Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Nens refugiats a Europa

C:\fakepath\ATHOMEINTHEWORLD.jpg

Oriol Puig

Barcelona —

Uns 250 milions d'infants viuen en zones del món afectades per la guerra i els conflictes armats, segons un informe del Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef). En qualsevol emergència per desastre natural o per conflicte armat els infants són els que estan exposats a uns perills més grans. L'evidència és clara: el 2015, 98 milions de persones van patir les conseqüències dels desastres naturals, 37 milions de nens s'han quedat fora de l'escola als països afectats per conflictes i un de cada 200 és un refugiat. Els nens són les víctimes més indefenses i pateixen conseqüències devastadores com la desnutrició, la violència i la falta d'accés a serveis bàsics de salut, d'educació i de protecció.

El documental Una Llar al món aborda aquest i altres temes. Sorprèn pel seu realisme corprenedor i aconsegueix que ens posem a la pell dels infants que s’han vist obligats a abandonar casa seva a causa de la inseguretat de la guerra. En Magomed és un nen refugiat txetxè. Des d’un racó del pati observa en silenci com els seus companys de classe es barallen per una pilota. L’Ali ve de l’Afganistan, d’on va fugir el 2008. De nit té malsons on cinc homes amb ganivets fereixen el seu pare. Ells i els seus amics passen els dies somiant en el moment en que les seves famílies obtindran el permís de residència. Mentrestant, juguen, fan manualitats i aprenen a argumentar, igual que fan els infants a qualsevol altra escola. La diferència és que ells han viscut situacions límit i conviuen amb records dolorosos. Molts d’ells, com l’Ali, en Magomed, la Heda o l’Amel han fugit de països en conflicte. Els educadors i educadores lluiten cada dia perquè aquests infants treguin el millor d’ells mateixos i tinguin les eines per construir un nou lloc en el món on sentir-se com a casa.

En el mateix informe publicat per Unicef es xifra en 50 milions el número de nens que es veuen obligats a viure lluny del seu lloc d’origen, dels quals més de la meitat han fugit escapant de la violència. Entre 2005 i 2015 la xifra de nens refugiats es va duplicar i a dia d’avui s’estima una quantitat de 31 milions de menors vivint fora dels seus països d’origen, incloent 11 milions refugiats i sol·licitants d’asil. Una Llar al Món entra dins d’una de les Escoles de la Creu Roja (Lynge, Dinamarca) creades per acollir aquests infants en la seva arribada al nou país d’acollida. Un espai on 120 infants cada any aprenen el funcionament bàsic de la societat que a partir d’ara serà la seva nova llar, mentre el govern danès revisa els seus casos de sol·licitud d’asil i abans d’escolaritzar-los, si tot va bé, en un centre públic del país.

El trajecte d’una persona refugiada cap a Europa és només una part del llarg camí que ha de recórrer. Quan arriben, grans i petits, porten una motxilla plena de records traumàtics. Aquí comença una altra odissea, més emocional que física. Com es gestiona l’acollida de les persones refugiades? Cal parlar del treball psicològic i terapèutic que les persones nouvingudes necessiten, sobretot els més petits, incapaços d’expressar obertament el que senten. Que aquests nens creixin sense ràbia ni rancor mantindrà una petita escletxa d’esperança per poder construir un futur millor de cara les properes generacions. El documental ha rebut des de la seva estrena nombroses distincions, entre elles el Premi a Millor mig metratge al festival IDFA d'Holanda o la nominació a Millor Documental de la Danish Film Critics de Dinamarca. La cinta es podrà veure a les millors sales de Barcelona on aposten per un gènere ple de possibilitats.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats