Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

La Marea Blanca demana la destitució immediata de Boi Ruiz

Manifestació de la Marea Blanca a plaça Sant Jaume

Caralp Mariné

“Boi dimissió, perquè la sanitat pública no es ven, es defensa”, cridaven els ciutadans reunits a la plaça Sant Jaume aquest matí en una concentració organitzada per la Marea Blanca en defensa de la Sanitat Pública. La petició era clara, demanen la destitució immediata del conseller Boi Ruiz perquè, diuen, “segueix degradant el sistema públic sanitari”. El tancament de plantes i serveis, les llargues llistes d’espera, el col·lapse de les urgències, la precarietat laboral en el sector, els intents de privatització o la corrupció sanitària, han estat el focus de les reivindicacions d’avui. Volen recuperar una sanitat que, proclamen, un dia va ser dels ciutadans i ara han perdut.

Des de les 12 del matí centenars de persones de les diferents associacions integrades en el col·lectiu Marea Blanca, moltes d’elles vestides amb la bata blanca amb què ja és habitual veure’ls manifestar-se, s’han reunit per demanar la implementació d’un Sistema Nacional Públic de Salut. Es queixen de que el govern català hagi desobeït els acords aprovats al Parlament i les reivindicacions ciutadanes. Fent referència al projecte VISC+, un iniciativa del Govern de CiU que pretén vendre dades sanitàries perquè siguin reutilitzades per la recerca. Una proposta que segons els denunciants, provocarà que empreses privades puguin tenir accés a dades confidencials de tota la ciutadania, i que provocarà que amb aquestes dades s’acabin fent estudis que respondran, no a un interès global, sinó a una estratègia empresarial. Tot i que la proposta queda pendent de ser debatuda i aprovada pel Parlament, els activistes es queixen de que el govern i la agencia pública encarregada del projecte, AQuAS, ja l’estiguin tirant endavant.

El segon acord desobeït que reivindicaven avui els concentrats a les portes de la Generalitat és la creació dels consorcis hospitalaris de Lleida, el Clínic i Tarragona, que trenquen, segons els portaveus, amb el sistema públic sanitari. I per últim han demanat que s’aturi BarnaClinic, el departament de medicina privat de l’Hospital Clínic de Barcelona, perquè s’oposen a que es faci activitat privada en els centres públics.

“La ciutadania organitzada en la marea Blanca no defallirem fins a revertir les brutals agressions del govern català i espanyol i implantar un veritable sistema sanitari de salut amb la participació i el control de tota la ciutadania, no callarem!”, deia una de les portaveus de Marea dalt de l’escenari improvisat des del qual han parlat els portaveus. “No podem consentir que les plantes dels hospitals estiguin tancades i les urgències col·lapsades”, es queixava la portaveu. “Volem decidir quin model de salut volem per Catalunya”, cridaven els participants en contra els intents de privatització. Els portaveus han volgut recordar a més que “retallar en la sanitat també és assassinar”.

L’acte s’ha celebrat de forma festiva, amb la participació de la Colla Castellera Solidària, i s’ha commemorat, també, el dia Internacional de les Síndromes de Sensibilitat Central. El Dia internacional que recorda els malats amb Síndrome de Fatiga Crònica, Encefalomielitis Miàlgica, Fibromiàlgia i Sensibilitats Químiques Múltiples se celebra en realitat el proper 12 de maig, però avui, aprofitant la concentració de la Marea, els portaveus de la plataforma en defensa d’aquests malalts han volgut recordar que un quart de milió de catalans pateix aquestes malalties. Es queixen que el govern i la societat no els tractin igual que altres malalts, com per exemple, els afectats per l’Alzheimer. Es queixen de la falta d’atenció, tractament, protecció i recerca.

Per finalitzar amb la concentració dos portaveus de la Marea han llegit la constitució firmada el passat 28 febrer per organitzacions polítiques i socials vinculades en l’àmbit sanitari i agrupades en la Marea. Una constitució que marca com a prioritari conquerir la sobirania en salut i sanitat, revertir la tendència mercantil, garantir el Dret a la Salut i a un model d’atenció públic o derogar els copagaments.

El portaveu d’ICV-EUiA, Joan Herrera, que ha participat en la trobada, donant suport des del seu partit a les demandes de la Marea, ha dit en declaracions a Catalunya Plural que la manera de canviar la sistema sanitari català és, “amb transparència, amb debat i amb unaaltra correlació de forces”.

Els participants han volgut aprofitar per donar suport als vuit joves condemnats a tres anys de presó per la concentració 'Aturem el Parlament' del 2011, cridant “jo també estava al Parlament!”.

Els portaveus s’han acomiadat amb l’habitual “ens veiem a les places” i recordant que el 17 de maig es farà una cadena humana rodejant l’hospital Vall d’Hebron en contra de la privatització sanitària.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats