Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

La revolta contra el tancament de llits a Bellvitge compleix una setmana

Protesta dels treballadors de l'Hospital de Bellvitge, el passat mes de maig / Foto: @_cafeambllet

Benoît Cros

La direcció de l'hospital de Bellvitge no té intenció de modificar el pla de tancament de llits previst per als mesos d'estiu. És el que va anunciar aquest divendres el director gerent del centre, Alfredo García Díaz enmig de la mobilització de treballadors i pacients, que compleix una setmana i que ja ha evitat que es tanquessin tres plantes.

García Díaz va voler ressaltar “l'absoluta normalitat” amb què s'està desenvolupant l'activitat de l'hospital però la realitat és que la jornada va ser marcada per moments de tensió entre els treballadors del centre i la direcció. La reunió prevista aquest divendres es va cancel·lar a última hora perquè cap de les dues parts va voler acceptar el lloc de trobada exigit per cadascuna. A la tarda, la roda de premsa de la direcció es va retardar dues hores perquè els sindicats van exigir estar presents en la trobada amb els periodistes.

El pla que provoca l'actual polèmica preveu el tancament progressiu d'unitats al llarg de les properes setmanes i hauria de culminar a l'agost quan estaran tancades unes 170 llits (els sindicats afirmen que seran més de 200). El director gerent ha explicat que es tracta d'una mesura habitual al juliol i agost a causa de la baixada del volum assistencial que coincideix amb les vacances de la majoria de treballadors.

Els sindicats no neguen que es tracti d'una mesura habitual en aquesta època de l'any però apunten que es produeix en un hospital que ha vist el nombre de llits ocupats reduir-se de manera dràstica en els últims cinc anys a causa de les retallades (de 906 a 650 cames entre 2009 i 2014) i en què les urgències es troben sovint col·lapsades. L'hospital tampoc compleix el termini màxim de sis mesos garantit per llei per a 14 operacions quirúrgiques. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va denunciar recentment que cap dels hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) complia aquesta normativa.

El director gerent va voler restar importància a la mobilització actual i va declarar que l'origen del conflicte és laboral i que no té res a veure amb l'activitat assistencial del centre. No obstant això, els treballadors compten des de fa una setmana amb el suport d'usuaris. Alguns d'ells van baixar ahir amb el seu goter a la trobada improvisada entre sindicalistes i periodistes.

“Des de fora, això no se sap”, va lamentar Enrique Bruciani, un pacient ingressat des de fa 20 dies per una infecció. “Cal fer alguna cosa perquè les retallades en sanitat són un problema de tots”, va afegir. Treballadors i usuaris s'estan organitzant a través de WhatsApp, el que els permet reunir-se de forma ràpida quan es produeix un tancament de planta. Des de divendres passat, ja han aconseguit evitar-ho en tres ocasions. Els treballadors també van anunciar ahir que faran torns aquest cap de setmana per alertar les persones movilitzades en cas que hi hagi un nou intent de tancament.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats