Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

'Dones en Xarxa' promueve los derechos de las mujeres y apuesta por su empoderamiento usando las TIC. Cree en el potencial de internet para alcanzar la igualdad efectiva.

Dones, diners i sexe

Carme Sánchez

0

De vegades el títol d'un article pot donar lloc a equívocs i sovint es proposen titulars per cridar l' atenció, encara que l'important de veritat es trobi a l'interior de l'escrit o en l'origen de la notícia.

I va ser el que fa uns dies va acudir amb un article que es va repetir en molts mitjans amb un títol semblant al següent: “Les dones amb més poder adquisitiu tenen millor sexe”. Cal reconèixer que crida l' atenció i que té un punt gairebé frívol que provoca una primera reacció superficial del tipus “a més de tenir més diners, s'ho passen millor”. Però l'interessant era trobar l'article original i llegir detingudament els encreuaments de variables que va realitzar i va interpretar l'equip de l'Agència de Salut Pública de Barcelona a partir dels resultats de la primera Enquesta Nacional de Salut Sexual realitzada el 2009 pel CIS.

La satisfacció sexual pot tenir un aspecte subjectiu rellevant, però si marca una pauta tenint en compte el gènere i la posició socioeconòmica, potser ens està donant algunes pistes del que passa en realitat i sobre les que es necessitarien estudis més concrets.

A la satisfacció sexual s'inclouen aspectes com la seguretat davant infeccions de transmissió sexual i embarassos no desitjats, la informació sobre les pròpies necessitats sexuals i de la parella, estratègies i recursos per fer front a malalties o disfuncions relacionades amb la sexualitat, i identificar relacions abusives sexuals i de parella i poder-los fer front. Les dades de l' estudi confirmen que les dones de menys posició socioeconòmica són més vulnerables a les relacions sexuals abusives, fan un menor ús d'anticonceptius fiables i tenen menys informació sobre els organismes o entitats on dirigir davant qualsevol dificultat relacionada amb la seva sexualitat. Per tant, tenen una vida sexual més deficient i també una pitjor salut en general.

Estic convençuda que si es repliqués aquesta anàlisi amb dades d'aquest últim any, la salut sexual de dones, i també la dels homes, hauria empitjorat, ja que s'ha incrementat el nombre de persones en situació de vulnerabilitat a causa de l' augment de l'atur ia les retallades en salut, educació i protecció social. Disminuir les partides en els programes d'ajuda a les víctimes i de prevenció de violència de gènere, en les campanyes per l'ús del preservatiu i aprovar lleis que limitin el dret a decidir de les dones sobre el seu propi cos, provocarà a la curta ia la llarga, una pitjor salut de la població en general i de les més vulnerables en particular.

Sorprèn que davant dades tan objectius, les administracions públiques no actuïn... O potser és certa la percepció majoritària dels espanyols que s'està legislant per afavorir els més poderosos, com indica l'informe Oxfam que l'ONG va presentar aquesta setmana a Davos ...

Sobre este blog

'Dones en Xarxa' promueve los derechos de las mujeres y apuesta por su empoderamiento usando las TIC. Cree en el potencial de internet para alcanzar la igualdad efectiva.

Etiquetas
stats