Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Les mil cares de la salut sexual dels joves, més enllà dels tabús

Joves aprenen a fer servir un preservatiu en un taller / SidaStudi

Caralp Mariné

“Moltes vegades no ens preguntem suficient com de satisfactòries són les relacions sexuals dels joves”, així de contundent es mostra David Paricio, director de la ONG SidaStudi, l’única entitat de l’estat dedicada exclusivament a la recopilació d’informació sobre el VIH/sida i la salut sexual.

Aquesta ONG acaba de llançar un web, amb el recolzament de l’Ajuntament de Barcelona i la Conselleria de Salut, que recopila tot tipus de material pedagògic sobre la salut sexual i que està pensant, segons explica el seu director, per a professionals que treballen directament amb temes de salut sexual, com professors d’institut, educadors o infermers. El motiu d’oferir tota aquesta documentació, explica el director de l’entitat a Catalunya Plural, és que aquets professionals puguin tenir material de forma fàcil i accessible per treballar aquests temes amb els joves i tractar la sexualitat des d’un punt de vista de drets.

“El relat de la sexualitat té un doble discurs; per una banda se’n parla obertament al carrer i per altre continuem veient que segueix sent un tabú, ho veiem a les aules”, reivindica el director d’aquesta entitat que a més de la informació que recopilen també desenvolupen tallers amb joves i professionals per potenciar aquesta visió no estereotipada del sexe. “És un tema que com a societat no hem sabut treballar”, lamenta per la seva banda la comisionada de salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa.

Paricio es queixa de que la sexualitat encara es tracti d’una forma molt negativa. “Es dona una imatge molt negativa perquè només es parla de les malalties de transmissió sexual o dels embarassos no desitjats”, diu. “És necessari entendre la sexualitat d’una forma pluridimensional”, comenta. D’aquesta forma des de SidaStudi plantegen el tema de la salut sexual com un concepte ampli que engloba no només els riscos biològics relacionats sinó també altres dimensions. “Treballem la dimensió del plaer que implica el coneixement del propi cos i també la vesant emocional; conèixer com em sento, com em fa sentir la parella, tot en relació amb temes d’autoestima”, explica el director. Paricio creu que és important tractar els riscos però defensa que és necessari tractar temes reals que afecten de forma immediata als joves. “També hem de treballar amb els joves la capacitat de negociar amb les parelles, parlar d’habilitats emocionals, i altres aspectes relacionats”, sentencia.

“El web ajuda a trencar amb els tabús o amb aquelles coses de les que no s’han parlat obertament”, valora Tarafa que ha felicitat a l’entitat per la iniciativa. “És un tema que cal que abordem entre tots; l’escola, les institucions, els pares i mares, els casals, etc”, reivindica en declaracions a Catalunya Plural. I explica que aquest tipus de projectes van molt en la línia que des de l’ajuntament s’esta impulsat en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva.

El portal incorpora tres columnes; un centre de documentació amb 9.000 registres, la zona pedagògica que recull continguts teòrics i material per a professors i educadors i l’apartat dinàmiques que incorpora aquell material que l’entitat utilitza pels seus tallers.

Educar per una salut sexual sense tabús

Segons un document informatiu de 2014 de l’entitat SidaStudi, la ONG va repartir més de 40.000 unitats de material preventiu, van atendre 600 demandes directes i a 77 entitats juvenils al 2013. Més de mil joves van participar als tallers de sensibilització i 130 pares i mares també van ser-hi.

Entre les tasques de l’entitat també està la d’orientar aquells professionals que treballen amb joves i dotar-los de material, una feina que ara faciliten amb el llançament del web. Per aquells pedagogs que vulguin treballar aspectes relacionats amb la salut sexual al web podran trobar no només documents teòrics i estudis sinó també campanyes, pel·lícules, vídeos, novel·les, còmics i tot tipus de propostes i material.

En el seu apartat Dinàmiques es proposen activitats per realitzar amb grup que busquen reflexionar sobre qüestions de gènere, el coneixement del cos, trencar tabús respecte el sexe i parlar de sentiments i emocions. El material ofereix una guia al pedagog per poder ajudar als joves a trencar amb els estereotips i proporcionar una altra visó de la sexualitat exempta de tabús. “Ofereixen un material amb el qual els professionals es poden sentir mols còmodes”, apunta Tarafa.

Malgrat la necessitat de tractar aquests temes a l’escola, el director de SidaStudi es mostra insatisfet pel que fins ara s’ha fet des de la majoria de centres. “La realitat diu que acaba depenent dels responsables dels centres educatius, no és una qüestió integrada al currículum, no es reprodueix a les aules.”, explica.

I es queixa de que molts centres només dediquin 45 minuts a l’any per parlar sobre el tema. Diu que és molt important tractar aquestes qüestions a l’aula, “tenint en compte que l’escola és un espai universal pel qual tothom passa” i per això diu que “hauria de ser una realitat en el currículum escolar”.

Una entitat amb més de 25 anys

SidaStudi va néixer el 1987 i com explica el director a CatalunyaPlural, estava dedicada a recollir informació bàsicament sobre el VIH/Sida. L’entitat es va acabar posicionant com la única en tot l’estat que es dedicava exclusivament a això, fou el primer centre de documentació i recursos pedagògics sobre el VIH a Espanya. “Més endavant vam veure que era necessari ampliar-ho a temes de salut sexual”, explica el director.

Segons dades de l’entitat al 2013 tenien un fons amb 40.000 registres documentals, van atendre a gairebé 4.000 persones de forma directe i més de 150.000 persones van passar pel seu web.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats