eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

La Llibertat s'aprèn exercint-la

Llibertats que hem de conquerir cada una de les dones

- PUBLICIDAD -

Un 12 febrer de 1888 va néixer Clara Campoamor, una de les nostres antecessores, de les defensores dels drets de les dones. Clara Campoamor va ser la feminista que va defensar i va aconseguir el vot de les dones en la segona república a Espanya. "La llibertat s'aprèn exercint-la" és una de les seves cites de capçalera que hem de recordar, aplicar i fer-ne pedagogia entre les dones.

Aprendre a ser lliures i actuar com a ciutadanes lliures, és sense cap dubte un repte difícil per a qualsevol dona, fins i tot per a les feministes. Per començar, perquè no vam ser educades per exercir la nostra llibertat, sinó tot el contrari. La societat ens atribueix un paper que situa les dones més aviat com obedients, i en el nostre entorn personal hem comprovat com hem estat premiades si la nostra actitud és prou obedient, i castigades si exercim la nostra autonomia de criteri o acció.

Avui, aniversari del naixement de Clara Campoamor volia recordar algunes llibertats que hem d'aprendre a exercir:

  Exercir la llibertat en política, tenir les nostres pròpies idees polítiques i defensar-les, independentment de les nostres famílies o parelles.

Exercir la llibertat en l'accés al coneixement, decidir en què formar-nos i educar-nos, amb quins fins i en quins àmbits.

Exercir la llibertat econòmica, decidir sobre la destinació i l'administració dels nostres béns.

Exercir la llibertat en el treball, tant per triar el nostre treball en funció dels nostres interessos i vocació, com per a treballar sentint autoestima per la nostra contribució, sense deixar que ens menystinguin.

Exercir la llibertat en el poder, exercint les responsabilitats que tinguem de la manera que nosaltres creguem idònia.

Exercir la llibertat en la parella, compartint amb l'altra persona des de l'existència d'una vida pròpia i autònoma, i no permetent cap tipus de control sobre nosaltres.

Exercir la llibertat en el sexe, decidint quan, amb qui i què volem fer, considerant a nosaltres el subjecte protagonista de la relació.

Exercir la llibertat per sentir-nos guapes, no sotmetent el nostre cos a accions massa agressives per seguir els cànons de bellesa que són gairebé impossibles d'assumir per la gran majoria de dones.

Exercir la llibertat a la xarxa, escollint en quins espais volem estar presents, com volem presentar-nos, amb qui volem relacionar-nos, quin tipus de relació establir amb les altres persones i quins continguts volem compartir.

Aquestes són llibertats que hem de conquerir cadascuna de nosaltres. En realitat resulta més viable exercir-les acompanyades dels consells de bones amigues o companyes feministes. Ser dona i exercir la llibertat vol dir no viure a la zona de confort perquè estem conquerint la igualtat.

Dedicat a totes les meves amigues i companyes feministes

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha