Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Una empresa que atén pacients derivats del sistema sanitari públic deu 4,5 milions d'euros a Hisenda

Manifestació a les portes de la Clínica Sagrat Cor, titularitat de quironsalud

Caralp Mariné

L’Hospital General de Catalunya, un centre amb gran capacitat assistencial situat a Sant Cugat del Vallès, apareix en la llista de morosos que ha fet publica aquest dimecres l’Agència Tributària. El centre sanitari, propietat de l’empresa privada quironsalud (fins fa poc anomenada IDCsalud) deu en total 4,5 milions d’euros a Hisenda.

L’Hospital General de Catalunya està gestionat per quironsalud, una empresa que neix de la fusió d’IDCsalud i el Grup Hospitalari Quiron. El grup es constitueix com un holding sanitari “líder en la prestació de serveis sanitaris a Espanya”, segons descriuen ells mateixos en el web.  Segons la informació publicada per l’empresa, quironsalud té més de 26.000 treballadors i 84 centres sanitaris a tot Espanya.

Un negoci que es sosté en gran part gràcies als ingressos públics, uns ingressos que van anar creixent a mesura que l’empresa s’anava expandint per tot Espanya. El grup ha sabut aprofitar aquests darrers anys la saturació dels centres sanitaris de titularitat pública per convertir-se en un proveïdor del sistema sanitari públic. Així, mentre que el 2005 un 60% dels ingressos de l’empresa proveïen de l’Administració pública, el 2010 aquests ingressos suposaven un 75%, pel que fa al conjunt de l’estat.

A Catalunya la relació entre la Generalitat i aquesta empresa privada també és molt estreta. De fet, diversos centres del grup quironsalud formen part de la xarxa d’utilització pública, gràcies als contractes que el CatSalut ha anat firmant amb els diversos centres que formen part de l’empresa. Pel que fa a l’Hospital General de Catalunya el CatSalut manté un contracte per la prestació de serveis d’atenció especialitzada d’aguts de suport a la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP) per valor de 17.539.771 euros anuals.

Així, segons dades de Metges de Catalunya, les contractacions del CatSalut amb el grup privat quironsalud han augmentat de 71,1 milions d’euros el 2010 a 82 milions el 2013, amb un pic de facturació al 2012 de 127 milions d’euros. Per contra el pressupost del Departament de Salut ha disminuït i els centres de titularitat pública de l’Institut Català de la Salut (ICS) han vist els seus pressupostos retallats.

A l’Hospital General de Catalunya arriben pacients derivats de diversos centres de titularitat pública de la zona, com és el cas del Parc Taulí de Sabadell. El pressupost públic destinat al Consorci Sanitari Parc Taulí per atenció especialitzada ha caigut un 12% de 2010 a 2013, mentre el pressupost del CatSalut per quironsalud ha augmentat en un 15%. L’Hospital General de Catalunya absorbeix pacients del Taulí que necessiten ser operats o ingressats quan el centre públic no té més capacitat. Tot i així, com avançava aquest diari en algunes èpoques de l’any es fan aquestes derivacions malgrat que el centre públic manté llits i quiròfans tancats.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats