Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera
Sobre este blog

'Dones en Xarxa' promueve los derechos de las mujeres y apuesta por su empoderamiento usando las TIC. Cree en el potencial de internet para alcanzar la igualdad efectiva.

Volen derogar la llei de violència de gènere

Lourdes Muñoz

Avui, dia 25 de novembre, dia internacional contra la violència vers les dones, 'Dones en xarxa' iniciem aquest espai de reflexió perquè la nostra raó d’ésser és assolir els drets de les dones.

La violència de gènere creix i, per tant, la situació de les dones empitjora -ja són 44 dones víctimes en el que portem d’any, segons l’estadística oficial; 92 segons les xifres de feminicidio- fonamentalment per la doble crisi econòmica i institucional.

La crisi econòmica suposa un fre a la denúncia de les víctimes per la manca de recursos i per por de no trobar una feina (el 90% ho considerà així segons un recent estudi d’Adecco).

En la crisi institucional, hem passat d’un cicle -des de finals dels 90 fins al 2011- de creixement de tots els serveis per abordar la violència de gènere, a una reducció de pressupostos i serveis, quan encara no estava desplegat un sistema integral d’atenció en tot els àmbits. El missatge dels governs a les dones ha deixat de ser “posarem els mitjans per tal que puguis sortir d’aquesta situació”.

La situació encara serà pitjor si tal com recull la llei d’administració local s’acaba amb els punts d’atenció i serveis de proximitat dels ajuntaments. El 2002, des de la Regidoria de les Dones de Barcelona, vam impulsar els punts d’informació i atenció a les dones en tots els districtes per a prevenir i detectar la violència de gènere i donar suport a les dones que la pateixen per a poder sortir d’aquest situació tant difícil.

Per lluitar contra aquest xacra social, cal no només tenir una llei que permeti interposar una denúncia, sinó que també s’ha de garantir que les dones es trobin acompanyades, assessorades i segures per emprendre la difícil decisió de separar-se i de denunciar a les seves parelles. Les dones en situació de violència de gènere se senten atrapades pels seus maltractadors i el fet de no posar els recursos per a que veritablement puguin tenir una vida digna i lliure és condemnar-les a viure sota la violència i amb perill per la seva vida.

Els serveis de proximitat a les dones són imprescindibles per donar suport a les víctimes de violència i per a promoure la igualtat. És necessari prevenir la violència gènere, generant noves actituds igualitàries entre dones i homes, anar a l’origen de la violència: la discriminació que pateixen les dones a la societat. Els governs han de promoure pobles, ciutats i països lliures de violència vers les dones.

Volen derogar la llei de violència de gènere sense passar pel Parlament. El govern del PP està incomplint la llei integral contra la violència de gènere i ho fa reduint els pressupostos destinats a la lluita (27% de retallades en el pressupost general de l’estat des de 2011) i també ho fa mitjançant la llei de règim local que contradiu a la llei integral, ja que aquesta recull el dret de les dones víctimes i els seus fills a l’atenció integral i a la prevenció.

La llei integral contra la violència de gènere va ser el fruit d’anys d’impuls dels moviments de les dones i de les dones feministes als partits. Gràcies a tot aquest esforç es va crear una xarxa de serveis als ajuntaments i posteriorment dues lleis de drets de les dones com són la llei integral contra la violència de gènere i la llei catalana contra la violència masclista.

Avui 25 novembre hem de recordar que tenim una llei integral contra la violència que garanteix drets de les dones, que no volem que la deroguin per acció o por omissió. Tenim dret a que s’acompleixi la llei integral, una eina per assolir la ciutadania plena de les dones: poder viure en llibertat i igualtat.

Sobre este blog

'Dones en Xarxa' promueve los derechos de las mujeres y apuesta por su empoderamiento usando las TIC. Cree en el potencial de internet para alcanzar la igualdad efectiva.

Etiquetas
stats