Opinión y blogs

eldiario.es

Berlín, de les cendres a la postmodernitat

La puerta de Brandenburgo va ser reconstruida després de la Segona Guerra Mundial

Berlín és una ciutat per a tots. Tot el que busquis es troba aquí. Vols saber més sobre història contemporània del món? Berlín. Ets un apassionat de l'arquitectura? Berlín. T'interessa l'art d'avantguarda? Berlín. La resposta és sempre Berlín. De les seves cendres i misèries després de la Segona Guerra Mundial ha sabut ressorgir més bella que mai. Després de la persecució i la mort s'ha convertit en una de les urbs més acollidores i cosmopolites d'Europa. I és que la capital d'Alemanya ha viscut ràpid a l'últim segle, però més enllà de morir jove i deixar un bonic cadàver, aquesta ciutat s'ha obstinat en no deixar de mirar al futur.

Acabada la guerra, Berlín es trobava reduït a encenalls. Els bombardejos aliats van danyar la seva població i el seu patrimoni cultural. A més, de la nit al dia, els seus ciutadans es van despertar amb una ciutat dividida i  repartida entre quatre superpotències estrangeres. A partir dels anys 60 la relació entre els dos blocs hegemònics – Estats Units i la Unió Soviètica- va sofrir una escalada de tensió culminada en la construcció del mur que dividiria la ciutat fins a novembre de 1989. Aquesta situació va propiciar el desenvolupament de dos mons paral·lels i antagònics durant gairebé 30 anys que després de la seva reunificació ha deixat per al nostre delit el Berlín que avui coneixem. Aquesta capital plagada de contrastos i que ha espremut la seva memòria històrica de la millor manera fins a treure-li tot el seu suc.

Dues ciutats en una

Seguir leyendo »

Madrid vibra a Lavapiés

Bars al carrer Argumosa, a Lavapiés

Deia Lole Montoya –la cantaora de la mítica parella Lole i Manuel- que Lavapiés li “recordava molt al barri sevillà de Triana”, que li encantava el seu ambient artístic, “és un lloc molt motivador” rematava. Sense saber-ho, potser havia trobat l'axioma d'aquests carrers de Madrid, un axioma que pot desplegar-se en tres pàgines, com un tríptic conceptual: el mestissatge, l'art i la motivació transformada en apoderament de la societat. 

Molts asseguren que Triana és un exemple de convivència entre gitanos i gachés –payos en rromanò- i que gràcies a això la riquesa cultural ha brollat com en pocs llocs. Allà es van criar el ballador de flamenc Antonio Canales, el cantaor Chiquetete, l'actriu Paz Vega o la presidenta de la Junta d'Andalusia Susana Díaz. Així que equiparar aquest barri amb Lavapiés és tirar-li floretes. No es pot dir que en aquesta zona de Madrid et cantin per bulerías en cada cantonada, però la mescla és palpable, d'això no hi ha dubte. 

Segons els últims càlculs de l'Ajuntament de la capital, gairebé un 25% de la població de Lavapiés és estrangera i la majoria procedeixen d'Àsia o Oceania. És més, la seva composició demogràfica és tan diversa, que es poden comptar fins a més de 80 nacionalitats entre els seus veïns. Això traduït al llenguatge comercial significa salons de te, restaurants àrabs, perruqueries afroamericanes, locutoris i un infinit etcètera. Un melting pot en tota regla, que dirien els americans, on no falten els racons de col·leccionistes de còmics de sempre o els bars castissos de tota la vida, aquells regentats per un matrimoni ja gran, que et tracten com a una néta i et serveixen racions més que generoses. Un matrimoni gran, sí, perquè és el barri del districte Centre amb el percentatge més alt de persones amb més de 65 anys. I té una explicació.

Seguir leyendo »

Amsterdam: bicicletes a punt

Bicis en un canal d'Amsterdam

Si en alguna ciutat d'Europa hi ha respecte per la bicicleta és Amsterdam: els carrils bici tenen prioritat sobre els vehicles a motor i la convivència entre mitjans de transport és harmoniosa, a diferència de les ciutats mediterrànies. El millor que es pot fer un cop s'ha posat al peu a "La Venècia del Nord" és llogar una bicicleta. Llogar-ne una durant tot un dia costa entre 12 i 15 euros –normalment s'ha de deixar un dipòsit d'uns 50 euros que es tornen quan s'acaba el lloguer.

