Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

L'ús d'Internet en joves amb trastorns de conducta alimentària alerta els experts

Presentació de l'informe

Blanca Blay

A Catalunya 28.000 adolescents i joves pateixen un trastorn de la conducta alimentària, com l'anorèxia o la bulímia i un 11% presenten símptomes d'alt risc de patir-los. Un estudi que es fixa ara en l'impacte que determinades pàgines web, blogs o xarxes socials poden tenir en aquestes malalties, assenyala que el 71,3% dels malalts considera que els continguts que busquen a internet influencien negativament en el seu trastorn.

Tot i que en l'aparició dels trastorns de la conducta alimentària hi influeixen diversos factors, dins dels socioculturals hi tenen molta rellevància internet i les noves tecnologies, ha explicat el doctor Eduard Serrano, coordinador de la unitat de TCA de l'hospital Sant Joan de Déu, i també un dels coordinadors de l'informe Trastorns alimentaris i hàbits de cerca a internet: resultat d'una enquesta de població clínica, presentat aquest dilluns a Barcelona.

L'informe, elaborat a partir d'enquestes fetes a 294 pacients en tractament de sis centres diferents, revela que l'edat mitjana d'inici de cerca és als 15 anys, en plena etapa vulnerable pel debut d'un trastorn alimentari. Segons l'informe, un 60% dels pacients busquen en la seva primera cerca a internet continguts “no saludables” teclejant en cercadors “com aprimar-se ràpid”, buscant dietes extremes o consultant blogs i fòrums pro-ana i pro-mia, per exemple.

Una altra dada que s'extreu de l'informe és que en un de cada deu casos els familiars desconeixien la cerca, una dada rellevant atès que el 80% de la mostra és població adolescent i jove -d'entre 12 i 21 anys-. “Amb l'arribada dels smartphones el control parental s'ha vist molt minvat”, ha destacat Serrano.

Per la seva banda, la gerent de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia i directora de la Fundació Imatge i Autoestima, Marta Voltas, ha recordat que en 25 segons qualsevol persona, també un menor, pot trobar fins a 27 milions d'entrades a Internet. Dades del 2014, ha dit, indicaven que el 13% dels menors europeus d'entre 11 i 16 anys naveguen per continguts que inciten a patir trastorns de la conducta alimentària, una xifra que suposa un increment del 4% respecte 2010. En aquest sentit, Voltas ha lamentat que existeix un “buit legal” davant l'apologia de l'anorèxia i la bulímia que propicia la proliferació d'aquest tipus de continguts.

Necessitat de més prevenció i control

Precisament per fer front a la proliferació d'aquesta mena de continguts, la Taula de Diàleg per a la prevenció dels Trastorns Alimentaris, una taula multidisciplinària creada el 2012, editarà una guia per una prevenció i navegació segures davant l'apologia de l'anorèxia o la bulímia que serveixi com a eina per a famílies, clínics i educadors. Segons ha avançat Voltas, que també presideix aquesta taula, la guia es publicarà cap al mes de març, un mes després que tingui lloc el Simposi Anorèxia i Internet, que se celebrarà aquest dimecres per aprofundir en com abordar els TCA des de diferents àmbits.

Amb tot, però, la necessitat d'omplir el buit legal segueix més vigent que mai. En aquest sentit, el director de l'Agència Catalana de Consum ha assenyalat que “les eines que tenim avui són poques, ja que la legislació és estatal” però ha explicat que compten amb l'ajut del Col·legi d'Advocats de Barcelona per treballar alguna proposta que pugui presentar-se al Congrés.

“Catalunya pot legislar en aquesta matèria, té competències plenes en salut però des de la perspectiva penal no es pot intervenir perquè l'apologia de l'anorèxia no està tipificada com a delicte”, assegura en declaracions a Catalunya Plural l'advocat penalista i diputat del Col·legi Jorge Navarro. “El dret penal només intervé pels delictes més greus però sí que hi ha vies alternatives, com ara la via administrativa o la de salut, des de les que es podria intervenir”, afegeix Navarro que explica que executar materialment el tancament d'una pàgina web és molt difícil.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats