Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
Sobre este blog

Este blog pretende servir de punto de encuentro entre el periodismo y los viajes. Diario de Viajes intenta enriquecer la visión del mundo a través de los periodistas que lo recorren y que trazan un relato vivo de gentes y territorios, alejado de los convencionalismos. El viaje como oportunidad, sensación y experiencia enlaza con la curiosidad y la voluntad de comprender y narrar la realidad innatas al periodismo.

El Llac Leman i la Riviera suïssa

Els Alps al fons del llac Leman.

Àlex Blancafort

Som davant el llac interior més gran de l’Europa Central. Pel centre d’aquesta gran superficie d’aigua de gairebé 600 km² discorre la frontera entre França i Suïssa. En la seva riba sud s'erigeixen, majestuosos, els Alps. El recorregut per la riba nord del llac Leman des de Ginebra fins Montreux ofereix nombrosos atractius i mostra una regió suïssa de marcada personalitat.

Aquests impressionants paisatges, amb els Alps de fons, han seduït nombroses celebritats. Aquí hi trobareu estàtues de Charles Chaplin o Freddie Mercury, que van quedar captivats per la bellesa, clima i la qualitat de vida d'aquest lloc, igual que Coco Chanel -enterrada a Lausana- o Lord Byron.

 

Les grans dimensions del llac Leman (70 quilòmetres de llarg per 12 d'ample) fan la funció d’un mar en petit i permet suavitzar les temperatures d'aquest entorn alpí. No és estrany que aquesta regió sigui coneguda com la Riviera suïssa, qualificatiu al qual també contribueix el glamur que desprèn, especialment Montreux, convertida en una de les meques mundials de la música.

Ginebra, la porta d'entrada a Suïssa des de França, marca l'inici d'una agradable ruta d'oest a estiguin que recorre la riba nord del llac. Ciutat global, centre financer i mundial de la diplomàcia a causa de la presència de nombroses organitzacions internacionals, Ginebra és la seu europea de l'ONU i de la Creu Roja.

Tot i que ha estat l'escenari d'importants esdeveniments durant el segle XX, Ginebra també convida a capbussar-se en el passat. Al voltant de la catedral de Sant Pierre, on va predicar Calvino, un dels pares de la Reforma Protestant, es despleguen les botigues i els carrers de la coneguda com Vieille Ville (ciutat vella). Tot un contrast amb la zona més moderna erigida entorn del Palau de les Nacions en la qual predominen museus, les seus de diversos organismes internacionals, palaus neoclàssics i jardins botànics. En una de les sales del Palau, es pot admirar l'espectacular cúpula dissenyada pel pintor mallorquí Miquel Barceló.

Però un dels principals atractius de Ginebra està situat en les mateixes aigües del llac Leman. El Jet d'Eau és una font situada a la part del llac on desemboca el riu Roine i que llança aigua verticalment a una alçada de 140 metres. De nit s'il·lumina de colors i augmenta la seva espectacularitat.

Molt a prop de Ginebra es troba Nyon, coneguda per ser la seu del màxim organisme europeu del futbol, la UEFA. Però la nostra següent parada és Lausanne, famosa també per raons esportives doncs aquí té la seva seu el Comitè Olímpic Internacional (COI).

 

Lausana es troba en un emplaçament privilegiat, des del que es pot gaudir d'una espectacular vista dels Alps. La capital del cantó de Vaud és també una animada ciutat universitària. La ciutat va ser construïda en tres turons, envoltada de vinyes, a la vora del Llac Leman. Calen bones cames per recórrer-la a causa dels seus acusats desnivells. Però val la pena. Es pot gaudir dels carrerons medievals que envolten la catedral de Notre Dame o baixar al barri portuari de Ouchy.

Des de Lausana i abans d'arribar a Montreux, cal aturar-se obligatòriament a les vinyes de Lavaux. Declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, criden l'atenció les empinades muntanyes plenes de vinyes el colorit de les quals formen un quadre excepcional amb el cel, el llac i les muntanyes nevades al fons.

La següent parada és Vevey. Aquesta ciutat és mundialment famosa per ser la seu central de la multinacional Nestlé, el que ens recorda que Suïssa és el país de la xocolata per excel·lència. Però potser no tanta gent sàpiga que aquí va viure durant l'última etapa de la seva vida Charles Chaplin. Vevey recorda el seu cèlebre veí amb un museu inaugurat recentment i una escultura al costat del llac.

Un agradable passeig a la vora del llac Leman permet arribar fins Montreux. L'aire mediterrani d'aquesta regió queda definitivament confirmat en aquesta ciutat, famosa a tot el món pel seu Festival de Jazz pel qual han desfilat alguns dels millors músics de la història com Carlos Santana, Quincy Jones, B.B. King, Ella Fitzgerald, Ray Charles o Aretha Franklin.

Aquí prolifera una vegetació més mediterrània, amb pins i xiprers, i pel tipus de construccions bé podria semblar que ens trobem a qualsevol població de la costa de França o Itàlia. Montreux és una ciutat vibrant i bulliciosa amb esplèndides mansions de la Belle Epoque. Aquí va decidir fixar la seva residència l'escriptor rus Vladimir Nabokov, famós autor de Lolita, que va viure ininterrompudament a Montreux des de l'any 1961 fins al 1977 quan va morir. Però el seu hoste més il·lustre va ser Freddie Mercury, qui va gravar aquí el seu últim disc.

La ruta pel llac Leman finalitza en l'espectacular castell de Chillon, un dels edificis de caràcter històric més visitats de Suïssa, al qual s'arriba també després d'un recomanable passeig de poc més d'un parell de quilòmetres vorejant el llac des Montreux. Aquesta esplèndida fortalesa ovalada és un laberint de patis, torres i salons i va servir a Lord Byron d'inspiració per a la seva obra El presoner de Chillon.

 

Des Montreux cal fer una breu incursió a l'interior, cap al nord. Endinsant-nos a poc a poc en el típic paisatge suís, a 40 quilòmetres aproximadament, es troba la bella població de Gruyères. Sí: heu encertat. El que dóna nom al famós formatge. Curiosament, el formatge de Gruyère elaborat a Suïssa -hi ha un altre que es produeix a França- no té els forats que l'han fet famós. Aquesta petita ciutat medieval està situada en un paratge meravellós i compta amb un curiós museu dedicat a l'artista suís H.R.Giger, autor de la criatura de la famosa pel·lícula Alien, el vuitè passatger.

Vueling vola de Barcelona a Ginebra.

Sobre este blog

Este blog pretende servir de punto de encuentro entre el periodismo y los viajes. Diario de Viajes intenta enriquecer la visión del mundo a través de los periodistas que lo recorren y que trazan un relato vivo de gentes y territorios, alejado de los convencionalismos. El viaje como oportunidad, sensación y experiencia enlaza con la curiosidad y la voluntad de comprender y narrar la realidad innatas al periodismo.

Etiquetas
stats