La millor manera de descobrir la ciutat i fer-se'n una idea és pedalant. El recorregut és lliure, però és recomanable començar per recórrer els carrers que envolten els quatre canals del centre de la ciutat: Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht i Singel. Si es vol fugir del centre i descobrir altres canals de la ciutat, n'hi d'especialment agradables al barri de Jordan: Brouwersgracht, el Bloemgracht i Leliegracht.

Abans, es pot passar pel Vondelpark, un dels parcs més autèntics de la ciutat. A la mínima que arriba el bon temps, el parc s'omple d'amsterdamesos armats amb barbacoes i cerveses. A l'hivern és divertit jugar als seus estanys congelats.

Seguir leyendo »

Lanzarote, molt més que sol i platges

Teguise amb la muntanya i el castell de Guanapay al fons.

Quan aterra a Lanzarote, el visitant ja sap que trobarà bon clima, platges verges i un paisatge volcànic que evoca altres mons. Però en realitat, aquesta petita illa ofereix molt més. Art, jaciments arqueològics, naturalesa, esport i moltes tradicions locals. Es tracta d'un lloc on s'ha aconseguit conservar un estil propi i particular de vida i s'ha mantingut a ratlla, fins a cert punt, la febre especulativa propiciada per l'auge del turisme. Crida poderosament l'atenció el contrast entre la negra terra volcànica que ocupa tot el territori i els petits pobles blancs disseminats sobre aquesta. És tal l'èmfasi i l'aposta pel desenvolupament sostenible, que la UNESCO la va declarar Reserva de la Biosfera al 1993.

Fachada de la Fundación Cesar Manrique en Tahíche.

Fachada de la Fundación Cesar Manrique en Tahíche. Pablo Suárez

 

Un dels principals artífexs d'aquest desenvolupament va ser l'artista local César Manrique que, durant els primers anys de creixement turístic, va mobilitzar als habitants de tota l'illa en contra de l'ocupació desaforada del sòl i la cultura del  boom urbanístic. Gràcies al seu gran carisma i també gràcies a la seva creativitat va aconseguir convèncer als illencs que un altre model de desenvolupament era possible i va imaginar una oferta turística amb idiosincràsia pròpia. Tal és així que molts dels llocs de referència més visitats són obres nascudes del seu talent com El Mirador del Rio o els Jameos del agua. Després de la seva prematura mort al 1992 a Lanzarote encara se'l recorda en cada monument i en cadascuna de les obres que es troben repartides per tot el territori.

Seguir leyendo »

Hamburg, on la riquesa va sorgir de l'aigua

Alster de nit.

L'aigua és la força motriu de tota naturalesa. Amb aquesta sentència l'artista del Renaixement Leonardo da Vinci posava en valor la importància del líquid element per al desenvolupament de la vida al seu voltant. A la ciutat-estat d'Hamburg aquesta màxima es compleix rigorosament donat que tot el seu desenvolupament i creixement es fonamenta en el magnífic cabal del riu Elba, que travessa la ciutat d'oest a est. Des de la seva fundació al segle IX la vida dels hamburguesos ha estat vinculada estretament a la generositat amb que l’Elba oferia les seves aigües a l'agricultura i a la pesca. Però el que realment suposa un punt d'inflexió en la història d'Hamburg és la construcció del port al segle XII. Una infraestructura que amb el pas dels segles s'ha convertit en una de les més importants bases d'Europa i, a la vegada, ha fet d'Hamburg una de les regions més riques –i cares- del continent.

Barco de carga entra al puerto.

Vaixell de càrrega entra al port. PABLO SUÁREZ

 

Només cal caminar una estona pels carrers adjacents de Hafen City –ciutat portuària- per adonar-se del gran nivell de vida que han gaudit els hamburguesos al llarg de la història. Als seus voltants es troba Speicherstadt – ciutat dels magatzems, la més extensa del món- construïda entre 1883 i 1927. Es tracta d'un conjunt arquitectònic d'estil neogòtic on predominen les parets de maó vermell culminades per teulades de coure que atorga aquest color turquesa tan característic en l'arquitectura del nord d'Europa. Aquests antics magatzems es troben travessats per canals fluvials que antany servien per carregar i descarregar les mercaderies directament del magatzem als vaixells. A l'actualitat aquests edificis han estat restaurats i alberguen multitud de curiositats com Miniatur-Wunderland –un museu de miniatures que mostra una maqueta de la ciutat amb tot nivell de detalls-, el Speicherstadt Museum –per conèixer la història del port- i varietat de botigues d'articles exòtics i artesanies com l'ineludible Harry’s Hamburger Hafenbasar.

Seguir leyendo »

Jim Morrison a París i la guerra de cementiris

Vistes de la Torre Eiffel.

Hi ha diverses versions d'aquesta història. El que sí que sembla clar és que a Jim Morrison li agradava passejar-se per darrere de la catedral de Notre-Dame, prop de la riba per on flueix l'aigua del Sena, per visitar la mítica llibreria Shakespeare and Company. Caminant des del seu apartament, a la Rue Beautreillis, es plantava en aquell racó en poc més de vint minuts. Una llibreria que també servia de punt de reunió de molts escriptors expatriats que van viure en un moment o altre a la capital francesa, com William Burroughs, Julio Cortázar o Henry Miller.

Igual Morrison fullejava els llibres borratxo, sense acabar-los de veure del tot, sumit en un pou intern en una època en què el monstre de l'alcoholisme l’engolia massa sovint i algunes altres drogues també. Ell, que havia estat un sex simbol nord-americà, l'ànima de The Doors, ara estava desmillorat i els problemes en els pulmons li feien cansar-se més del normal per a algú de 27 anys. Per això, s'havia pres la seva estada a París com una manera de fugir de la fama, que últimament se li havia fet irrespirable per diferents motius.

 

Seguir leyendo »

Fascinant Matera

Vista dels sassi de Matera.

El 1945 l'escriptor italià Carlo Levi va publicar la seva novel·la més coneguda, Crist es va aturar a Éboli. Novel·la autobiogràfica, narra les vicissituds de l'autor quan al 1935 va ser acusat de conspirar contra el règim de Mussolini. Levi va ser condemnat al desterrament en un remot poblet de Lucania (l'actual Basilicata), una de les regions més pobres i endarrerides d'Itàlia. Al llibre, Levi descriu la situació dels camperols de la regió com anterior a l'era cristiana. El títol expressa metafòricament el fet que els mitjans de transport, és a dir, la civilització, s'aturin a la ciutat d’Éboli, deixant al marge del progrés la resta de Lucania.

Quan un veu Matera per primer cop té literalment la impressió que la civilització mai va arribar aquí. Centenars de sassi -antigues coves-vivenda- conformen un paisatge que recorda com vivien els éssers humans al Paleolític.

La ciutat ha estat plató cinematogràfic i ha servit per recrear l'ambient dels primers temps de la religió cristiana. A vegades és coneguda com la segona Betlem i de fet les seves construccions recorden les típiques que solen posar-se en els pessebres nadalencs. Aquí s'han rodat pel·lícules com El Rei David, La Passió de Crist o L'Evangeli segons sant Mateu.

Matera és una de les ciutats més fascinants d'Itàlia. Ubicada a la famosa bota, les cavernes sobre les quals s'assenta aquesta població han estat habitades des d'aquella remota època.

Seguir leyendo »

Fes, la ciutat de la Medina més gran del món

Curtiduria a Fes.

Orientar-se per Fes-el-Bali és un repte només apte per a aventurers. Amb més de 300 barris, 9.000 carrerons i mig milió d'habitants, aquesta Medina fortificada, l'origen de la qual es remunta al segle VIII, està considerada la més gran del món. De fet, seva és la fita de ser la major zona per a vianants del planeta. En les seves entranyes es pot respirar el llegat d'un mil·lenni, però també, literalment, la pudor de les vistoses curtiduries –patis interiors abarrotats de tines de tova on s'adoben les pells– o la barreja d'efluvis aromàtics que desprèn els tradicionals socs i les paradetes d'espècies. Un lloc únic al món, com així ho certifica el distintiu de patrimoni històric de la humanitat.

 

El arco de Bab Bou Jaloud que da acceso a la Medina.

L'arc de Bab Bou Jaloud que dóna accés a la Medina. Arnau Margenet

 

Seguir leyendo »

El Llac Leman i la Riviera suïssa

Els Alps al fons del llac Leman.

Som davant el llac interior més gran de l’Europa Central. Pel centre d’aquesta gran superficie d’aigua de gairebé 600 km² discorre la frontera entre França i Suïssa. En la seva riba sud s'erigeixen, majestuosos, els Alps. El recorregut per la riba nord del llac Leman des de Ginebra fins Montreux ofereix nombrosos atractius i mostra una regió suïssa de marcada personalitat.

Aquests impressionants paisatges, amb els Alps de fons, han seduït nombroses celebritats. Aquí hi trobareu estàtues de Charles Chaplin o Freddie Mercury, que van quedar captivats per la bellesa, clima i la qualitat de vida d'aquest lloc, igual que Coco Chanel -enterrada a Lausana- o Lord Byron.

Escultura en el Lago Lemán.

Escultura al Llac Leman. Àlex Blancafort

 

Les grans dimensions del llac Leman (70 quilòmetres de llarg per 12 d'ample) fan la funció d’un mar en petit i permet suavitzar les temperatures d'aquest entorn alpí. No és estrany que aquesta regió sigui coneguda com la Riviera suïssa, qualificatiu al qual també contribueix el glamur que desprèn, especialment Montreux, convertida en una de les meques mundials de la música.

Ginebra, la porta d'entrada a Suïssa des de França, marca l'inici d'una agradable ruta d'oest a estiguin que recorre la riba nord del llac. Ciutat global, centre financer i mundial de la diplomàcia a causa de la presència de nombroses organitzacions internacionals, Ginebra és la seu europea de l'ONU i de la Creu Roja.

Tot i que ha estat l'escenari d'importants esdeveniments durant el segle XX, Ginebra també convida a capbussar-se en el passat. Al voltant de la catedral de Sant Pierre, on va predicar Calvino, un dels pares de la Reforma Protestant, es despleguen les botigues i els carrers de la coneguda com Vieille Ville (ciutat vella). Tot un contrast amb la zona més moderna erigida entorn del Palau de les Nacions en la qual predominen museus, les seus de diversos organismes internacionals, palaus neoclàssics i jardins botànics. En una de les sales del Palau, es pot admirar l'espectacular cúpula dissenyada pel pintor mallorquí Miquel Barceló.

Però un dels principals atractius de Ginebra està situat en les mateixes aigües del llac Leman. El Jet d'Eau és una font situada a la part del llac on desemboca el riu Roine i que llança aigua verticalment a una alçada de 140 metres. De nit s'il·lumina de colors i augmenta la seva espectacularitat.

Molt a prop de Ginebra es troba Nyon, coneguda per ser la seu del màxim organisme europeu del futbol, la UEFA. Però la nostra següent parada és Lausanne, famosa també per raons esportives doncs aquí té la seva seu el Comitè Olímpic Internacional (COI).

Castillo de Chillon.

Edifici a Lausana al costat del llac Leman. Àlex Blancafort

 

Seguir leyendo »

Estocolm, la ciutat que es reflecteix

Port d'Estocolm.

Estocolm va néixer a la defensiva. Allí pel segle XIII, un militar al servei de la corona de Erico XI Eriksson anomenat Birger Jarl, va aixecar un fort entre el mar Bàltic i el llac Malären a fi de frenar les successives temptatives per part de les flotes estrangeres d'envair territori suec, i també la pirateria, modus vivendi habitual aleshores. Així, entre escaramusses vikingues i pillatges aquàtics, va emergir del profund estret la que avui es considera una de les ciutats més cosmopolites de l'Europa meridional. 

Banyada d'aigua i llum, Estocolm s'ha instal·lat en el nostre imaginari com aquell lloc al qual un recorre de forma gairebé reactiva quan pensa en la ciutat ideal. Art modern i gastronomia d'avantguarda, arquitectura miscel·lània que fon allò vell i allò nou, natura i ciutat en simbiosi –Estocolm va ser designada la primera ‘capital verda europea’ l’any 2010–,  ponts sobre aigua pertot, desdoblant-se la ciutat en cada reflex, i una llum breu però intensa i circumdant que esquitxa cada racó de l’anomenada ‘Venècia del Nord’, fan d'aquesta ciutat un destí ineludible per a qualsevol viatger que s’ho valgui.

A través de les seves 14 illes, interconnectades alhora per 57 ponts, Estocolm és un arxipèlag urbà molt ben comunicat que convida a ser saltat de llosa en llosa i deixar-se sorprendre per la seva bellesa i la infinitud de llocs interessants que visitar.

Seguir leyendo »