Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La alcaldesa de Marbella cancela en Luxemburgo la hipoteca de tres millones
La última entrega de MAR confirma el fraude fiscal de la pareja de Ayuso
Opinión - El problema de los tres gorros. Por Elisa Beni
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Neix 'Literal', una fira d'idees i llibres radicals

Presentació de la fira 'Literal'

Siscu Baiges

Barcelona —

Una vintena d’editorials, quatre llibreries i una docena de mitjans de comunicació han sumat esforços per organitzar 'Literal', una Fira d’idees i llibres radicals, que tindrà lloc els dies 29, 30 i 31 de maig a l’antic complex fabril Fabra i Coats, a Barcelona. Els impulsors d’aquesta iniciativa la defineixen com “una fira de llibres i idees on s’ajuntaran editorials, llibreries, autores i autors, lectores i lectors per compartir, discutir i somniar, sobre el món en què vivim i com transformar-lo”.

Simón Vázquez, de l’editorial 'Tigre de paper' i coordinador de Literal, l’ha presentat com “un espai de trobada i mostra del mercat editorial d’esquerres”, que pretén anar més enllà d’una fira de llibres polítics. Ha afirmat que és possible fer una fira “on els mitjans de comunicació, els llibres i les editorials crítiques siguin les protagonistes però que, alhora, no s’exclogui a ningú”. De fet, preveu que el nombre d’entitats que impulsen aquesta Fira s’ampliï en els propers dies.

A la presentació també hi ha participat Miguel Martín, de 'Virus editorial' i Mònica Bertran, de 'Icària editorial'. Martín ha dit que 'Literal' serà “una defensa de la paraula viva” i que vol provocar “inquietud i debat” en un mercat massa acostumat a la cultura oficial. Per ell, el llibre polític que protagonitzarà aquesta Fira “és alguna cosa diferent a aquell que arriba a un nínxol de mercat progresista o radical. És una eina d'una comunitat de lluita, eina de l'acció col·lectiva”.

Al seu torn, Mònica Bertran ha incidit en el fet que 'Literal' vol promoure la idea que “el món editorial és més que un negoci”. “Volem provocar debat i aconseguir lectors crítics”, ha dit.

Han pres la paraula, també, representants d’altres editorials implicades en aquest projecte. Martí Caussa, de 'Viento Sur', ha mostrat el seu optimisme davant la possibilitat que s’incrementi el nombre de lectors crítics “de la mateixa manera que han crescut les instàncies polítiques i ciutadanes crítiques els darrers temps”. Iñaki Vázquez, de “Traficantes de sueños” ha destacat que les grans editorials estan intentant obrir-se camí en aquest sector i absorbeixen autors d’editorials crítiques.

Literal combinarà l’exhibició dels llibres de les diferents editorials amb cinc conferències i una quarantena d’activitats organitzades per les entitats que la promouen. També hi haurà un festival de música negra, programat per 'Say it Loud' i la col·laboració del Barcelona Beer Festival, que aposta per la cervesa artesana.

Les editorials que, de moment, han confirmat ja la seva participació a 'Literal' són Atrapasueños, Bang, Bellaterra, Canoa, Fundación Engels, Gedisa, Hoja de Lata, Icària, Laertes, Lo diable gros, Pol·len, Sembra, Saldonar, Takatuka, Tigre de Paper, Traficantes de Sueños, Txalaparta, Viento Sur, Virus i Yulca. Les llibreries implicades són El Lokal, La Ciutat Invisible, Taifa i La Sirga.

Catalunya Plural forma part dels mitjans de comunicació que impulsen Literal, juntament amb La Directa, Diagonal, La Marea, L'accent, Pikara Magazine, Viento Sur, Alternativas Económicas, Mongolia, Crític, Ràdio Terra, La Llamborda i L'AlternativaTV.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats