eldiario.es

Menú

Aquest blog es trasllada a diarisanitat.cat

La Fundació Periodisme Plural presenta un nou mitjà de comunicació digital especialitzat en el món de la sanitat: El Diari de la Sanitat. Aquest projecte se suma als dos portals especialitzats ja existents – El Diari de l’Educació, presentat el gener del 2014, i El Diari del Treball, en marxa des de l’abril del 2015– i al portal generalista Catalunya Plural, associat a eldiario.es per cobrir les informacions de Catalunya.

Seguir leyendo »

Comín presenta un pla per fer 20.000 intervencions quirúrgiques més en un any

El conseller Comín en un Ple al Parlament de Catalunya

El Departament de Salut ha presentat aquest dilluns el nou Pla integral per millorar les llistes d’espera sanitàries, seguint amb el compromís amb el qual es va arribar amb l’acord entre JxS i la CUP. Tot i les bones intencions d’aquest nou govern, el conseller de salut Toni Comín ha assegurat que els objectius fixats per la conselleria per reduir les llistes no es podran complir si no s’aproven nous pressupostos. Comín ha assegurat que per poder complir amb aquesta reducció es necessiten 100 milions d’euros més. “Amb una situació de pròrroga pressupostària no disposarem de 100 milions addicionals i per tant tots aquests compromisos no es podran fer efectius. Això no és una decisió política d’aquesta conselleria, sinó que és una dada de la qual no tenim cap possibilitat de maniobra”, ha assegurat.

JxS es va comprometre a reduir en un 50% el temps mitjà d’espera per proves diagnòstiques i per les primeres visites a l’especialista. Alhora, es va comprometre a reduir un 10% els pacients en llista d’espera per intervencions quirúrgiques. Aquest compromís és el que recull el nou Pla integral per millorar la gestió de les llistes. Un pla que si finalment s’aplica, es durà a terme augmentant en més de 20.000 les intervencions quirúrgiques en centres del SISCAT. Es duran a terme 30.000 proves diagnòstiques més, i per tant el temps mitjà d’espera disminuirà de 71 a 35 dies, i per últim es realitzaran 300.000 consultes externes aquest any, permeten una disminució de 163 a 82 dies el temps mitjà d’espera per aquestes visites.

En concret, segons el Departament, complir amb el compromís de reduir un 10% els pacients en llista d’espera per intervenció quirúrgica tindrà un impacte econòmic de 74 milions d’euros. Reduir les llistes per proves costarà 8,4 milions i reduir les llistes per consultes externes costarà 13,6 milions d’euros.

Seguir leyendo »

Salut tramita la llei per blindar la universalitat de l'assistència sanitària

Un membre de Jo Sí Sanitat Universal reparteix informació abans de la projecció d'un film sobre les conseqüències de l’exclusió sanitària a Espanya.

Després de quatre anys des de la publicació del Reial Decret Llei 16/2012 del Partit Popular, que restringia l’accés de la sanitat a certs col·lectius, el govern català ha iniciat per primera vegada els tràmits per fer una llei que garanteixi l’accés universal a l’assistència sanitària.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha explicat aquest dimarts en la roda de premsa habitual per informar sobre els acords de govern, que s’han iniciat els tràmits per fer aquesta llei, que a l’entrar en vigor deixaria sense efecte la instrucció 8/2015, la que actualment marca les condicions per tenir accés al sistema públic. La principal diferència que presentarà la nova llei, segons ha explicat Comín, és que l’accés a tota la cartera de serveis serà immediat per a tots els ciutadans empadronats a Catalunya -la instrucció vigent marca tres mesos de carència-.

Fins ara la normativa establia que per l’accés a tots els serveis (és a dir, no només a les urgències) fes com a mínim tres mesos que les persones estan empadronades. Tant la instrucció actual, que només té uns mesos,  com l’anterior han condicionat sempre  l’accés a la sanitat al padró, fet que ha estat criticat des d’algunes plataformes que assenyalen que hi ha col·lectius, com alguns immigrants en situació irregular, que tenen dificultats per empadronar-se.  

Seguir leyendo »

Salut inverteix 34 milions en la millora de les infraestructures de l’Hospital Vall d’Hebron

Hospital Vall d'Hebron de Barcelona

L’hospital més gran de Catalunya està en plena renovació. Aquest divendres el matí el conseller de Salut, Toni Comín, ha donat a conèixer les millores que s’estan duent a terme a l'Hospital Vall d'Hebron, que tenen un pressupost inicial, segons ha informat, de 34 milions d’euros.

Per una banda s’està ampliant el bloc quirúrgic. Segons ha informat el representant de Salut, després de l’estiu s’estrenaran 19 quiròfans nous, que de moment estan en fase d’equipament. Per altre banda la unitat de cures intensives i reanimació també s’ampliarà. Hi haurà 36 llits nous per cures intensives i 19 pel que fa a reanimació que estaran operatius a principis de l’any vinent.

“Intentem posar-nos al dia després de 5 anys d’aturada pel que fa a la inversión en equipaments”, ha manifestat Comín.  

Seguir leyendo »

17.000 signatures per recuperar les ambulàncies a les Terres de l'Ebre

Membres de la plataforma 'Salvem les ambulàncies de les Terres de l'Ebre' davant el Síndic de Greuges.

La inquietud i el malestar que va començar a haver-hi a les Terres de l'Ebre a la tardor, arran de la implantació del nou model de transport sanitari català a la regió, s'ha traslladat aquest divendres en forma de més de 17.000 signatures al Síndic de Greuges. 

Artur Jiménez, tècnic en emergències sanitàries, ha vingut aquest divendres des de l'Ebre fins a Barcelona juntament amb altres membres de la plataforma Salvem les Ambulàncies de les Terres de l'Ebre. "Hem vingut a demanar que ens retornin les ambulàncies que es van retallar tant l'any 2012 com ara a l'entrar el nou concurs de transport sanitari el 2015", ha explicat després que la plataforma hagi lliurat les signatures.

"A causa de les retallades d'ambulàncies que hi ha hagut el problema que ens trobem és que les ambulàncies tarden molt en arribar als accidents. Tenim poblacions on l'ambulància triga més de 20 minuts en arribar, és per això que reclamem que en les emergències -on els minuts compten- no triguin més de deu minuts en arribar". Segons explica Jiménez, per exemple, en el cas d'una parada cardiorespiratòria, a partir del cinquè minut les possibilitats de supervivència comencen a decaure i a partir del minut deu pràcticament ja no serveix res. És per això que demanen que tota la població tingui una ambulància a uns deu minuts.  "Entenem que per les característiques del nostre territori això és molt difícil però té el mateix dret a un servei ràpid un habitant de Benifallet com una persona que viu en una gran població com Barcelona", assegura.

Seguir leyendo »

Els facultatius de l’Hospital de Palamós faran vaga tot el matí de dijous

Recepció de l'Hospital de Palamós

Quatre quiròfans d’operacions programades que no funcionaran i paralització de bona part de les consultes externes. Així duran a terme la vaga programada per aquest dijous de 8 del matí a 12 del migdia els facultatius de l’Hospital de Palamós, sota el lema “Prou precarietat i més qualitat. No a la Sanitat low cost”. La mobilització es durà a terme tal com van decidir el 19 de febrer el 71% dels metges en plantilla que van votar a favor de convocar aquesta mobilització després de veure que la direcció del centre no responia a les seves demandes de millora de les condicions laborals i assistencials del centre.

A banda d’això però, el doctor Antoni Duran, delegat de Metges de Catalunya al centre del Baix Empordà, ha assegurat que el cinquè quiròfan, el que s’utilitza per les urgències, funcionarà en ple rendiment així com també l’assistència als malalts de planta. També assegura que és el primer centre que fa una vaga com aquesta d’ençà de les retallades.

“Per coherència i lògica, com que 52 persones van votar a favor de la vaga, espero que hi hagi al voltant de 52 professionals que s’hi sumin”, ha declarat Duran en declaracions Catalunya Plural. A primera hora se celebrarà una assemblea de treballadors per avaluar l’estat de la vaga i parlar dels temes que més els preocupen.

Seguir leyendo »

Tretze anys d’infermeria amb contractes temporals a l’Hospital del Mar

Concentració de treballadors de l'Hospital del Mar a Plaça Sant Jaume

Júlia Manresa, nom fictici, és infermera de l’Hospital de Mar. Fa 13 anys que hi treballa, però malgrat això no té un contracte fix i per tant és eventual, el que vol dir que firma contractes de treball temporals. En el seu cas ho fa mes a mes, però assegura que algunes companyes seves, sobretot auxiliars, infermers i infermeres, firmen contractes de setmanes o fins i tot dies.

Aquesta tarda els treballadors de l’Hospital del Mar, aplegats en el comitè d’empresa, s’han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona per demanar als representants polítics, tant de l’Ajuntament de Barcelona com de la Generalitat, que prenguin mesures per millorar les condicions laborals dels professionals d’aquest centre.

El comitè d’empresa denuncia l’abús que fa l’empresa dels contractes eventuals. En concret, informen de què el 2015, recollint dades corporatives del centre, 124.000 jornades es van realitzar com a eventuals. O el que és el mateix, més de 600 treballadors, d’un total de 3.300 estaven el 2015 en situació temporal, amb contractes “precaris, a cop de telèfon”, segons el comitè d’empresa.

Seguir leyendo »

"Els interessos comercials de les farmacèutiques s’imposen a les necessitats sanitàries"

ISGlobal presenta un informe sobre el model d'innovació de medicaments

“Els interessos comercials estan primant per sobre dels interessos sanitaris”. Així de contundent es mostra Elena Villanueva, coautora de l ’Informe “Innovació biomèdica i accés a medicaments essencials: alternatives a un model”, de l’Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal). Un treball que analitza el sistema d’innovació farmacèutica i que senyala els principals problemes d’aquest sistema d’investigació de nous tractaments.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) un de cada tres habitants al món no té accés en condicions apropiades als medicaments que necessita per afrontar malalties evitables. Aquesta xifra es doble en el cas de països més pobres de regions de l’Àfrica, Àsia o de l’Amèrica llatina. Aquesta falta de medicaments es deu sobretot a què el model d’innovació estigui controlat pel sector privat, i que per tant busqui la rendibilitat econòmica per damunt de qualsevol cosa. Això provoca, com expliquen en l’informe, no només que els preus del producte final que es comercialitzi siguin molt elevats, i que molts països no el puguin pagar, sinó que a més aquestes empreses no estiguin disposades a investigar o comercialitzar tractaments que afecten només a països pobres.

El 90% dels recursos d’investigació, segons aquest estudi, estan concentrats en les malalties que interessen a un 10% dels pacients. “Un sistema que delega la iniciativa del desenvolupament de nous productes a un sector privat que depèn de la seva rendibilitat està condemnat a concentrar-se en les innovacions que interessen a aquells que puguin pagar-les” diu l’informe.

Seguir leyendo »

Marea Blanca de Catalunya, un any de lluita per la defensa de la sanitat pública

Manifestació de Marea Blanca Catalunya a l'Hospital Clínic de Barcelona

Una assemblea el 28 de febrer de 2015 donava el tret de sortida a un dels moviments socials amb més activitat als darrers anys a Catalunya, conegut com el moviment de les bates blanques. Naixia la Marea Blanca de Catalunya amb l’objectiu de defensar un sistema nacional de salut, de qualitat i d’accés universal. Prèviament més de 40 entitats havien firmat el manifest “Pel dret a decidir sobre la nostra salut i el Sistema Sanitari de Catalunya”, el document central d’aquesta organització.

Aquest dissabte s’ha celebrat la segona assemblea general de Marea Blanca a Catalunya per commemorar el primer aniversari d’aquest moviment i fixar les línies generals amb les quals es vol seguir aquesta lluita.

Aquesta plataforma naixia de l’esforç de confluir lluites de diversos col·lectius que s’havien aglutinat des del 2011 sota el paraigua de la Plataforma pel Dret a la Salut (PDS). En aquella primera plataforma s’hi van arribar a adherir 33 organitzacions com el CAPS (Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris), la FoCAP (Forum Català d’Atenció Primària) o Dempeus per la Salut Pública que s’havien ajuntat per donar resposta a les primeres retallades en el sector sanitari, a l’intent de l’euro per recepta de l’executiu català i al decret espanyol de 2012 que limitava l’accés universal a l’atenció sanitària.

Seguir leyendo »

Barcelona crea un comitè per agilitzar l'accés a la sanitat dels col·lectius més vulnerables

Una targeta sanitària del Servei Català de la Salut.

A Catalunya fa temps que diversos col·lectius, com la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (Pasucat), reivindiquen una llei que garanteixi l’accés universal a la sanitat. A l'espera de la nova norma que ha de blindar la universalitat de la sanitat a Catalunya - norma que va anunciar el conseller de Salut Toni Comín durant la seva primera compareixença parlamentària- el Servei Català de la Salut i l'Ajuntament de Barcelona han consensuat la creació d'un comitè d’accés a l’atenció sanitària a la ciutat. El comitè, que es crearà en els propers dies, ha de servir per facilitar i agilitzar els processos d’empadronament a les famílies i d'obtenció simultània de la targeta sanitària.

De moment, i de manera provisional fins que Salut aprovi la nova norma -que actualment es troba en fase de redacció- l'accés a la sanitat pública a Catalunya està vinculat al fet d'estar empadronat, fet que suposa una barrera administrativa per a col·lectius vulnerables que tenen dificultats per a fer-ho perquè difícilment poden accedir a un lloguer, per exemple. “Quanta gent té el lloguer al seu nom?”, reflexionava a Catalunya Plural fa gairebé un any l’Espai de l’Immigrant. Mentre no hi hagi la norma que ha de garantir la universalitat, els ajuntaments poden aplicar mesures per assegurar l'empadronament dels més vulnerables. "Per part de l'Ajuntament accelerarem el procés d'empadronament i d'obtenció de la targeta sanitària, estem revisant ja possibilitats de millora per fer l'empadronament més àgil i demanarem al Govern que no hi hagi el requeriment d'haver estat empadronat més de tres mesos", explica a aquest diari la Comissionada de Salut al consistori, Gemma Tarafa.

D'altra banda, i com a novetat a més de la creació d'aquest comitè, el CatSalut i l'Ajuntament de Barcelona, establiran de manera conjunta mesures que evitin qualsevol cobrament a persones sense targeta sanitària i sense recursos per a l'atenció urgent. Tot i que encara no s'han concretat quines seran aquestes mesures, Tarafa diu que treballaran en la línia de fer una campanya informativa als centres d'urgència.

Seguir leyendo »