Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

17.000 signatures per recuperar les ambulàncies a les Terres de l'Ebre

Membres de la plataforma 'Salvem les ambulàncies de les Terres de l'Ebre' davant el Síndic de Greuges.

Blanca Blay

La inquietud i el malestar que va començar a haver-hi a les Terres de l'Ebre a la tardor, arran de la implantació del nou model de transport sanitari català a la regió, s'ha traslladat aquest divendres en forma de més de 17.000 signatures al Síndic de Greuges. 

Artur Jiménez, tècnic en emergències sanitàries, ha vingut aquest divendres des de l'Ebre fins a Barcelona juntament amb altres membres de la plataforma Salvem les Ambulàncies de les Terres de l'Ebre. “Hem vingut a demanar que ens retornin les ambulàncies que es van retallar tant l'any 2012 com ara a l'entrar el nou concurs de transport sanitari el 2015”, ha explicat després que la plataforma hagi lliurat les signatures.

“A causa de les retallades d'ambulàncies que hi ha hagut el problema que ens trobem és que les ambulàncies tarden molt en arribar als accidents. Tenim poblacions on l'ambulància triga més de 20 minuts en arribar, és per això que reclamem que en les emergències -on els minuts compten- no triguin més de deu minuts en arribar”. Segons explica Jiménez, per exemple, en el cas d'una parada cardiorespiratòria, a partir del cinquè minut les possibilitats de supervivència comencen a decaure i a partir del minut deu pràcticament ja no serveix res. És per això que demanen que tota la població tingui una ambulància a uns deu minuts.  “Entenem que per les característiques del nostre territori això és molt difícil però té el mateix dret a un servei ràpid un habitant de Benifallet com una persona que viu en una gran població com Barcelona”, assegura.

L'inici del conflicte

El passat 17 de novembre, i dins del desplegament gradual del concurs de Transport Sanitari Integrat (TSI) a tot el territori català, es van posar en marxa les noves unitats a les Terres de l’Ebre. Segons informació del Departament de Salut van començar a donar servei 25 noves unitats: 21 de Suport Vital Bàsic (SVB) integrades per dos Tècnics d’Emergències Sanitàries (TES), 3 de Suport Vital Avançat (SVA) integrades per un TES, un infermer i/o un metge, i 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR) integrat per un metge i un TES, que donen servei a més de 200.000 ciutadans.

Des del darrer concurs per la contractació del transport sanitari, és el Sistema d'Emergències Mèdiques qui s’encarrega de centralitzar la gestió de tot el transport sanitari públic de Catalunya, tant l'urgent com el no urgent. En el cas de les Terres de l'Ebre l'empresa adjudicatària del servei, i per tant, la que opera ara a la regió, és la UTE Egara Lafuente. 

A mesura que el model s'ha anat implantant pel territori català ha despertat diverses queixes i inquietuds entre treballadors del SEM i també usuaris. El passat 2 de març el model de transport sanitari va ser objecte de debat al Parlament. “Sap que Ara hi ha cues d'ambulàncies a les portes de les urgències dels hospitals? La setmana passada per exemple a Tortosa 7 ambulàncies amb pacient a dins esperant fins a tres hores davant l'Hospital Verge de la Cinta”, va plantejar la diputada de Catalunya Sí que Es Pot Marta Ribas al conseller de Salut. Comín, que s'ha mostrat prudent fins ara amb les queixes arreu del territori per la implantació del nou model va respondre-li que primer calia veure si els problemes “són d'implantació o de model”. Des de la plataforma reivindiquen recuperar la qualitat assistencial de l'any 2012.

Implantació desigual a Catalunya

Fa un parell de mesos, després que s'acabés el desplegament gradual del nou model, UGT denunciava que el model de Transport Sanitari Integral de Catalunya provoca “incongruències, acomiadaments i pitjor servei als usuaris”. Entre les incogruències que va denunciar el sindicat a aquest diari hi ha la formació als treballadors sobre els nous vehicles -en algunes regions s'han fet onze hores de formació mentre que en altres una sessió informativa de 30 minuts-. També reivindiquen una reducció de les demores i una major eficiència en el transport no urgent.D'altra banda, el model actual inclou, com a novetat, la incorporació de nous Vehicles d'Intervenció Ràpida (VIR), pensats per prioritzar l'assistència dels pacients in situ sobre el trasllat dels mateixos, ja que al ser un turisme àgil no té capacitat per a un trasllat. Segons treballadors una altra incongruència és que en alguns casos els Vehicles d'Intervenció Ràpida (VIR), introduïts segons el SEM per “prioritzar l'assistència qualificada sobre el trasllat de pacients”, està arribant més tard que altres vehicles. 

El malestar, però, no s'ha originat únicament a les Terres de l'Ebre. Fa uns mesos aquest diari recollia la preocupació en la mateixa línia dels treballadors del SEM al Baix Empordà, que denunciaven que el nou model suposava perdre qualitat assistencial

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats