Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Pere Camps: “Només avançarem cap a la igualtat si les revolucions es fan des del feminisme”

Foto de família de la 22a edició del Barnasants

Oriol Puig

Enguany el Barnasants celebrarà la seva edició més feminista i ho farà commemorant dos aniversaris i dues grans dones: el centenari de la revolució bolxevic, que va possibilitar que per primer cop una dona, Alexandra Kol·lontai, fos comissaria del poble (ministra) en un govern i que també es convertís en la primera ambaixadora de la història, i els 100 anys del naixement de Violeta Parra, referent indiscutible de la cançó d’autor llatinoamericana.

D’aquesta manera, el Barnasants celebra la seva edició més violeta homenatjant a dues dones imprescindibles en la lluita per la igualtat de drets, fent una crida a l’inconformisme davant la situació política i social del nostre país, i donant veu a una lluita i a una reivindicació que cada vegada són més necessàries en els temps que corren. “El Barnasants és un projecte cultural que entén la cultura com a transformació”, afirma Pere Camps, director i màxim responsable artístic i ideològic.

En aquest sentit, el festival fa anys que es construeix a través del cartell. La imatge d'enguany, obra de Júlia Solans, és només una cara visible de tota una manera de fer i té el lema “Visca l'assemblea”. Segons Camps, s'inspira en “Visca el soviet” i és un missatge sobre “el dret a decidir-ho tot. Com més horitzontal és la manera de decidir, més possibilitats tenim que els processos de transformació, de canvi i de sobiranies compartides es puguin fer”.

Feminisme des de la generositat

Per primera vegada el Barnasants celebrarà una inauguració col·lectiva amb concerts a diverses seus. Ho fa amb Les Kol·lontai, un projecte produït especialment pel festival on Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal cantaran cançons que parlen d’igualtat, de dones que lluiten i dones que estimen. Homenatjant a la revolucionària russsa Alexandra Kol·lontai, les quatre cantautores presentaran quatre estils diferents de cançó d’autor i cantaran cançons feministes per la llibertat i la igualtat, pròpies i d’altres artistes, especialment escollides per la inauguració. El concert comptarà amb cançons de les pròpies cantautores i d'altres artistes, que també s'esmentaran textos d'escriptores com Maria Mercè Marçal, Montserrat Abelló, Rosa Fabregat o Montserrat Roig, ja sigui cantant-los o recitant-los. “Són dones que parlen de la forma més sincera i profunda possible, de dones lluitadores i rebels, veus imprescindibles i necessàries que ens faran créixer per dins”, afirma Meritxell Gené.

A banda d'aquestes actuacions, el cicle compta amb noms tan reconeguts i variats com Belda & Sanjosex, Albert Pla, Xarim Aresté, Joana Gomila, Roger Puig, Marina Rossell, Maria Arnal, Albert Pla, Ivan Rosquellas, Joan Isaac, Roger Mas, Núria Feliu. En el pla estatal, convidaran Paco Ibáñez, Jabier Muguruza i Martirio, Mara Barros, Alberto Sanjuan, Palito y Leo de Matamá, Javier Riubal, Elisa Serna i Júlia León, mentre que la clausura anirà a càrrec dels catalans Túrnez & Sesé. El festival també reunirà Quico Pi de la Serra (el quart dels Setge Jutges) i Maria del Mar Bonet (La catorzena del grup), en una actuació que “constata que el Barnasants és el referent de la cançó d'autor del nostre país”, assegura Camps.

Més recolzament a l'acció exterior

Un dels eixos del festival gira al voltant de la figura del “país convidat”, l’any passat va ser Veneçuela, enguany és Xile. “És el resultat de totes les complicitats teixides”, afirma Camps. El país d'Amèrica del Sud comptarà amb la presència de sis artistes d’aquesta regió, mentre que 11 músics llatins visitaran el festival –entre els quals hi ha Jorge Tylki, Fede Graña i Gaddafi Núñez–, i continuarà el vincle estable amb Itàlia amb la presència de Claudia Crabuzza, Sighanda, Peppe Volatrelli i Gioelli Italliani.

També formen part de la programació l’escocès Calum Baird, el canadenc Cece Giannotti, la xipriota Vakia Stavrou i el jordà Hani Mitwasi; tot i això, Camps ha lamentat en aquest sentit l’acció exterior de l’Institut Ramon Llull (IRL): “Vull un instrument efectiu en defensa de la cultura i la llengua catalanes. Els ponts amb l’Amèrica Llatina són possibles”, ha criticat Camps, rebutjant l’actitud passiva d’aquest institut davant dels cantautors: “Mai han estat ells els qui han vingut a Barnasants, sempre hem de ser nosaltres. Em sento com un captaire”.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats