Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Les dones, més desprotegides davant les malalties cardiovasculars

Les malalties de l'aparell circulatori són la primera causa de mort en les dones

Xavier Puig i Sedano

Hi ha un biaix de gènere en el tractament i la detecció de malalties cardiovasculars en les dones. Així ho demostrava el 1991 la doctora Bernadina Healy que irònicament recomanava a les dones fer-se passar per homes si havien de ser tractades del cor.

“La gent pensa que les malalties cardiovasculars són només cosa d'homes, però, desgraciadament, són la primera causa de mort en dones”, explica la cardiòloga Fina Mauri. Aquesta manca de conscienciació és un dels principals factors que fa que les dones no facin prou prevenció i que consultin més tard quan tenen un problema cardiològic. “No som conscients de que podem tenir, un infart o bé angina de pit i no anem al metge, endarrerint-se el tractament” diu la dotora Mauri. Segons dades de l'IDESCAT, el 2011 les malalties del sistema circulatori foren la primera causa de mort entre les dones. Va afectar a 244,48 de cada 100.000 dones a Catalunya. Precisament aquesta setmana es va commemorar el Dia mundial del Cor.

Els rols de gènere, factor de risc

També entren en joc d'altres factors socials que accentuen trets diferencials en el desenvolupament d'aquest tipus de malalties en les dones. Un és el major protagonisme del gènere femení en el treball de cura familiar que la dona du a terme després de la jornada laboral. “L'excés d'hormones causants de l'estrès neuroendocrí en hores de la tarda i nit fa que no hi hagi un repòs recuperadors i augmenti el risc taquicàrdies” exposa la endocrinòloga Carme Valls. Aquesta remarca també que els “estereotips de gènere facin que les dones siguin més dependents de ser estimades” i la vinculació entre això i el fet que “les tensions en les relacions interpersonals generen més riscos cardiovasculars”.

L'exteriorització de les emocions és també una de les causes que fomenta aquest biaix. “Les dones expliquen els dolors diferent als homes. Es tendeix a relativitzar el malestar tant des de la mateixa dona com per part dels familiars” explica la doctora Mauri. També en aquest sentit, la doctora Valls explica que reprimir la rabia comporta “un major risc de dolor toràcic”. L'impacte dels rols socials, fa que la detecció de les malalties cardiovasculars en les dones es faci més tard i per tant en una fase més avançada d'aquestes.

Conjuntament amb la incorporació de la dona al món laboral i als hàbits que tradicionalment havien estat associats als homes com fumar, fan que la malaltia esdevingui la primera causa de mort en ambdós gèneres. Per la doctora Maria Grau, actualment la malaltia afecta per igual als dos gèneres on “hi ha una taxa de mortalitat del 10% entre els afectat d'infart de miocardi”, malgrat sí que existia un biaix als anys vuitanta que s'ha anat pal·liant amb la conscienciació de la societat.

Estereotips, també en el sector sanitari

No és així per la doctora Mauri. Segons les seves dades, després d'un any de seguiment la mortalitat és del 15,1% en les dones vers el 9,3% en els homes. A més, considera que encara hi ha una manca de conscienciació sobre l'impacte de les malalties cardiovasculars en les dones, “també una mica dins els serveis sanitaris”. Mauri afegeix que hi ha uns protocols que si s'apliquessin farien desaparèixer la falta d'equitat, però que “si no penses que aquell dolor és coronari no l'aplicaràs”. En la mateixa línia, un estudi fet el 2014 a l'Argentina per la psicòloga Débora Tájer posava de relleu que “és més probable que un quadre coronari sigui diagnosticat en dones durant una guàrdia quan no hi ha cardiòlegs”.

També Valls considera que en les dones hi ha un menor esforç terapèutic i diagnòstic en les dones: “establerta la malaltia s'utilitzen menys els fàrmacs recomanats i tenen pitjor accés a programes de rehabilitació”.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats