eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

La CUP vol ‘capgirar’ el model sanitari revertint les privatitzacions

La candidatura denuncia el desmantellament de la sanitat pública en un acte a l'Hospital de Vall d'Hebron

"Mentre tanquem quiròfans i llits estem rescatant hospitals privats", destaca la número 7 de la CUP Capgirem Barcelona

Professionals del sector revindiquen el paper de l'atenció primària i critiquen el concurs de trasllats de l'ICS

- PUBLICIDAD -
La número 7 de la CUP Capgirem Barcelona, Isa Chacón, en l'acte davant de l'Hospital de Vall d'Hebron. / BLANCA BLAY

La número 7 de la CUP Capgirem Barcelona, Isa Chacón, en l'acte davant de l'Hospital de Vall d'Hebron. / BLANCA BLAY

La remunicipalització, la promoció d'un Consell de Salut, exigir més pressupostos per sanitat o recuperar les urgències són algunes de les propostes de la CUP en l'àmbit de la Sanitat. En un acte organitzat a les portes de l'Hospital de Vall d'Hebron, la número 7 de la CUP Capgirem Barcelona, Isa Chacón, ha assegurat que el model sanitari actual "no pot dir-se públic amb la connivència públic-privat existent". La seva proposta passa per dotar-se de fórmules "totalment públiques". "El 25% dels pressupostos ja es destinen a les entitats privades. Mentre tanquem quiròfans i llits estem rescatant hospitals privats", ha explicat a Catalunya Plural."La nostra posició és la de revertir totes les privatitzacions, també des dels ajuntaments, per actuar com a garant dels drets bàsics d'assistència i equitat", ha proclamat davant la trentena de persones que seien aquest dijous a la gespa, davant l'entrada principal de l'hospital. "Hi ha una connivència tal que els mateixos governs, no només ERC i CiU sinó també tot el tripartit, no només no han revertit aquestes privatitzacions sinó que també les han promogut. No podem entrar al Parlament a revisar el que ja hi ha, sinó a revertir-ho", ha explicat a aquest diari.

Segons Chacón, el model actual representa "una planificació conscient" per desmantellar la sanitat pública i genera corrupció i clientelisme. Sobre aquest últim punt, ha recordat que el seu partit ha aconseguit posar-ho sobre la taula, en al·lusió al cas Innova a Reus. "També mitjançant la lluita -ha celebrat- s'ha aconseguit reactivar el servei d'hemodinàmica a Tarragona i s'ha aturat parcialment el consorci de Lleida". Sobre el cas Innova n'ha parlat el militant reusenc Xavi Milian, que ha explicat als assistents com des de la CUP de Reus van començar a trobar indicis que apuntaven cap al director d'Innova, Josep Prats, i Carles Manté, tots dos ara imputats pel cas. "L'Ajuntament de Reus té el segon pressupost més gran de Catalunya i està gestionat en un 75% pel holding empresarial INNOVA, un percentatge que no es discuteix al ple sinó als Consells Administratius de les empreses d'aquest holding", ha volgut recordar Milian. També ha fet referència al cas de les pròtesis caducades de Traiber i ha denunciat que als grups municipals "l'únic que els importa aquests dies és fer-se fotos mentre que hi ha gent i gent fent cua a l'hospital Sant Joan de Reus amb els papers de les pròtesis que duen implantades".

En l'acte també han participat diversos professionals del sector. La Susana Martos, una de les infermeres afectades pels trasllats de l'ICS, ha criticat el volum de trasllats fets recentment, que suposa la recol·locar més de 2.200 professionals. "Fins dues setmanes abans no sabíem la llista de quines places afectaven els trasllats", ha explicat. La infermera ha criticat també "l'opacitat que sempre ha caracteritzat l'ICS així com la confusió que ha predominat en aquest concurs" i ha destacat "el menyspreu cap a l'Atenció Primària que simbolitzen els trasllats".

Una altra infermera, la Mónica Sabater, ha sortit de l'Hospital de Vall d'Hebron per fer la seva intervenció. Vestida d'uniforme, ha criticat que les retallades afecten el centre on treballa "mentre que, d'altra banda,s'està produint un sobrecost" i ha citat com a exemple que "s'estan donant altes abans d'hora". "Les urgències estan col·lapsades i fins i tot arribant a la mort d'alguns pacients", ha lamentat. En la mateixa línia, ha explicat que també s'estan privatitzant alguns serveis de l'hospital i que s'estan produint derivacions a altres centres, com el Sagrat Cor. Per últim, l'acte ha acabat recordant que a Catalunya "la sanitat no és universal" i els professionals presents han recordat que aquest diumenge la Marea Blanca i SAP Muntanya han convocat una tercera cadena humana al voltant de Vall d'Hebron per una sanitat cent per cent pública. 

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha