i l'ambient contemporani. John Luther Adams alerta del desglaç progressiu de l'Àrtic amb una recreació musical a partir de tres grups orquestrals que fluctuen com si fossin tres onades oceàniques, evolucionen de manera independent, i es retroben per formar una onada imponent en tres moments de l'obra.

Seguir leyendo »

Rosa Ribas; “La gent espantada per la crisi acaba abraçant idees ultraconservadores”

Rosa Ribas acaba de publicar 'Si no, no matamos'

Les novel·les de Rosa Rbas (El Prat de Llobregat, 1963) sorprenen per la seva qualitat. Molt ben narrades, entretingudes i àgils. L'autora aborda grans temes i ho fa d'una manera ple de matisos: els contrastos culturals, la xenofòbia, l'homofòbia ... Res és blanc o negre, ni els alemanys, ni els immigrants amb els seus propis prejudicis. La seva protagonista, Cornelia Weber-Tejedor, és de carn i ossos i els seus llibres estan poblats de magnífics personatges secundaris com el capellà ateu, els treballadors de l'agència de publicitat, els companys policies, el forense, la secretària del seu cap o la seva pròpia família. Frankfurt, amb el seu riu, les seves cases, els seus monstres de formigó i els seus gratacels constitueix un gran escenari. Ha tornat la comiasaria germano-espanyola per posar a prova tant la seva ment com la seva integritat física. Rosa Ribas ja ens va regalar 3 estupendes històries fa anys. En aquest quart lliurament, Si no, lo matamos (Grijalbo), s'haurà d'enfrontar a la resolució d'un enrevessat misteri que posarà a prova les seves capacitats professionals, les seves relacions personals i de parella, i la arrossegaran a moments bastant amargs. Aprofitem una de les visites de l'autora a Barcelona per parlar d'aquesta història criminal apassionant que treu a la llum el tema dels segrestos.   

Aquest és el cas més complex que ha de resoldre Cornelia?

Sempre havia treballat en casos d’assassinat. Aquesta vegada la investigació gira entorn una víctima. És un cas que planteja moltes draceres i demana amb urgència una resolució. Es tracta d’un segrest express i la víctima es troba en perill de mort. Treballa amb molta més pressió, cada minut que passa és important. A més, s’hi afegeix una experiència traumàtca de l’adolescència.  

Seguir leyendo »

Recordar qui han estat per no oblidar qui són

André i Dorine de Kulunka Teatro

La companyia Kulunka Teatro es va crear el 2010, al País Basc, per Garbiñe Insausti i José Dault, joves però experimentats artistes d'extensa trajectòria teatral. La inquietud dels seus integrants és experimentar amb diferents llenguatges escènics. Tot això, sense oblidar la idea de fer un teatre accessible per al públic. Un teatre vital, actual, compromès i connectat amb la realitat.

Creen espectacles sense fronteres, amb la voluntat de descobrir un llenguatge que vagi més enllà de la paraula. Un llenguatge capaç d'emocionar i divertir. Per a això, es recolzen fonamentalment en un teatre de gest, en el qual la màscara actua com a pont cap a una poètica visual. Ells obren les portes de l'imaginari cap a un món en què tot és possible.

Per exemple, un petit saló, de les seves parets penja el passat, i sonen les tecles d'una màquina d'escriure i les notes d'un violoncel. Els protagonistes són André i Dorine: una singular parella d'ancians que, com tantes altres, ha caigut en la desídia provocada per la rutina. Des de l'humor veurem com la passió de l'un per l'altre, avui dia s'ha convertit en indiferència o fins i tot motiu de discussió.

Seguir leyendo »