Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Les infermeres reclamen que el Govern compleixi la promesa de regular el que poden prescriure

Concentració infermeres a la conselleria de Salut

Caralp Mariné

Representants de diversos col·lectius d’infermeres s’han presentat el matí de dijous a les portes de la conselleria de Salut per fer-li arribar al conseller Toni Comín un manifest on exigeixen al Govern que aprovi el marc normatiu autonòmic de prescripció infermera, perquè puguin dispensar medicaments i productes als malalts.

L’ex conseller Boi Ruiz va prometre el juliol passat, després d’arribar a un acord amb diversos col·lectius d’infermeres, que desplegaria a Catalunya un marc normatiu que permetés l’ús i la prescripció de medicaments per part de les infermeres. Malgrat tot però encara no s’ha fet públic aquest text ni s’ha aprovat cap proposta per tirar endavant aquesta iniciativa.

L’acord va arribar després de què l’octubre passat s’aprovés en l’àmbit espanyol el Reial decret 954/2015 que regula la indicació, ús i autorització de la dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà per part de les infermeres. Segons aquest decret, el col·lectiu infermer ha de tenir el consentiment del metge per poder prescriure o utilitzar medicaments o productes mèdics, un fet que, diuen, posa moltes traves a la seva feina.

El que va quedar aprovat en aquest decret va sorprendre moltes infermeres que no s’ho esperaven després del que havien acordat al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. “Van canviar a últim moment el text, imaginem que per pressions d’algun lobby de l’estat, com l’Organització Mèdica Col·legial”, expressa la vicepresidenta del Col·legi d’Infermeres de Barcelona, Gloria Jodar.

El que reclamen al govern català és que utilitzi les competències autonòmiques en Salut per implementar el decret d’una forma particular que permeti desplegar la prescripció infermera. “A Andalusia, per exemple, el govern autonòmic ho va regular i ara les infermeres andaluses estan prescrivint”, explica Jodar.

El que volen és que s’empari legalment la feina que des de sempre han fet de forma habitual. “La infermera en la seva pràctica autònoma quotidiana indica i utilitza medicaments sota el criteri de la bona pràctica i el judici clínic sense prescripció mèdica”, expliquen en el comunicat. “Havíem pactat amb Boi Ruiz donar caràcter legal a una cosa que ja estem fent, perquè les infermeres ho estan fent cada dia”, reivindica una altra portaveu.

Les conseqüències del decret espanyol

Les infermeres es queixen de què el nou decret provoca que no puguin fer gairebé res, i que hagin de consultar fins i tot al metge si poden posar un apòsit o utilitzar alguna pomada. “No pots anar al metge i dir-li ‘li poso aquesta pomada a aquest pacient?’ perquè el metge et dirà: ‘tu sabràs, perquè jo no ho sé’, perquè es tracta d’una pràctica absolutament nostra”, es queixa Jodar.

Una altre de les representants del col·lectiu d’infermeres ha dit en declaracions als mitjans durant la trobada a la conselleria que no té sentit que ella com a ciutadana pugui anar a la farmàcia i comprar medicaments però com a infermera no pugui prescriure’ls.

“Per un pacient que es visita a urgències amb un dolor agut si en aquell moment el metge està atenent a un altre persona, suposarà que l’infermera hagi d’anar a preguntar a un metge el que li posa al pacient i quin protocol seguir, demorant l’atenció. Una persona sempre t’haurà de donar instruccions de coses que ja sabem”, explica Jodar a Catalunya Plural.

Abans d’aquest decret el marc normatiu que parlava sobre aquests aspectes era la llei del medicament de 2009 que no negava la prescripció infermera però tampoc la regulava. Les infermeres des de fa temps havien demanat que es regules l’activitat que duen a terme dia a dia, però el resultat ha estat, segons Jodar, retrocedir encara més.

“Les infermeres tenim competències, formació, quan marxem a Europa treballem amb tot tipus de catàlegs de medicaments, perquè a tot Europa les infermeres prescriuen medicaments”, explica Jodar.

El manifest que han entregat aquest dijous a la conselleria de Salut està firmat per més de 40 entitats professionals sanitàries que representen al col·lectiu infermer que gairebé arriba als 50.000 membres a tot Catalunya.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats