Opinión y blogs

eldiario.es

L’esperit salvatge de Fuerteventura

Illa de Lobos

Fuerteventura és un paradís per als amants del sol i la platja. Quilòmetres de sorra daurada, aigües turqueses i un clima privilegiat fan d'aquesta illa, la segona més extensa de l'arxipèlag canari després de Tenerife, el lloc ideal per passar unes vacances inoblidables o per desconnectar uns dies. Tot i ser una destinació turística de primer ordre, Fuerteventura no és una illa massificada i es poden veure i visitar molts llocs amb relativa tranquil·litat.

Un litoral pràcticament pla converteix Fuerteventura en una immensa i interminable reguitzell de platges de sorra blanca, moltes de les quals gaudeixen de condicions de vent molt adequades per al surf, el windsurf i el kitesurf. Les de Corralejo, al nord, i Jandía, al sud, són les més famoses.

Isla de Lobos.

Illa de Lobos. PAT VENTURA

Seguir leyendo »

Venècia: l’art de convertir el que és pràctic en estètic

Un dels canals de Venècia.

La primera vegada que vaig veure una góndola als canals de Venècia vaig pensar en l'Edat Mitjana. Vaig pensar en els primers segles de vida d'aquest tipus d'embarcació, que es remunta als anys 1000, i em vaig imaginar com de diferent havia de ser llavors muntar en una d'elles. Tota untada d'aquesta mescla de brea –una substància viscosa de color vermell fosc-, peix, sèu i oli de peix, que s'utilitzava per pintar les fustes i calafatar-les -tancar les juntes perquè no entrés l'aigua- i que li donava un color negrós. Amb una petita cabina per protegir al passatge o la mercaderia, que les feia semblar un carruatge aquàtic. I manejades per fins a 12 remers. 

Poc tenien a veure amb el melodrama de decoració que són ara, amb aquests seients que semblen trets d'un saló kitsch, aquesta elegància estructural i aquest romanticisme que se'ls atorga. Sembla que això va arribar al s.XVI, quan la burgesia veneciana va començar a utilitzar la góndola com a símbol del seu estatus social i les carregava fins als topalls de decoració en un intent material de dir “i jo més”. 

Seguir leyendo »

Corfú, la bellesa jònica

Posta de sol a Peroulades.

Aquesta enorme illa, la més gran de les jòniques, situada a 75 quilòmetres de la popular bota d'Itàlia i a gairebé tir de pedra d'Albània, no respon al prototip. Corfú pot presumir de posseir algunes de les platges més espectaculars de tota Grècia i, com en moltes altres illes d'aquest país, al seu territori també floreixen les oliveres (s'han comptabilitzat fins a tres milions) i els xiprers. Però aquí s'acaben les semblances. A Corfú gairebé no hi ha restes arqueològiques. I, a diferència de l'aridesa que caracteritza la majoria de les illes gregues, el paisatge està cobert de vegetació. Res estrany si es té en compte que aquesta part de la Mediterrània compta amb un règim de pluges superior a l’habitual. Però no cal espantar-se: a l'estiu es pot gaudir del sol i les altes temperatures. I pel continu grinyolar de les cigales.

Corfú remet a alguns dels personatges més coneguts de la mitologia grega. Per exemple Posidó, el deu del mar, de qui es diu que va raptar a Còrcira (filla del rei Asopo i una nimfa) i se la va emportar a una illa deserta del mar Jònic, la qual va batejar amb el seu nom com a regal de noces. El nom va mutar amb el temps fins a convertir-se en la Kerkyra actual, tal com es coneix a Corfú en grec. Junts, van tenir un fill anomenat Féax, heroi dels feacis, posteriors habitants de l'illa.

Precisament, l'illa dels feacis és esmentada per Homer en L'Odissea com l'illa que va acollir a Ulisses després del seu retorn a la propera Ítaca després d'haver lluitat a la guerra de Troia. Encara avui diversos llocs de Corfú pugnen per atribuir-se l’honor de ser el punt on Ulisses va desembarcar en el seu viatge.

Seguir leyendo »

Astúries: la llum tamisada de Garci

Platja d'Aguilar.

En el pròleg de L'avi, Benito Pérez Galdós deixa clar que: “no tenen determinació geogràfica el país ni el mar que ho banya. Tots els noms de pobles i llocs són imaginaris”. No obstant, quan José Luis Garci va pensar en com portar aquesta novel·la a la gran pantalla, no va dubtar: “Jo he triat Astúries perquè sempre ha estat per mi un bon talismà. Però a més he vingut buscant la llum d'Astúries, que és una llum molt tamisada i tènue, que permet rodar una gamma de colors suaus". I, efectivament, a la pel·lícula Garci es delecta amb aquesta llum que descobreix uns penya-segats assolellats o ombrívols –segons el moment-, un mar amb caràcter, com l'avi, i uns verds frondosos, que fan d'Astúries almenys un lloc sentimental i, portant-ho una mica més enllà, fins i tot màgic. 

Igual per això, allà es poden veure escenes impressionants, extremadament senzilles però d'una bellesa d'obra d'art i amb una emotivitat tan intensa com una descàrrega d'arma de foc.

Al nord del nord hi ha un bar, una mica atrotinat. Està al Cap de Penyes, el punt més septentrional d'Astúries. Des d'allà, bevent una mica de sidra o menjant i contemplant les vistes, és fàcil ser feliç. A qualsevol moment del dia, aquests penya-segats, les roques pelades, cobertes a trossos de verd intens, i el mar, molt a baix i amplíssim, et fa feliç. 

Seguir leyendo »

L’aigua turquesa i cristal·lina de la Puglia

Platja Punta Prosciutto.

El taló de la bota, la terra sense pluja –Apuvlia- o la zona menys muntanyenca d'Itàlia. Tots aquests noms per designar la Puglia, una zona increïble al sud d'Itàlia, encaixada entre els Apenins, l’Adriàtic i el mar Jònic, amb unes platges i un menjar espectaculars i desenes de pobles en els quals perdre's i gaudir dels seus carrers, de les seves places, els seus bars, els seus gelats, cafès, sol i ombres. Un lloc per recórrer, per agafar un cotxe i deixar-se portar per la improvisació, parant en qualsevol dels 300km de costa. 

La capital de la regió és Bari i pot ser un bon punt de partida, encara que com a punt d'inici, Brindisi, una mica més al sud, també és bona opció. Des d'allà en cotxe es triga prop d'una hora a creuar de la costa de l’Adriàtic a la del Jònic i arribar a la “Ciutat bonica” –del grec Kalé polis-, Gallipoli, a la província de Lecce. 

Gallipoli, en la costa del mar Jónico.

Gallipoli, en la costa del mar Jónico. ALICIA FÀBREGAS

 

Seguir leyendo »

Zumaia, on les roques parlen

Prats verds i penya-segats a la costa de Zumaia.

El surf és el gran atractiu de la costa basca -i amb raó-, però allà també es troben tresors molt desconeguts que mereixen ser visitats. Concretament en un racó de Guipúscoa, a menys d'una hora amb cotxe de Sant Sebastià. En un lloc envoltat de muntanyes verdes que descendeixen en penya-segats cap a una badia on conflueixen els rius Urola i Narrondo: a Zumaia.

Des de finals del s.XIX aquest lloc ha atret a centenars de paleontòlegs, geòlegs, antropòlegs i molts altres investigadors de tot el món, perquè allà les roques ens expliquen la història dels últims 60 milions d'anys de la Terra: els canvis en el clima, les espècies, les catàstrofes... Un llibre obert, escrit per la naturalesa i el temps, que l'home pot llegir cada vegada amb més precisió.

Ermita de San Telmo, en Zumaia.

Ermita de San Telmo, a Zumaia. ALICIA FÀBREGAS

Seguir leyendo »

Màlaga, la nova capital de l’art urbà

Grafiti als carrers del Soho de Màlaga, part del projecte MAUS.

Passejant entre sexshops i puticlubs et trobes murs d'edificis sencers -fins a 38m d'alçada- pintats per grans com Shepard Fairey, conegut artísticament com Obey, que té també la famosa marca de roba, D*Face, Ros i molts més. Però no és només art urbà, també hi ha exposicions de fotos que pengen dels balcons, concerts, arts escèniques a peu de carrer, rutes gastronòmiques, festivals de cinema…És el MAUS (Màlaga Art Urbà Soho).

Es podria dir que tot va començar amb el Centre d'Art Contemporani (CAC). De vegades fa falta crear ones expansives a partir d'un diamant en brut o deixar anar un antídot enmig de zones desolades perquè contagiïn a tot l'entorn i que l'herba torni a créixer.

Aquest va ser el cas del CAC. Es va apoderar de l'antic Mercat de Majoristes, que al 1987 va ser declarat Bé d'Interès Cultural però que necessitava una remodelació a fons. L'edifici estava en el que era la perifèria de la ciutat, al costat del port, en una zona abandonada i deteriorada, on es concentrava la prostitució i l'estraperlo. I l'herba va tornar a brotar.

Seguir leyendo »

La Costa de la Llum: l'or vermell i la batalla de Trafalgar

Carrers de Vejer de la Frontera.

La flota espanyola fondeja a la badia de Cadis. Compta amb a penes 15 vaixells i la majoria dels combatents espanyols acudeixen a lluitar–molts d'ells de manera forçosa- sabent que segurament no cobraran res, perquè fa mesos que els diners s'han acabat. Estem a l'octubre de 1805 i una de les batalles més tremendes de la història del s.XIX és a punt d'esclatar davant de les costes del que llavors era el municipi de Vejer de la Frontera. 

Al capdavant dels bucs espanyols està el Tinent General Federico Gravina i Napoli, que condueix el vaixell insígnia, el Príncep d'Astúries. Una bèstia amb 118 canons i més de 1.000 homes a bord. Navega valent al costat de l'Armada francesa de Napoleó cap a una mort gairebé segura, ja que els vaixells anglesos són molt més nombrosos i els seus tripulants estan més entrenats en el domini de la guerra al mar. 

És gairebé migdia quan l'Almirall Horatio Nelson, el marí britànic més cèlebre de la història, al capdavant de la Royal Navy, envia per senyal als seus bucs el següent missatge: “England expects that every man will do his duty” (Anglaterra espera que cada home compleixi amb el seu deure). I a partir d'aquest moment es comença a obrir foc. 

Seguir leyendo »

Valle d’Aosta, c’est magnifique!

Castell de Saint Pierre

Es muy posible que usted haya estado alguna vez en la Cerdanya, la comarca catalana que se encuentra dividida entre España y Francia. O en el Valle de Aran, una isla lingüística y cultural a más de mil metros de altura. Incluso podría ser que vaya a menudo, que las conozca muy bien, y que le hayan cautivado tanto sus paisajes como aquel carácter indomable que dan los territorios de frontera. Pues ahora súmelas y multiplíquelo por tres, y se hará un poco la idea de lo que es Valle de Aosta, la más pequeña y menos poblada de las regiones italianas y a la vez una de las que tiene una más marcada personalidad propia.

Ayuntamiento de Aosta

Ayuntamiento de Aosta Víctor Saura

Alguien pensará que es absurdo comparar una comarca con una región, pero es que entrar en Valle de Aosta inmediatamente evoca otros valles alpinos que tenemos más cercanos, como la Cerdanya o Arán. La diferencia, sin embargo, es que en vez de los Pirineos está surcada por los Alpes, y que en vez de iglesias románicas y algún que otro vestigio medieval, está repleta de fortificaciones y castillos feudales, además de un gran número restos romanos, ya que por aquí pasaba el camino hacia la Galia. Por supuesto, todas estas valles se parecen también en aspectos más prosaicos, como la abundancia de segundas residencias encaramadas al turismo de nieve.

Seguir leyendo »

Valle d’Aosta, c’est magnifique!

Castell de Saint Pierre

És molt possible que vostè hagi estat algun cop a la Cerdanya, la comarca catalana que es troba dividida entre Espanya i França. O a la Val d’Aran, una illa lingüística i cultural a més de mil metres d’alçada. Fins i tot podria ser que hi vagi sovint, que les conegui molt bé, i que l’hagin captivat tant els seus paisatges com aquell caràcter indomable que donen els territoris de frontera. Doncs ara sumi-les i multipliqui per tres el resultat, i així es farà una mica la idea del que és Valle d’Aosta, la més petita i menys poblada de les regions italianes i a l’hora una de les que té una més marcada personalitat pròpia.

Algú pensarà que és absurd comparar una comarca amb una regió, però és que entrar a Valle d’Aosta immediatament evoca altres valls alpines que sentim més properes com la Cerdanya o l’Aran. La diferència, però, és que en comptes dels Pirineus està solcada pels Alps, i que en comptes d’esglésies romàniques i algun altre vestigi medieval, està farcida de fortificacions i castells feudals, a més d’un gran nombre restes romanes, ja que per aquí passava el camí cap a la Gàlia. Per suposat, totes aquestes valls s’assemblen també en aspectes més prosaics, com l’abundància de segones residències enfilades al turisme de neu. 

Ayuntamiento de Aosta

Ajuntament d'Aosta Víctor Saura

Seguir leyendo »